Regelmatig krijg ik de vraag over het feit over biometrie veilig is. 'Je kan toch vingers namaken, afhakken of gedwongen worden je vinger door een scanner te halen', zo beweren sceptici. 'Waarom deze negatieve insteek?', vraag ik me dan af. Als ik een virusscanner voor mijn pc of laptop aanschaf, begint ook niet de hele wereld te mekkeren dat er elke dag virussen bijkomen die mijn ict-omgeving kunnen beschadigen. Laten wij eerlijk zijn 100 procent zekerheid heb je nergens.
Er zijn veel verschillende soorten, maten en kwaliteiten in vingerafdruksensoren. Er is een groot verschil tussen swipe, optische, capacitief multispectrale en touchless sensoren. Een vingerafdruk namaken voor een eenvoudige (lees matige) kwaliteit optische scanner is relatief gemakkelijker dan voor een touchless. Voor zover bekend is het bij een touchless sensor nog niet gelukt om het apparaat te foppen, terwijl bij de multispectrale sensor men op basis van het licht ook de substantie weet te herkennen en dan een sein afgeeft om niet te herkennen.
Een ideale oplossing is om te combineren! Een vingerafdruk of iris met een sleutel en een pincode. Maar vergeet dan niet om ook te kijken naar de kwaliteit van de deur en de deurpost. Leuk als je beveiliging op je huis zet, maar als je raam bijna uit de sponning valt, blijft het vrij gemakkelijk om binnen te komen.
Vingerafdruksystemen worden steeds vaker ingezet voor toegang- of tijdregistratie. Dan is het belangrijkste aspect gemak. De meeste gebruikers van deze systemen (sommige al meer dan vier jaar) zijn zeer enthousiast en willen absoluut niet meer terug naar sleutels en pasjes.
Ook het inloggen op de pc en netwerken is vaak een belangrijk aandachtspunt. Elke vier weken een verplicht nieuw wachtwoord maakt het allemaal niet makkelijker. Dat is in veel situaties niet realistisch. Het onthouden van steeds een nieuw wachtwoord leidt tot komische situaties. Naast het feit dat collega's er vaak toch achter komen. Ben je werkzaam op een afdeling met acht collega's die er al vier jaar werken dan komt dit voorbeeld wellicht wat onrealistisch over. Maar op een ziekenhuisafdeling waar elke week zeven nieuwe uitzendkrachten komen en 7 x 24 wordt gewerkt, is het echt een probleem. Juist daar is het essentieel dat men snel en met gemak kan werken. Biometrie is hiervoor een perfecte oplossing. Een vingerafdruk is een oplossing die veel mensen en organisaties een stuk gemak én veilgheid kan leveren.
‘Je kan toch vingers namaken, afhakken of gedwongen worden je vinger door een scanner te halen’, zo beweren sceptici. ‘Waarom deze negatieve insteek?’, vraag ik me dan af.
Omdat Hollywood en de rest van de staats-controlleerde media ons dit beeld regelmatig voorschoteld in series zoals “ncis”, “csi-” en “24”. Wat de ene mens “negatief” noemt, betiteld de ander als “realistisch” 🙂 Het is maar net op welke (verkoop, systeembeheer) stoel je je brood moet verdienen
“Als ik een virusscanner voor mijn pc of laptop aanschaf, begint ook niet de hele wereld te mekkeren dat er elke dag virussen bijkomen die mijn ict-omgeving kunnen beschadigen.”
Vreemde argumentatie…een virusscanner (verdediging tegen ongewenste digitale indringers en stopverf tegen gaten in rotte operatings systems) vergelijken met biometrische indentificatie apparatuur (voor het controle en verschaffing van digitale toegang)
“Laten wij eerlijk zijn 100 procent zekerheid heb je nergens.”
Oh jawel hoor 🙂
Volgens de wet van Murphy geld.. dat als er iets fout kan gaan, zal het ook fout gaan. En dood gaan we ook allemaal. Al 2 items waar je in dit leven 100% zekerheid over kunt hebben.
Voor de rest een mooi verkooppraatje over biometrie
De techniek en ook de wetenschap vindt altijd wel een oplossing, zie hier:
http://www.utwente.nl/nieuws/pers/archief/2002/cont_02-042.doc/
Welk apparaat is nu echt veilig? Of kan je gewoon bij Office Centre een apparaatje aanschaffen en is de veiligheid gegarandeerd?
Groet,
Jan de Vries
Reactie op jan@evonservices.nl