Het risico op concurrentievervalsing doordat gemeenten deelnemen in breedbandprojecten, is niet groot. Bestaande regelgeving dekt dergelijke risico's voldoende af. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, naar aanleiding van een voorgestelde wetswijziging. Staatssecretaris Heemskerk verwacht zo de ontwikkeling van snelle breedbandnetwerken in Nederland te stimuleren.
Bestaande regels moet de breedbandmarkt behoeden voor oneerlijke concurrentie door gemeentelijke participaties. Marktpartijen maken doorgaans bezwaar tegen constructies waarbij overheden deelnemen in commerciële activiteiten. Overheidsparticipaties zouden de concurrentie vervalsen, onder meer omdat publiek geld wordt gebruikt.
'Allereerst moeten gemeenten zich sowieso aan de beginselen van behoorlijk bestuur houden', vertelt de EZ-voorlichter. 'Verder biedt de telecommunicatiewet extra waarborgen op dat punt. En Europese staatssteunregels gelden ook voor gemeenten en vormen een waarborg voor het zorgvuldig en niet concurrentievervalsend handelen van de overheid.' Het nieuwe wetsvoorstel draagt gemeenten op om de toegang tot een breedbandnetwerk 'op een open en non-discriminatoire manier' te bevorderen.
Stimulans
Daardoor is er geen bezwaar als een gemeente onder marktconforme condities wil deelnemen in een breedbandproject, concludeert de woordvoerder. 'Juist in deze tijd van economische crisis kan een gemeentelijke deelname een noodzakelijke stimulans zijn voor telecombedrijven en bijvoorbeeld banken om een project van de grond te krijgen.'
Staatssecretaris Frank Heemskerk wil de huidige Telecommunicatiewet aanpassen, zodat gemeentelijke participaties in elektronische communicatienetwerken niet meer verboden zijn. Dat verbod, dat nu is vastgelegd in artikel 5.14 van die wet, legt volgens de voorlichte onnodige beperkingen aan gemeenten. 'Het ministerie heeft daarover signalen vanuit de markt ontvangen.'
Citynet
Gemeente Amsterdam heeft volgens Heemskerk in het verleden getoond dat zijn participatie de ontwikkeling van breedbandinternet heeft gestimuleerd. Sinds 2006 werkt de gemeente samen met woningbouwverenigingen en marktpartijen aan Citynet. Dat is een glasvezelnet dat in 2010 elk adres in de stad toegang geeft tot snel internet.
Gemeentelijke participatie is ook binnen de huidige wetgeving niet verboden. Op dat punt klopt dit artikel niet. Verder ben ik het wel helemaal eens met deze ontwikkeling; concurrentie op diensten via een open infrastructuur op glas is wat we nodig hebben voor de toekomst.