De 250 pc's in de grootste computerzaal van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de locatie Roetersstraat zijn uitgerust met een PC Power Management-systeem (PCPM). Deze beheerinstelling moet zorgen voor een besparing op het energieverbruik en is onderdeel van een breder plan de computerzaal geheel CO2-vrij te maken. 'Als deze beheermaatregel UvA-breed wordt ingezet, zou de universiteit er op jaarbasis zo'n half miljoen euro mee kunnen besparen', vertelt initiatiefnemer Ewoud de Kok.
De 250 computers in de Roeterstraat verbruiken samen met de verlichting op jaarbasis zo'n 90.000 kWh. Dit kan gehalveerd worden volgens De Kok. Na de Roetersstraat volgen de pc's in de computerzalen van vijf andere UvA-locaties, waaronder de Universiteitsbibliotheek (UB). De derde stap is om alle UvA-werkplekken met de instelling uit te rusten. Het PC Power Management-systeem zorgt ervoor dat een computer op standby-stand overschakelt wanneer deze niet wordt gebruikt.
Kostenbesparing
'Bij de UvA staan heel veel computers aan terwijl zij niet gebruikt worden. Ik vond dat zonde. Niet alleen energietechnisch gezien, maar ook in financieel opzicht', legt De Kok uit, die als student econometrie aan de UvA is verbonden. Hij legde zijn idee om energie te besparen voor bij de ict-afdeling van de UvA, die er wel wat in zagen. Samen met de ict-afdeling en een aantal informatica-studenten ontwikkelde De Kok vervolgens het PC Power Management-systeem.
Volgens De Kok zijn niet alleen universiteiten gebaat bij het gebruik van een beheertool om energiekosten te drukken. 'Veel organisaties zijn niet energiezuinig ingericht. Computers springen wel op de screensaver, maar dat is alleen nuttig ter bescherming van de beeldschermen. In een word-document werken kost minder energie.'
De UvA investeert in totaal ruim tweehonderdduizend euro in het project. Ook de verlichting in de computerruimtes wordt aangepast en de nog steeds noodzakelijke energie wordt voortaan duurzaam opgewekt door het plaatsen van zonnepanelen en windmolens.
Je kunt ook gewoon de pc’s uitzetten als je ze niet gebruikt…
Met een Sun Ray omgeving kun je pas echt besparen. Een Sun Ray verbruikt 5,6 Watt per uur. In combinatie met een energie zuinige monitor is het mogelijk om onder de 30 Watt per uur te blijven. Een PC in standby verbruikt nog altijd zo’n 10 ? 15 Watt per uur. Ik zou graag een keer een TCO berekening maken voor de UvA omgeving.
“UvA-studenten computeren CO2-neutraal”
“De computerzaal geheel CO2-vrij te maken”
Hoe zie je dit voor je geachte auteur?
– Niet meer uitademen na het betreden van de computerzaal
– Iedere gebruiker van de computerzaal met een C02 rebreather op aan het computeren?
http://dg8fz.dyndns.org/~karl/dg8fz/rebreather/principles.html
De UvA investeert 200.000 EURO in het project.
Beoogde besparing (volgens het artikel) de helft van 90.000KWh = 45.000KWh.
Een KWh kost ca. 0,10 (zojuist gecheckt bij Essent.nl), inclusief BTW consumentenprijs.
M.a.w. de UvA is door energiebesparing (200.000- 4.500) = 195.500 EURO MEER kwijt!
Ok, dat is voor het eerste jaar. Maar op deze manier krijg je die investering dus nooit terugverdiend.
Of de getallen in het artikel kloppen niet, of er kan iemand niet rekenen…
aanvulling:
KWh prijs is zonder energiebelasting. Maar de UvA betaalt vast geen consumententarief.
Wat ik me altijd afvraag: wanneer is computeren CO2 neutraal?
Als er zoveel groene energie wordt opgewekt als de computers (+randapparatuur) verbruiken
Als er zoveel groene energie wordt verbruikt als de computers verbruiken + de hoeveelheid energie die nodig was om de computer te maken
Als ….verbruiken, + maken van computers, + vervoer, + maken van zonnepanelen etc. enz enz.
Ik heb het gevoel dat “co2-neutraal” en/of “groene datacentra” leuke buzzwords zijn, maar weinig waarde hebben.
Kijk eens naar hoeveel co2 er de lucht in gaat voordat je die windmolens en zonnepanelen gemaakt hebt, en hebt laten monteren. Verdien je dat ook allemaal nog terug?
Handig, zo’n tooltje.
Zoiets wordt ook standaard ge�nstalleerd onder Windows.
Configuratiescherm > Energiebeheer.
Wat is het verschil?
Jammer dat Ewout de Kok niet reageert op het verschil half miljoen of paar duizend euro.
Veel besparen op licht xxx in plaats van TL buizen lijkt mij sterk. Hoogstens met een temperatuur/bewegingsdetector per kamer te realiseren.
Computer automatisch op standby (systeeminstelling vanuit systeembeheer is in 1 dag voor de hele universiteit te realiseren.
Leuk ook dat de universiteit energie gaat opwekken. Levert niets op maar leuk idee.
Als alle universiteiten en bedrijven in overheden op die manier miljoenen simpel kan besparen kan de aow leeftijd weer naar 65….
@RV Beetje marketinginzicht leert al snel: “UvA-studenten computeren CO2-neutraal” is een ‘pakkende’ slogan. CO2-neutraal is hip, dus zo’n titel trekt lezers. Of het waar of niet is, kun je dan zelf verderop lezen. In het artikel wordt overigens ook gezegd dat niet ALLE UvA-studenten CO2-neutraal computeren, dus wat dat betreft alleen al is het ‘ een halve waarheid’.
@EH Het artikel geeft wat mij betreft duidelijk aan dat het niet alleen (niet zozeer!) gaat om financiele besparing als wel om energiebesparing. Soms dragen organisaties daar ook een steentje aan bij. Daarbuiten, een heel slordige som, alle jaarlijkse schommelingen ed buiten beschouwing latend, leert dat het binnen 200.000 / 4.500 = 44,44 jaar terugverdiend is. De UvA (eerlijk is eerlijk, incl. diens voorloper, het Athenaeum Illustre) is opgericht in 1632. Ik denk dat ze nog wel 44,44 jaar extra blijven bestaan.