Binnenkort mogen gemeenten financieel participeren in de aanleg van breedbandnetwerken. Daarmee kunnen ze de lokale ontwikkeling van snelle verbindingen stimuleren en andere investeerders overhalen om over de brug te komen met geld. Het voorstel van staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) moet nog worden goedgekeurd door de Raad van State.
De ontwikkeling van snelle breedbandnetwerken, zoals die van glasvezel, komt volgens Heemskerk niet in alle gementen van de grond. 'Dat moeten we stimuleren als we ook in de toekomst willen blijven groeien en zorgen voor nieuwe innovatieve diensten en producten.' Nederland heeft volgens hem bijna de hoogste internetdichtheid ter wereld en veel aanbieders en investeerders in kabel en glasvezel en daardoor een relatief lage prijs van snelle verbindingen.
Concurrentievervalsing
Marktpartijen maken doorgaans bezwaar tegen constructies waarbij overheden deelnemen in commerciële activiteiten. Overheidsparticipaties zouden de concurrentie vervalsen omdat publiek geld wordt gebruikt. De Europese staatssteunregels blijven onverminderd gelden, meldt staatssecretaris Heemskerk in het voorstel. 'Er mag immers geen concurrentievervalsing optreden.'
Gemeente Amsterdam heeft volgens de staatssecretaris in het verleden getoond dat zijn participatie de ontwikkeling van breedbandinternet heeft gestimuleerd. Sinds 2006 werkt de gemeente samen met woningbouwverenigingen en marktpartijen aan Citynet. Dat is een glasvezelnet dat in 2010 elk adres in de stad toegang geeft tot snel internet. Volgens de Nederlandse overheid en de Europese Commissie levert dit project geen oneigenlijke concurrentie met andere marktpartijen op.
Crisis- en herstelwet
Voorheen beperkten gemeenten zich tot het bundelen van de vraag naar breedbandnetwerken en het stimuleren van diensten die daarop worden aangeboden. Heemskerk doet het voorstel in het kader van de zogeheten Crisis- en herstelwet, waarmee het kabinet de gevolgen van de economische crisis te lijf wil gaan.