Kijkend naar de marktontwikkelingen van het afgelopen jaar is bij mij meerdere malen de vraag opgekomen: waarom willen zoveel ict'ers projectmanager zijn? Als er één rol is die de lading niet dekt is het wel 'de projectmanager'.
In de eerste plaats werkt het vraag/aanbod-principe bij deze rol niet of niet meer naar behoren. Het aantal aanbieders op deze rol is zo groot met een zo grote diversiteit aan achtergronden en een zo grote bandbreedte aan tarieven dat het creëren van een goede match een lastige zaak is geworden.
Bij de vraag naar projectmanagers laten vragende partijen zich inmiddels sterk leiden door deze ontwikkeling. Door het sterk opkrikken van de eisen wordt gepoogd het aantal aanbieders naar beneden te brengen. Waar een aantal jaren geleden nog een 'gewone' projectleider werd gezocht, staan nu profielen voor programmamanagers met businesskennis en een tarief van netto zebetig euro.
Vanuit een carrièreperspectief is het nastreven van de projectmanagerrol dus eigenlijk niet aantrekkelijk meer. Wel blijft veel vraag bestaan naar ict-specialisten; gewaardeerde rollen met redelijk tot goede salarissen en tarieven. Waarom willen goede ict'ers dan geen ict-specialist zijn?
Waarschijnlijk moeten we zoeken naar meer maatschappelijke achtergronden. De groei aan het eind van de vorige eeuw en de daarbij behorende maatschappijstatussen hebben hun sporen achtergelaten bij de ict-populatie. De populatie, die groot en belangrijk is geworden door het brengen van verandering, is zelf in de status van vasthouden aan het oude gekomen. Het is dus tijd voor verandering.
De vraag naar ict-specialisten is groeiende en door de beperkte instroom van vers bloed neemt de schaarste ook nog eens toe. Laten veel zogenaamde projectmanagers weer gaan doen waar ze goed in waren. Het loont en carrièreperspectief is verzekerd. Dat geldt dan ook voor degenen die wel in de wieg zijn gelegd om projecten te leiden.
Pojectmanager mag een vak worden.
Beste business case van 2009
Goed projectmanagement kan alleen als er een goede business case is opgesteld. De redactie van Computable zoekt naar de beste business case van het jaar 2009. Een vakkundige jury buigt zich over voorgedragen cases en kiest de uiteindelijke winnaar.
Via een invulformulier kunnen bedrijven hun business case bij Computable aandragen. Uiteraard zijn business cases van afgeronde projecten welkom, maar ook de business cases van nog lopende of nog te starten projecten zijn welkom. Zolang de business case of het project maar linkt aan het jaar 2009.
Het aanmelden van business cases kan tot en met 20 januari 2010. In april 2010 worden de beste business cases van 2009 bekendgemaakt, mede in de jaargids Computable Business Cases 2010.
Er zijn maar weinig mensen, die een project succesvol kunnen opleveren. Een project kan je niet managen. Het zijn de mensen, die een aandeel hebben bij definieren, maken, valideren, verifieren, uitrollen en gebruiken van de resultaten, die cruciaal zijn voor het succes. De softskills zijn m.i. de belangrijkste factor voor succes. Kennis van psychologie en levenservaring helpen daarbij. Projectmanagement methoden kan je uit een boekje leren, omgaan met mensen, motiveren, leiding geven, communiceren, organiseren, coachen en je eigen onbekwaamheid onderkennen is een heel ander verhaal.
Beste Peter,
Ik ben het van harte eens met je artikel. Op dit moment is projectmanagement nog geen vak. Ik kijk dan met name naar de vele mislukkingen die de pers halen en nog steeds de 60 tot 70% projecten die niet opleveren wat men gedacht had.
Het echt goed kunnen opleveren van projecten is weinig projectmanagers gegund.
Dit hangt wat mij betreft niet alleen samen met vakkennis maar vooral met leiderschap en veel gezond boeren verstand.