De drie grootste Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie lopen nog niet warm voor femtoceltechnologie. Dat blijkt uit een belronde van Computable. KPN onderzocht de toepassing van de techniek, maar concludeerde dat het bedrijf de femto's niet actief in de markt gaat zetten. T-Mobile en Vodafone testen elk de technologie alleen op internationaal niveau. Vodafone bracht afgelopen juli in het Verenigd Koninkrijk wel een femtocel op de markt.
Femtocellen zijn kleine zend- en ontvangststations waarmee het bereik van mobiele telefoons binnen gebouwen verbetert en gebruikers lokaal gratis kunnen bellen. Marktanalysebureau Frost & Sullivan becijferde kortgeleden dat West-Europa over drie jaar zo'n miljoen femtogebruikers telt. 'De Nederlandse markt is er echter voorlopig nog niet', nuanceert een van de onderzoekers.
Struikelblok
Het grootste struikelblok voor KPN is de druk die de femtocel-technologie op het frequentiespectrum legt. 'Om het gebruik van de technologie optimaal te maken, zouden we een groot deel van het spectrum beschikbaar moeten stellen', legt een woordvoerder uit. 'Dat deel kunnen we dan niet meer gebruiken voor externe mobiele communicatie. Als femtocellen gebruik zouden maken van dezelfde frequentie als het netwerk daarbuiten, zouden er veel meer storingen optreden.'
T-Mobile doet in Nederland geen onderzoek naar femtocellen, maar wel op internationaal niveau. 'Op dit moment gebeurt alles nog erg vrijblijvend', vertelt de woordvoerder van T-Mobile Nederland. 'Het is één van de technieken die wij op groepsniveau onderzoeken.' Hij geeft niet de indruk dat in de technologie in Nederland snel commercieel wordt uitgebracht.
In de winkel
Vodafone is het verst met het in de markt zetten van de stations. Het bedrijf doet in Nederland geen onderzoek naar het gebruik van femtocellen, maar in het Verenigd Koninkrijk liggen de femto's sinds deze zomer in de winkel. De Access Gateway kost er eenmalig 160 pond (183 euro) of wordt verrekend in een telefoonabonnement. De doosjes sluiten aan op de vaste adsl-lijn en kunnen vier mobieltjes ondersteunen. 'Vergelijk het met een DECT-basisstation of een draadloze router', legt een voorlichter van Vodafone UK uit.
Als de de Femtocellen nu eens zouden inzetten op een spectrum dat normaal gesproken wordt gebruikt in NL voor point to point verbindingen dat zal het met het druk op het spectrum best mee vallen. Point to Point verbindingen liggen immers door polarisatie en antenne gebruik verbuiten het bereik van een paar milliWatt dat een femtocel zal uitstralen.
Waar ik wel verwacht dat rake klappen zullen vallen is binnen het Wireless Local Loop spectrum.
@Stefan: dat heeft niet zoveel zin – het gaat er om dat je je bestaande 3-band mobieltje kunt gebruiken op de zelf aangekochte femtocel. In feite is het een gsm basisstation met zeer klein bereik.
Als je nieuw en niet wereldwijd gestandaardiseerd spectrum gaat gebruiken werken de bestaande mobieltjes er niet meer op.
Volgens http://www.frequentieland.nl/gsm/gsm-kavels.htm is er op de GSM1800 band plek voor femtocellen, dus dat kan het probleem niet zijn.
Voor zover ik kan terugvinden bij http://www.femtoforum.org zijn femtocellen gestandaardiseerd als UMTS basisstation. Om het met huidige mobiele toestellen te gebruiken zullen deze femtocellen dus op de 2100 MHz band moeten werken. KPN heeft 2 frequenties (elk van 5 MHz breed), waarvan volgens mij op dit moment 1 wordt gebruikt voor alle verkeer.