Telecombedrijf KPN mag scholen per september 2010 geen gratis internet bieden . Dat zegt de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta). Het telecombedrijf wilde in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen scholen gratis internet geven. Volgens de telecomwaakhond zet het telecombedrijf de concurrentie buiten spel door in bepaalde segmenten van de markt gratis internet te bieden. KPN heeft beroep aangetekend tegen het besluit van Opta.
De telecomwaakhond stelde in augustus nieuwe regels op voor de markten voor vaste telefonie, breedbandinternettoegang en huurlijnen. Die verplichten KPN om voor zijn diensten een minimumopslag bovenop de groothandelsprijs te rekenen. Dat betekent dat het telecombedrijf scholen geen gratis internet kan bieden. De regels gelden met ingang van 1 januari 2009. KPN krijgt tot 1 september 2010 respijt.
KPN stelde Opta voor om in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen een uitzondering te maken op het nieuwe beleid. De telecomwaakhond stelt echter dat het aanbieden van een gratis internetverbinding 'per definitie marktverstorend is'. Het telecombedrijf zet zo in bepaalde segmenten de concurrentie volledig buitenspel. Dat strookt niet met het beleid van Opta dat juist concurrentie wil bevorderen.
Genoeg alternatieven
Het telecombedrijf zou, volgens Opta, genoeg mogelijkheden hebben om aan maatschappelijk verantwoord ondernemen te doen. Zo kan het scholen jaarlijks een bedrag schenken.
Het telecombedrijf zegt dat het zijn diensten en expertise wil aanbieden voor het mvo-beleid. In afwachting van het beroep maakt KPN al afspraken met de scholen voor alternatieven zoals speciale lespakketten voor lagere scholen om scholieren te leren het internet optimaal te benutten.
Belachelijk, kan er ergens bespaard worden door een initiatief in het bedrijfsleven, wordt het gelijk de nek om gedraaid.
@Henk,
KPN geeft zelf al aan best alternatieven te kunnen bieden, zoals de speciale lespakketten. Maar toch moesten ze perse een voor de concurrentie gevoelig aanbod doen. Heel goed dat de Opta KPN niet zomaar laat gaan, vergeet niet dat KPN het eigen netwerk gebruikt, waar nu ondertussen dus ook concurrenten voor betalen. Het hooghouden van de kosten, terwijl er op andere manieren voordelen uit naar voor komen is dus direct in het nadeel van de concurrenten.
@CasperD
Andere leveranciers zijn toch ook vrij om gratis Internet te leveren aan het onderwijs. Er staat nergens dat andere partijen dat niet mogen doen. Laat de scholen dan maar kiezen. Zover ik kan nagaan is het gratis internet van KPN ook niet verbonden met andere betaalde diensten. De budgetten voor het onderwijs staan toch al onder druk dus er zou applaus moeten zijn voor dit soort initiatieven. Academics krijgen in Nederland ook grote kortingen (> 90%) op bijvoorbeeld Microsoft producten. Hier hoor je toch ook niemand over! In de VS ondersteunen bedrijven al jaren het onderwijs en in Nederland moeten we dat weer gaan beperken met onze drift naar regelgeving.
Scholen worden steeds meer afhankelijk van Internet en hebben daarom een goede dienstverlening nodig. Met een gratis dienst zijn ze niet geholpen omdat je over een gratis dienst niet kunt klagen. Je hebt geen recht op een minimaal serviceniveau en je kunt niet dreigen naar de concurrent te gaan.
Overigens verbiedt de Opta zoals ik het lees niet het aanbieden van gratis internet aan de scholen, maar het aanbieden van diensten onder de kostprijs. Het dat is een prima uitgangspunt lijkt mij.
Jammer, ik vond het wel een sympathieke en tegelijkertijd heel slimme actie van KPN.
Maar volgens mij is het “probleem” heel eenvoudig te verhelpen; KPN brengt de scholen vanaf 2010 een bedrag X in rekening, dat het vervolgens als schenking weer teruggeeft aan de scholen.
Ben benieuwd….
Scholen hebben er belang bij om goedkoop over een internet-verbinding te beschikken. Laat andere aanbieders dan ook gratis internet aanbieden aan de scholen. Zo hou je gelijkheid in aanbod en kunnen de scholen zelf een keuze maken van wie ze het gratis internet in huis (school) willen halen.