Zelf een datacenter runnen is zooooo 2008! De trend lijkt de laatste tijd te zijn om bedrijven te overtuigen om meer gebruik te laten maken van 'the cloud'. Hierbij worden zoveel mogelijk servertoepassingen buiten het bedrijf gehost en als service aangeboden over het internet.
Ach, je kent het wel; ASP, SaaS, we hoorden het al eerder. En uiteraard zal het niet zo'n vaart lopen. Bedrijven zijn over het algemeen helemaal niet van plan om al hun ict de deur uit te doen, maar voor sommige zaken is het overwegen van cloud services nu al interessant. E-mail bijvoorbeeld. Waarom heb je een eigen e-mailinfrastructuur in huis, inclusief een serverpark, spam protection, back-up en stroomkosten, als je voor een klein bedrag gebruik kunt maken van Google's Gmail of vergelijkbare services? Schaalgrootte is hierbij wel degelijk een voordeel en e-mail is weliswaar bedrijfskritisch, maar ook een commodity (net zoals elektriciteit dat is). Bovendien kunnen medewerkers makkelijker thuis werken als de diensten globaal via internet beschikbaar zijn.
Kortom, voor diverse toepassingen zal een cloud-toepassing over enige tijd wel eens gemeengoed kunnen worden. Toch maakt het één component in jouw infrastructuur onmisbaar: je internetverbinding! Weet jij wat de beschikbaarheid van jouw internetverbinding is? De beheerders weten dat misschien wel, maar worden ze er ook op afgerekend? Is het een KPI? En als de verbinding mocht uitvallen, wat is dan het contingency plan? Heb je een dubbel uitgevoerde internetverbinding? Via twee separate providers? Zijn deze twee providers wel onafhankelijk van elkaar? Via twee separate kabels? Is failover tussen deze twee verbindingen goed ingericht? Test je dat wel eens?
Kortom, veel vragen en ik verwacht weinig antwoorden. Vraag jezelf dus eens af: is mijn internetverbinding klaar voor de cloud?
Is ’t probleem niet vooral de upload-snelheid meestal? Want die is meestal maar een klein deel van de download-snelheid.
@M: Dat geldt vooral voor ADSL (Asynchrone) verbindingen. Zakelijke verbindingen zijn meestal SDSL (Synchoon) of gewoon vast verbindingen naar een backbone.