Enige maanden geleden, vlak na de overname van Sun door Oracle heb ik op LinkedIn de volgende discussie opgesteld: 'Er wordt beweerd dat na de overname van Sun door Oracle, Oracle zich zal focussen op de software en dat de hardwaretak van Sun ontmanteld wordt en wellicht wordt verkocht aan HP.'
Schijnbaar hebben weinigen dit gelezen of vonden deze bewering een onrealistische voorstelling van zaken. Een paar weken geleden hoorde ik echter een gerucht, dat eerder genoemde bewering wel eens waarheid zou kunnen worden. Dit is nu nog steeds een gerucht, maar waar er rook is er vaak ook vuur. Ik vraag mij af, net zoals enkele maanden geleden, of HP dit als fictie of als realiteit ziet.
Onlogisch klinkt dit niet. Naar mijn mening is Oracle van origine geen hardwarebedrijf en zelfs niet een bedrijf dat een eigen besturingssysteem onder zijn hoede wil hebben. De kracht van Oracle is dat het middleware maakt dat op iedere hardware en iedere besturingssysteem zou moeten draaien.
Dit in tegenstelling tot de vroegere DEC Rdb, dat later ook door Oracle aangekocht is. Hierdoor had Oracle direct een concurrent minder. Oracle heeft toendertijd wel aan Oracle Rdb gesleuteld, maar heeft Oracle Rdb niet op meerdere platforms laten draaien.
De geschiedenis heeft de neiging zich te herhalen. Mede hierdoor zou het mij niet verbazen als Oracle daadwerkelijk zich blijft focussen op de software en dat het de hardware en mogelijk ook het besturingssysteem van Sun naar een derde partij doorsluist.
HP is in dit geval de beste kandidaat, maar wederom zal de geschiedenis dat leren.
De lachende derde wordt waarschijnlijk IBM.
Als je naar de kwaliteit en performance van middelgrote tot grote Unix systemen kijkt ligt het niet voor de hand om HP als equivalent voor SUN systemen te zien.
HP heeft zich gericht op relatief kleine systemen, waarvan je er veel voor een redelijk lage prijs kunt verkopen.
High end systemen zoals Sun en ook IBM die levert en waar heel veel systeembeheer in de achtergrond en dus dicht bij de hardware plaats vindt zonder de werking van de applicatie die er boven op draait er ook maar iets van merkt heeft HP nauwelijks. Toen HP Compaq overnam en dus de Digital lijn in handen kreeg, heeft men de mogelijkheid gehad zich in dit segment te vestigen, maar heeft men bewust voor de oude HP-UX lijn gekozen.
Dit is niets nieuws in de ?80 jaren van de vorige eeuw was er al een eeuwigdurende strijd tussen HP en Digital systemen (HP1000 en PDP11), de PDP blonk uit in het snelle verwerken van heel veel data, terwijl de HP compatibel was tussen werkstation en HP1000, wat niet verwonderlijk was aangezien beide dezelfde interfaces en technologie gebruikte.
Zoals HP, EDS overgenomen heeft om van een concurrent af te zijn, zal Oracle de ondersteuning van Open Source databases door SUN niet erg prettig gevonden hebben. Wat is er dan eenvoudiger om een dergelijke partij over te nemen en zodoende over een ongrijpbare concurrent controle te krijgen en hierop direct invloed te kunnen uitoefenen en eventueel buiten spel te zetten, tenslotte levert Oracle alleen maar database software.
In feite is hetzelfde gebeurt met EDS, EDS besloot nadat HP zich openlijk begon te bewegen in EDS vaarwater, geen alliantie meer met HP aan te gaan en alleen de systemen nog te ondersteunen op uitdrukkelijk vraag van de klant en dus niet meer in offertes op te nemen. Vanaf dat moment waren EDS en HP geen partners meer maar concurrenten en gingen Dell, SUN en in mindere mate IBM hardware leveren voor EDS datacenters en behoorlijk omzet verlies voor HP.
De geschiedenis herhaalt zich telkens weer, bedrijven die technisch goed zijn en hierdoor te snel groeien in de markt, kunnen vaak dit financieel en commercieel niet aan en worden opgeslokt door een megabedrijf, bekijk maar eens wat voor een overnames er in het verleden gedaan zijn door grote concerns. Alleen IBM besteed heel veel tijd en geld aan innovaties en onderzoek, maar dit bedrijf is al decennia lang ook diegene die uitzoekt wat er fout ging als er iets fout ging.
HP is in dit geval de beste kandidaat, maar wederom zal de geschiedenis dat leren
Ik neem aan dat de toekomst dit zal leren.
Waarom zou HP geinteresseerd zijn SUN dozen in het portfolio op te nemen? Vele software producten draaien op HP OS’n en HP hardware. HP heeft al een erfenis van DEC, COMPAQ, TANDEM. Strategie zou kunnen zijn dat HP de SUN klanten over neemt en vervolgens te migreren in 10 jaar naar HP portfolio om marktaandeel te vergroten.
Inderdaad de toekomst zal het leren. Migratie naar Linux is ook aan de gang en daarmee is Solaris en SUN hardware terrein aan het verliezen. M.i. kan HP beter de SUN klanten een migratie aanbieden naar HP servers en HP Linux.
Helaas voor HP heeft het geen systemen in huis met voldoende rekencapaciteit om bijvoorbeeld een SUN 15K die gebruikt wordt voor weer modelen te vervangen en hiernaast is migratie van de ene naar de andere Unix versie niet zo eenvoudig als de meeste denken.
Alleen IBM heeft standaard systemen met vergelijkbare rekenkracht.
En wat betreft de kennis bij HP, deze zat in de hoofden van de werknemers van DEC en Compaq en niet in papierwerk. Hiernaast is de standaard ontwikkeltijd voor dergelijke systemen tussen de 3 en 5 jaar, uitgaande van een bestaand concept. Helaas werkt het gross van de oud DEC en Compaq medewerkers niet meer bij HP.
Ik denk dat Oracle wel degelijk geinteresseerd is in de hardware en het operating system van SUN. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om hard- en software verder op elkaar te laten aansluiten door software-componenten op de chip te zetten waardoor enorme performance-winst geboekt kan worden. En performance is de sleutel voor de toekomst met de enorme data-explosie die alleen maar harder gaat.
Wat hier van te denken?
http://www.oracle.com/features/suncustomers.html
Groeten
Mark