In de juli/augustus uitgave van Harvard Business Review staat een artikel van Gary Pisano en Willy Shih met de titel 'Restoring American Competitiveness'.Zij beargumenteren dat, tegen de algemene gedachte in, Amerikaanse bedrijven door het offshoren van eenvoudig productiewerk niet meer in staat zijn om de volgende generatie hightech producten te ontwikkelen. Als dit waar is, kan hetzelfde dan gebeuren met Nederlandse ict-dienstverleners?
Het artikel geeft als voorbeeld voor de onderbouwing van de hypothese de productie van personal computers en laptops. Waar Amerikaanse partijen als HP, Dell en Compaq initieel alleen de productie uitbestede aan Aziatische landen, zit er nu bijna de gehele industrietak. Iedere laptop die verkocht wordt door een Amerikaans merk, behalve Apple, wordt tegenwoordig zowel ontworpen als geproduceerd in Azië. Hetzelfde geldt voor mobiele telefoons en de meeste andere mobiele apparaten.
In Nederland richten we ons weliswaar meer op dienstverlening, maar ik vraag mij af of de volgende quote uit het artikel niet ook van toepassing is op het ontwikkelen en produceren van diensten (pagina 119): 'Een mythe is de overtuiging dat een geavanceerde economie geen productiefaciliteiten nodig heeft en exclusief kan voortbouwen als een centrum van innovatie en value-added ontwerp. In werkelijkheid zijn er relatief weinig hoogwaardige industrieën waar het productieproces geen belangrijke invloed heeft op het ontwikkelen van nieuwe, en met name radicaal nieuwe, producten.'
Kortom, zijn wij in Nederland over tien jaar nog in staat om nieuwe (ict-)diensten te ontwikkelen als de aankomende generatie ict'ers alleen nog maar gewend is aan het (video)bellen met ontwikkelaars en beheerders in een Aziatisch of Afrikaans land? Op dit moment is nog een hele generatie ict'ers actief die eerst jarenlang zelf achter het toetsenbord heeft gezeten alvorens het uitbesteden in de mode kwam. Zij weten dus waar ze op moeten letten als ze met een ontwikkelaar uit India spreken. De generatie die nu afstudeert als informaticus komt echter direct in een heel andere situatie terecht. Een situatie waar productie en een groot deel van het ontwerp van ict-diensten buiten Nederland gebeurt.
De stelling van de bovengenoemde auteurs gaat dus in tegen de boodschap van Thomas Friedman in 'The World is Flat', omdat alleen door het concentreren van de gehele waardeketen in een geografisch gebied een organisatie op de lange termijn in staat is om maximaal te innoveren. Ook het boek, 'The Venturesome Economy' van Amar Bhide's (2008) betoogt dat het allemaal niet zo een vaart loopt. Volgens deze auteur vinden innovaties uit andere landen automatisch hun weg naar consumenten in andere landen.
Persoonlijk vind ik dit laatste argument een beetje kort door de bocht, omdat de welvaart van een land alleen kan groeien als er producten en diensten worden geproduceerd waarvoor een consument wil betalen. Als een economie alle diensten en producten gaat importeren, omdat ze zelf onvoldoende innoveren, zal de consument op termijn de import niet meer kunnen financieren. Dan komen we in een situatie waar we structureel een handelstekort hebben.
Ik ben dan ook van mening dat we moeten oppassen dat we in Nederland in een situatie komen waar iedereen ‘manager' is en niemand meer echt weet waar hij of zij het over heeft. Dan hebben we echt een probleem en worden we links en rechts ingehaald door landen waar het ook zonder deze extra uitdaging al moeilijk concurreren mee is.
Goed artikel. Het beschrijft duidelijk de toestand die ik de laatste 4 jaar al om mij heen zie.
Niet alleen software produktie maar ook beheer verdwijnt offshore, waardoor de uiteindelijke controle over de kwaliteit, performance en beveiliging van de ICT niet meer in handen van de eigenaar ligt.
De ICT industrie gaat uiteindelijk bestaan uit managers die remote contact hebben met de offshore partner. En van managers hoef je geen innovatie te verwachten.
Een hele bedrijfssector naar de knoppen geholpen over pakweg 10 jaar. Een beetje te vergelijken met de bankensector, korte termijn winst voor lange termijn verlies.
Een simpel antwoord: JA! en niet alleen door off-shoren
Onder allerhande vage politieke motto’s van “Globalisering” “Europa Uber Allesch” en “hersenloos najagen van kennis-economie” neem ik zelf ook waar dat ?Nederland steeds dommer aan het worden is?. De gehele Nederlandse maatschappij word gehersenspoeld tot “produktiedrones” die een beperkte hersencapaciteit hebben leren ontwikkelen om in dienst van een ander te kunnen functioneren.
Echte diepte kennis word niet meer (hands-on) onderwezen. Inzichten hoe dingen werken worden niet overgedragen en sterven in vergetelheid met de generatie die deze kennis nog wel in zich draagt.
Lekker tot je 18 in de staatschool-banken zitten en je hoofd laten volstorten voor de kennis-economie…
Waar is het allemaal goed voor? Waar zijn al die Nederlandse Handen-arbeiders die zelf nog de vaardigheden bezitten om hun eigen (digitale) gereedschap te bouwen? Waarom neemt het aantal buitenlandse mensen (met alle respect!) toe die het HANDWERK nog kunnen en WILLEN uitvoeren?
Globalisering ? het New World Order scenario in actie:
Zie hier .. een globaal voorkomend patroon! Hierbij zorgt de politiek er structureel voor dat IEDER land gestript word van haar eigen identiteit en de eigen middelen om ZELFSTANDIG te kunnen voortbestaan en BEWUST KAPOT en AFHANKELIJK GEMAAKT word van de kennis en middelen van andere landen.
Time to Act ? now!
In mijn ogen zouden we weer terug, vooruit mogen naar een zelfstandige economie en een maatschappij waarbij Nederland weer zelfstandig ALLE kennis en mensen in huis heeft om ZELF 100% alles te kunnen doen
Hoog tijd voor de (ict) industrie om haar eigen weg in te slaan en haar eigen fundamenten in Nederlandse bodem te gaan slaan. Stap uit het maatschappelijk overheids-denkframe en schaf de leerplichtwet af (je word er alleen maar dommer van!)
Maak plaats voor praktijk gedreven inspiratie, motivatie en innovatie. Tijd dat er weer LTS-achtige / bedrijfsscholen opgericht worden waar gemotiveerde mensen de – nog aanwezige – praktijk kennis van de oudere generatie overgedragen krijgt, voordat deze basiskennis en ervaring afsterft met de (vergrijzende) generatie die haar nog bezit.
Achtergrond link over de ware aard van het overheid schoolsysteem:
John Taylor Gatto – The underground history of State Controlled Education
http://www.johntaylorgatto.com/underground/index.htm