Het grote (dan wel niet het 'grootste') sportevenement op de kalender is al weer even geleden. Om het te volgen zijn veel mensen aan een tv gekluisterd. Ook andere sportevenementen worden veel bekeken. De technologie staat niet stil en het is al mogelijk om dit onderweg te kijken. Welke mogelijkheden er zijn wordt hier kort beschreven.
Media consumeren is aan het veranderen. Als consument wordt het steeds normaler om video of tv te kijken wanneer het ons uitkomt. Er zijn verschillende oplossingen om dit te realiseren. Tot voor kort werden hier videorecorders voor gebruikt, maar die tijd is voor velen voorbij. Het programmeren daarvan is vaak een discussiestuk geweest. Tegenwoordig zijn apparaten met harde schijf gebruikelijker. Persoonlijk zie ik als voordeel dat ik thuis niks hoef te doen om het apparaat mee te laten kijken, maar als iemand belt kan ik altijd de pauze knop gebruiken. Andere oplossingen worden op netwerkniveau aangeboden en staan dan bekend als 'video on demand' of 'digitale video'.
Om onderweg tv te kijken zijn verschillende mogelijkheden. Sommige navigatiesystemen bieden het als mogelijkheid. De afgelopen periode heeft met name de KLPD hier tegen geageerd, omdat dit de verkeersveiligheid in gevaar brengt. De Tour de France kun je onderweg via de radio volgen, maar dat heeft zijn beperkingen. Dankzij onze zuiderburen is duidelijk wat je dan mist. Een overzicht van de verschillende mogelijkheden:
Umts
Tv kijken op je mobiel kan via umts. Hierbij wordt voor elke gebruiker een aparte dataverbinding opgebouwd, waar (normaal gesproken) kosten aan verbonden zijn. Dit wordt door Vodafone aangeboden als Mobiel TV.
Hierbij heeft Vodafone een contract afgesloten met een aantal tv-zenders, waarbij de programma's lineair worden doorgegeven. De tv-stroom wordt omgezet in IP-verkeer, wat als streaming service via een dataverbinding op je mobiel kan worden weergegeven. Dit kost bijvoorbeeld vijf euro in de maand (eerste maand gratis). De zenders die gekeken kunnen worden zijn Nederland 1-3, RTL 4, RTL Z, SBS 6, Discovery en nog een aantal. In totaal zijn dit zo'n veertien zenders.
Ook T-Mobile heeft Mobile TV. Dit heeft een beperkter aanbod en kost vijf euro bovenop een internetabonnement. De zenders die geleverd worden zijn slechts vijf: Nederland 1 en 3 (geen 2!), RTL 4, SBS6 en MTV Music.
DVB-H
KPN heeft een broadcast-oplossing sinds vorig jaar op de markt: DVB-H. De Mobiel TV-oplossing van KPN werkt als een parallel uitzendnetwerk naast umts. Er zijn nieuwe masten voor deze dienst gebouwd, maar de technologie wordt gedeeld met DVB-T, beter bekend als Digitenne. DVB-H is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik en werkt zelfs goed op de snelweg. De capaciteit van deze oplossing is veel hoger, omdat iedereen hetzelfde signaal kan ontvangen. De kosten zijn 9,95 euro per maand, maar gedurende de looptijd van je contract gratis. Er kunnen elf zenders plus twee premium kanalen worden ontvangen, inclusief Nederland 1-3, RTL 4, RTL 24, SBS 6, MTV, Discovery en Nu.TV. Helaas zijn er op dit moment alleen de Samsung P960 en de Nokia N96 die deze DVB-H-ontvanger aan boord hebben.
De kwaliteit van beide oplossingen zijn vergelijkbaar. Er wordt ongeveer 250 kbit/s aan bandbreedte gebruikt in combinatie met de H.264 videocodec (gerelateerd aan DivX) en op een scherm van 320 bij 240 pixels is dit een prima kwaliteit voor een journaaluitzending.
Alternatieven
Er zijn ook alternatieven beschikbaar. Slingmedia biedt de Slingbox (hardware) in combinatie met een mobiele speler (software). Deze software kun je installeren op je mobiel. De Slingbox wordt aangesloten op een videobron en op de internetverbinding. De Slingbox slingert het tv-signaal via adsl opnieuw het internet op, waarna je mobiel het kan bekijken. Het mag ook een vertraagd tv-signaal zijn of een dvd, want de Slingbox bedient via infrarood ook je apparatuur thuis.
Een andere oplossing is van Dailyme.tv. Dit is een oplossing waar voornamenlijk Duitse programma's op zijn te vinden. Via het internet geef je aan welke programma's je voorkeur hebben, waarna je toestel via wifi deze dagelijks automatisch ophaalt. De kwaliteit van de beelden is prima, maar het zappen tussen programma's gaat gepaard met reclame-onderbrekingen van twintig seconden.
Hoe je er ook gebruik van maakt, zorg voor een databundel met ongelimiteerde toegang. Het is streaming en dat valt niet altijd onder de databundel. Een uur kijken levert al snel 100 Mbyte aan dataverkeer op. In het buitenland kijken via umts is dan niet een goed idee. Via wifi zijn deze kosten natuurlijk niet aanwezig, maar het mobiele karakter is dan weer erg beperkt.
Wanneer wordt het een succes?
Mobiel tv is typisch kijken tijdens verloren momenten. Dit is bijvoorbeeld in een stilstaande file of bij wachten op de trein. Helaas zijn dat net de momenten dat er op tv waarschijnlijk niet die programma's worden uitgezonden die je favorieten zijn (LA Ink valt daar bij mij niet onder, maar Mythbusters weer wel). Het zijn dus vooral kortere momenten wanneer het interessant is. Mijn Nokia N95 heeft een ingebouwde beperking bij het gebruik van beelden via wifi bekijken. Meestal is er na tien minuten een automatische restart. Het toestel wordt daarnaast extra warm (handig in dit kouder wordend jaargetijde).
Wat mij betreft is video on demand erg belangrijk, want tijdens het tv-snackmoment wil ik wel een interessant programma zien. Het zomaar uitzenden van normale tv op mobiel is misschien ook niet de oplossing. Als alternatief zijn er 'mobisodes': programma's die speciaal voor mobiel zijn gemaakt. Het deed mij denken aan ‘Jong Zuid', de eerste poging om een speciale mobiele soap uit te brengen, uit 2003. Dit klinkt ook als een betere manier naar de toekomst: het medium is anders dus is het logisch om de content er op aan te passen.
Naar de toekomst is ook het kijken op een klein scherm soms een beperking. Onder andere Samsung werkt aan nieuwe mogelijkheden voor je mobiel met de Samsung W7900. Helaas is dit toestel moeilijk te achterhalen en in de video alleen met DMB te zien (de Mobile TV-standaard in gebruik in Korea). Een projectiescherm tot ongeveer één meter is te doen. Internationaal is dat de i7410, maar staat op dit moment nog niet gereleased.
Concluderend
Voor elke mobiele dienst gelden een aantal belangrijke aspecten, zoals zijn er speciale toestellen nodig, hoe is de dekking op plekken waar gebruikers zijn, wat vindt men van de kwaliteit en wat zijn de kosten? De meeste van deze eisen worden behoorlijk ingevuld, maar met name de toestellen of extra software zorgen voor drempels voor grootschalige adoptatie. De kwaliteit van het beeld is prima al blijft wel het gebrek aan interessante content een beperking.
Hallo Eildert,
leuk artikel.
Een paar aanvullingen: De beeldkwaliteit van DVB-h is toch echt een stuk beter dan wat Vodafone en T-Mobile via UMTS streamen.
Vooral ondertitelingen zijn beter te lezen.
Zelf heb ik flink ge-experimenteerd met live TV naar mijn mobiel streamen.
Naast de hardware van Sling is er ook een softwarematige oplossing (die helaas al een poos stil staat in ontwikkeling): Orb.
Met die software op mijn PC (waar een TV tuner in zit), kon ik uitstekend alle kanalen die ik thuis op de kabel kon ontvangen op mijn mobiel bekijken.
En tot slot: Discovery heeft zelf een zeer goede iPhone applicatie gemaakt die volgens mij precies aan je wensen voldoet. Kies zelf de Mythbuster fragmenten en bekijk ze op het relatief grote scherm van de iPhone.