De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verdeelt twee miljoen euro voor onderzoek naar software as a service (SaaS). De subsidie wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een infrastructuur voor de koppeling van verschillende webdiensten. Onderzoekers kunnen tot november 2009 hun voorstellen indienen. Het onderzoek wordt aangestuurd door bedrijven en andere potentiële gebruikers van de nieuw te ontwikkelen SaaS-toepassingen.
Het onderzoeksgeld wordt verdeeld onder meerdere projecten. NWO, ICT-regie, het ministerie van Economische Zaken en betrokken bedrijven betalen de onderzoeken. In deze subsidieronde ligt de nadruk op toepassingen die als webdienst beschikbaar zijn (SaaS). Er wordt onderzocht met welke gestandaardiseerde infrastructuur SaaS-toepassingen die in verschillende landen zijn ontwikkeld, aan elkaar kunnen worden gekoppeld. In een volgend stadium moet dat leiden tot diensten zoals DigiD, de software die de identiteit van een burger vaststelt bij online overheidsdienstverlening.
Bij de toekenning van de subsidie toetst NWO nadrukkelijk of de onderzoeksresultaten bruikbaar zijn voor toepassingen in de praktijk. Door een nauwe samenwerking tussen de onderzoeksgroepen en betrokken bedrijven moeten de te ontwikkelen koppelingen van webdiensten gegarandeerd inzetbaar zijn.
Zeventien projecten
Eerdere subsidieronden van het onderzoeksprogramma stonden voornamelijk in het teken van de doorontwikkeling van bestaande software. In de voorgaande vier ronden werd ruim acht miljoen euro verdeeld over zeventien onderzoeksprojecten. Voorbeelden van die projecten zijn ‘Equity', de ontwikkeling van software die de gezamenlijke waarde meet van alle software binnen een bedrijf. Dat project werd uitgevoerd in samenwerking met ABN Amro.
Tot begin november kunnen onderzoekers, die zijn verbonden aan Nederlandse universiteiten, instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) of NWO, hun onderzoeksvoorstel indienen. HBO-instellingen kunnen aanspraak maken op de subsidie door in een consortium als medeaanvrager op te treden.
Volgens NWO moet het onderzoeksprogramma de Nederlandse koppositie op het gebied van software en service engineering versterken. Het programma, dat voluit Joint Academic and Commercial Quality Research & Development (Jacquard) heet, sluit aan bij beleidsplannen over ict-ontwikkeling in Nederland, zoals de Nationale Onderzoeksagenda Informatie en Communicatietechnologie 2005-2010, de ICT-agenda voor de Toekomst van Nederland ICT2030.nl en de Strategic Research Agenda van het ICT-Innovatieplatform Software as a Service.