De noodlijdende Canadese netwerkleverancier Nortel moet bijna drie miljard dollar betalen aan de Amerikaanse belastingdienst. Ambtenaren hebben een naheffing opgesteld die is opgebouwd uit achterstallige belasting, rente en enkele boetes over de periode 1998 tot 2008. Bijna-failliete bedrijven ontvangen wel vaker hele hoge rekeningen, die vaak in overleg worden bijgesteld.
Een groot deel van de naheffing heeft te maken met verrekeningen van operationele verliezen met winsten die in opvolgende jaren werden behaald, legt een woordvoerder van Nortel uit aan een Amerikaanse nieuwssite. Deze belastingconstructie lag al langere tijd onder de loep bij de Amerikaanse autoriteiten en Nortel hield al rekening met een naheffing. Het bedrijf was zich volgens de woordvoerder echter niet bewust van de omvang ervan.
Surseance
Nortel verkeert sinds begin 2009 in surseance van betaling, dat kortgeleden werd verlengd tot begin 2010. Het is in Noord-Amerika gebruikelijk dat schuldeisers bedrijven die in surseance verkeren, hoge rekeningen sturen. De uiteindelijke schuld wordt vervolgens onderling uitonderhandeld.
In 2008 boekten de Canadezen een nettoverlies van 4,6 miljard euro, een verzesvoudiging van het verlies van het jaar daarvoor. Het bedrijf probeert zijn organisatie te ontmantelen door zijn bedrijfsonderdelen te verkopen. Zo werd een deel van de mobiele telefoniedivisie voor 1,13 miljard dollar verkocht aan Ericsson en vindt deze maand de veiling plaats van de divisie Enterprise Solutions.
Omslagpunt
Algemeen directeur Mike Zafirovski van Nortel legde in augustus 2009 zijn functie bij de Canadese netwerkleverancier per direct neer. Het bedrijf zou 'een natuurlijk omslagpunt' hebben bereikt, nu de omzet langzaam weer groeit. Ten opzichte van de eerste drie maanden van 2009 steeg de omzet in het tweede kwartaal met 14 procent. De directie kromp in van negen naar drie personen, onder leiding van herstructureringsdirecteur Pavi Binning.