De gemiddelde leeftijd van ict'ers ligt op 38,6 jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en het CBS. Programmeurs zijn gemiddeld het jongst. Slechts vijftien procent van deze beroepsgroep is vijftig plus, terwijl 22 procent tussen de vijftien en dertig jaar is. Wel lijkt het er volgens het ROA op dat de gemiddelde leeftijd van ict'ers iets zal gaan stijgen.
Ook de gemiddelde leeftijd van systeemanalisten ligt erg laag. Gemiddeld zijn zij 38,4 jaar oud. Twintig procent van deze beroepsgroep is tussen de vijftien en dertig jaar oud, veertien procent is ouder dan vijftig jaar. Daarmee kent deze beroepsgroep het laagste percentage ouderen.
Onder informatici zijn daarentegen de meeste oudere werknemers te vinden. Zestien procent van deze beroepsgroep is ouder dan vijftig, wat nog steeds een laag percentage is. De gemiddelde leeftijd ligt op 39,6 jaar. Ook het percentage jonkies ligt lager. Twaalf procent van de informatici is tussen de vijftien en dertig jaar oud.
Leeftijdsdiscriminatie
De gegevens van het ROA en CBS sluiten aan op de eerder deze week gepubliceerde uitkomsten uit een onderzoek van adviesbureau Amender waaruit bleek dat ouderen niet populair zijn in de ict-sector. Volgens het adviesbureau maken ict-bedrijven en overheden zich op grote schaal schuldig aan leeftijdsdiscriminatie. Amender ondervroeg voor het oriënterende onderzoek tweehonderd oudere werknemers uit de ict-sector naar hun sollicitatie-ervaringen en vergeleek de uitkomsten met de ervaringen van jonge werknemers.
Volgens Nel Peijffers, oprichtster van Amender zijn ict'ers boven de vijftig eigenlijk afgeschreven. ‘Voor veertigplussers wordt solliciteren naar een ict-functie al lastiger en de situatie voor vijftigplussers is schrijnend', zei zij eerder in een interview met Computable.
De leeftijdsgegevens van het CBS en het ROA zijn gebaseerd op het gemiddelde van 2007 en 2008 en middels een steekproef tot stand gekomen.
De conclusie dat ouderen niet populair zijn omdat de gemiddelde leeftijd relatief laag is, is me een stap te snel. In een van de eerdere artikelen over dit onderwerp lazen we al dat de ICT een jonge sector is. En als er de afgelopen (10-15-20) jaren sprake is geweest van grote groei (niet onwaarschijnlijk) met grote instroom van afgestudeerden en schoolverlaters als gevolg, dan krijg je vanzelf een relatief jonge beroepsgroep.
Op de vraag hoe het kan dat er nog zoveel ouderen worden afgewezen bij sollicitaties heb ik geen antwoord. De afgelopen jaren hebben we ook steeds gelezen dat de ICT over een x aantal jaar grote tekorten zou gaan vertonen, en dat de interesse voor ICT-studies afneemt. In dit licht: wat is er dan zo mis met die ouderen dat men liever vacatures heeft? Misschien kan een van de afwijzers daarop reageren. Anoniem, want leeftijdsdiscriminatie mag niet.
Als oudere ict’er kom je gewoon niet aan de bak,
bedrijven willen je gewoon niet aannemen, en wringen zicht letterlijk in vele smoesjes.
Vaak ook zelfs geen enkele reaktie!!
Ik heb wel gewerkt met ict ers die jonger waren en er geen snars van konden en toch behielden die hun werk.
Want ze zijn immers goedkoop.
Maar ik denk wel dat als er in deze sector weer een kink in de kabel komt, dat dan weer alle ouderen op straat staan.
Kortzichtig beleid.
Ik ben inmiddels al jaren zonder werk, ik was chemisch analist, en daar is geen werk meer in.
Omscholing ict gedaan en toen was ik ca 40 jaar, en heb toen alle diploma’s binnen een jaar gehaald, mcse.
En daarna zelfs nog een jaar bijna gratis op een school gewerkt om ervaring op te doen.
En ja ik wist meer dan sommige mensen die het daar voor het zeggen hadden.
Maar werk krijg je niet hoe vaak en hoe veel je ook solliciteerd.
Soms zeggen ze je bent te zwaar voor de functie, moet ik afvallen dan lol.
Je reinste kolder dus.
En zo zijn er nog vele smoesjes, volgens mij ken ik al die smoesjes inmiddels wel.
O ja en ook nog ingeschreven bij tig uitzendbureau’s, nou die laten je tig keer komen, maar werk hebben ze niet. Je bent te oud voor de werkgever.
En het cwi doet in Nederland ook helemaal niks voor je meer als je eenmaal uit de uitkering valt.
Het is gewoon allemaal ronduit schandalig hoe er met oudere werknemers wordt omgegaan.
Het wordt tijd dat er eens een wet komt dat elke bedrijfs tak een bepaald aantal ouderen in dienst moet hebben.
Maar dat zal er wel nooit komen!!!!!!!!
Is logisch toch? de ouderen zijn vaak ooit doorgegroeid, mensen van 50+ hebben niet tijdens hun normale schooltijd (30+ jaar geleden) ICT vakken gehad. De jongeren daarintegen hebben deze vakken wel en ICT beroepen staan nu gewoon op de beroepenlijsten als cariere doel..
Ik ben zelf ook een “oudere” ICTer mar ondervind geen hinder in het vinden van een baan wel werk ik over het algemeen met collega’s die ca 10 jaar jonger zijn dan ik..
Onderzoek in 2017-2018 zal uitwijzen dat er weinig ICTers boven de 50 zijn en de gemiddelde zal dan ergens net boven de 40 liggen..
Beetje een zinloos onderzoek ongeveer net zoiets als een vergelijk trekken tussen bungeejump en ski instructeurs, het beroep dat het langst bestaat zal oudere werknemers hebben..
Gemiddelden zeggen nog niet zoveel. Ook het percentage ouderen werkzaam in de beroepsgroep niet, zeker als het een jonge ’tak van sport’ betreft. Wat veel interessanter is, is of het percentage werkzoekenden onder ouderen die specifiek in de ICT naar werk zoeken hoger is dan in andere branches. Ik betwijfel of dat zo is. Ik vermoed dat het percentage werkzoekenden boven de 50 in alle branches relatief hoog is. In dat geval hebben we te maken met een structureel probleem dat nog steeds over leeftijdsdiscriminatie gaat, maar niet uniek is voor de ICT.
John,
Ga freelancen! De werkgever loopt dan geen risico dat hij jarenlang aan een te dure kracht vast zit.
De oplossing in wetgeving zoeken lijkt me helemaal niets. Overheden veroorzaken meestal meer problemen dan ze oplossen…
Hoezo jonge sector, ik werk al ruim 30 jaar met computers … een ICT opleiding van tegenwoordig lijkt me nog steeds minder waard dan de vele jaren werkervaring, die ‘oudere’ ICT’ers als bagage hebben.
Natuurlijk gaat het om geld. Een zojuist afgestudeerde IT’er is goedkoper dan een ervaren rot. Ook durven werkgevers daar nog in te investeren, terwijl die jobhoppers zo weer weg zijn. De ’trouwe ouwe’ wordt echter volledig genegeerd.
Ook ?k heb de ervaring dat een cv waarin een geboortejaar
Ook ik heb de ervaring dat een cv waarin een geboortejaar onder 1960 staat volledig genegeerd wordt. Ik denk dat de bijbehorende brief/e-mail niet eens gelezen wordt. Men gaat er waarschijnlijk vanuit, dat je thuis zit en moet … terwijl ik al jaren een vast baan heb (en niet eens duur ben, maar dat staat er niet in).
Hier ligt voor de overheid iig wel een taak weg om dit toch wat te verbeteren. Je laat nl. een enorm economisch potentiaal liggen door die ‘ouwe knarren’ na hun 40e eruit te knikkeren.
Een slimme ondernemer zou toch maar eens moeten gaan nadenken of een detacheringsburo van 40+’ers geen gat in de markt is. Die zouden die jonkies toch alle hoeken van de kamer kunnen laten zien.
Dat kan en moet dus heel anders!
http://www.personeelslog.nl/2009/09/02/%e2%80%98om-personeel-te-vinden-moet-engels-de-ict-voertaal-worden%e2%80%99/#
Dit artikel doet me denken aan een ander artikel, waar werd verzucht:
We hebben geconstateerd dat het opleidingsniveau van de helft van de bevolking onder het gemiddelde ligt. Daar moeten we hoognodig wat aan doen.