Leveranciers keuren het doorverkopen van softwarelicenties meestal af, terwijl dit wettelijk gezien wel is toegestaan. 'Bij een papieren licentie die wordt meegeleverd met een cd of een licentie zonder beding mag je de software overdragen aan een ander. Bij de licentie zonder beding hoef je alleen een mededeling aan de auteursrechthebbende te doen', zegt ict-jurist Mathieu Paapst. Microsoft en SAP laten weten dat zij het doorverkopen van licenties niet toestaan.
Volgens Paapst moet een bedrijf bij het doorverkopen van softwarelicenties rekening houden met drie soorten licenties. Zo is er een licentie waarin een beding van niet-overdraagbaarheid is meegenomen. 'Dat is meestal het geval,' zegt de jurist. 'Mocht je deze licentie toch willen overdragen dan moet je toestemming vragen aan de auteursrechthebbende.' SAP zegt ook in deze gevallen geen toestemming te verlenen.
Daarnaast zijn er nog de licenties zonder beding en de licenties die bij een cd worden meegeleverd. In beide gevallen kan de software worden doorverkocht. 'De cd kun je gewoon doorverkopen aan iemand. Je hebt dan wel het exemplaar maar niet de licentie. De wet zegt echter dat je in dit soort gevallen een wettelijke licentie hebt, dus de basisrechten om de software te gebruiken', zegt Paapst.
Duitsland
In Duitsland gebeurt het doorverkopen van softwarelicenties vaker dan in Nederland, vertelt Axel Sussen van Susensoftware, dat handelt in tweedehands softwarelicenties. Twee jaar geleden werd het Duitse bedrijfje Usedsoft in het gelijk gesteld toen softwareleveranciers Microsoft en Oracle de verkoop van tweedehands licenties verboden. Volgens Sussen wordt steeds meer software via een download geleverd en heeft dit gevolgen voor het doorverkopen van software. 'Het is heel belangrijk om een cd te hebben', zegt de directeur van het Duitse bedrijf.
Volgens softwareleverancier SAP kan het bedrijf bij een tweedehands licentie niet de gebruikelijke kwaliteit leveren. 'Om hoge kwaliteit en betrouwbaarheid te kunnen leveren, is het in ons belang om de doorverkoop van tweedehands softwarelicenties niet goed te keuren.'
Als je een gebruiksrecht voor software koopt en dus niet leased, dan moet dat gebruiksrecht toch geheel van jou zijn. Dat is toch net zoiets als dat je een auto koopt i.p.v. leased. SAP en Microsoft zijn geen wetgevers. Jammer dat ze doen alsof ze dat wel zijn.
De grote softwarebedrijven kopen zelf ook veel licentierechten in, omdat ze lang niet alles zelf ontwikkelen. Die rechten verkopen ze via hun licenties op hun beurt weer door aan derden.
Dat software opeens minder betrouwbaar wordt na doorverkoop is natuurlijk onzin. Software wordt meestal via resellers doorverkocht. SAP wil gewoon geen ondersteuning leveren, maar nog eens licentierechten (door)verkopen.
Ik ken grote bedrijven die tonnen aan software-rechten hebben gekocht die nooit gebruikt zijn of na een fusie niet meer gebruiken. De Nederlanders hoeven niet zo terughoudend zijn. In Duitsland zijn er lagere overheden die massaal tweedehands licenties kopen. Bij VLK licenties, Download licenties en dergelijke ligt het natuurlijk wat gecompliceerder. Daar wil ik nog wel een goed artikel van lezen.
Wel bijzonder dat een administratieve handeling, registreren van de licentie, de kwaliteit van de software beinvloed. Ik kan me voorstellen dat je hulp nodig hebt om alles goed te configureren, maar die hulp kun je inhuren. Zeg dat dan gewoon, verbieden om licenties te verkopen, lijkt mij geen gewenste situatie.
De term koop is misleidend en klopt niet. Je huurt namelijk het recht van gebruik van de software, met name bij bedrijven als Microsoft en SAP. Zij bepalen wanneer je er geen gebruik meer van mag maken en onder welke voorwaarden je het moet gebruiken.
Let op, deze tijd is voor bedrijven die hun ogen open hebben een tijd om veel winst te kunnen maken door het niet wederom betalen van de huur voor Windows, maar een alternatief te zoeken die goedkoper is.
Monzo, hoezo huur? Normaal gesproken koop je het gebruiksrecht (niet het auteursrecht van de software). Dat lijkt op huur, maar is het niet.
Bij mainframes kon je lang geleden de software per periode huren, nu heb je ook software-as-a-service constructies via de ASP’s. Maar dit zijn uitzonderingen.
Aanbieders zijn daar vaak onduidelijk in. Ik ken een bedrijf waar je hun software kan kopen of huren. Naast de eenmalige aankoop moet je jaarlijks gebruiksrechten betalen, niet voor het gebruik maar voor het onderhoud (hun terminologie). Bij huur betaal je een hoger jaarlijks gebruiksrecht, voor het gebruik en voor het onderhoud.
“Tweedehands licenties” .. waarom zou dat slechter zijn? De onderliggende software wordt er niet minder van, dus hoezo slechter? Leveranciers verkopen hun licenties graag nog een keer, maar ze moeten niet doen alsof ze aan wetgeving doen.
ik vraag me af als eenlicentie afgelopen is kan je pc
kan nog gebruiken of moet je dan weer een licentie kopen?
Ik vraag me af als een licentie afgelopen is, kan je de pc
kan nog gebruiken of moet je dan weer een licentie kopen?
Met FOSS heb je geen last van dat soort licenties.
Heeft er iemand enig idee waar je een licentie kan kopen voor een softwareapplicatie die je zelf gebouwd heb ? En hoe dat verder in zijn werk gaat. Dat moet ik namelijk uitzoeken maar het is nogal moeilijk google-en.
@Jan van Leeuwen verdient 4 sterretjes ipv 2!