Wervingsmedewerkers van de rijksoverheid hebben moeite met het vinden van geschikte ict'ers. Dat blijkt uit het Sociaal Jaarverslag van het Rijk. Desondanks zou de automatiseerder wel graag bij de overheid willen werken. Volgens het jaarverslag vindt ruim veertig procent van de ict'ers het Rijk '(zeer) aantrekkelijk' als werkgever.
Dit zou blijken uit onderzoeksresultaten van eind vorig jaar. Volgens de werkgever stappen ict'ers niet gemakkelijk over naar een andere baan, omdat zij niet graag aan een sollicitatiegesprek deelnemen.
Uit het jaarverslag blijkt dat het Rijk nog altijd nieuw personeel nodig te heeft, vooral nu het personeelsbestand vergrijst. 'De kredietcrisis en de stijgende werkloosheid doen daar niets aan af', aldus de werkgever.
Informatieanalist
Op dit moment staan er op de wervingswebsite van de rijksoverheid 198 vacatures in 27 verschillende vakgebieden. In die personeelsadvertenties wordt 41 keer om een ict'er gevraagd. Zo zoeken de personeelsmedewerkers naar een informatieanalist, een functioneel beheerder en een testcoördinator.
Adviseurs van consultancybureau Ernst & Young verwachtten vorig jaar juist dat de overheid de economische crisis zou kunnen gebruiken om het tekort aan ict'ers in te lopen. De automatiseerders uit het bedrijfsleven die hun baan verliezen, zouden een bron van werknemers zijn voor de overheid.
Droge kost
Voorzitter Arend van Beek van VIAG, de beroepsorganisatie voor overheids-ict'ers, vermoedt dat het imago van de overheid het probleem is. Werknemers die in het bedrijfsleven werken, zouden denken dat een overheidsbaan vooral droge kost biedt. Onterecht vindt, hij. 'Als je bij de overheid werkt, kun je met eigen ogen aanschouwen dat het niet duf of saai is. Juist door de hoge ambities op het gebied van digitale dienstverlening is het interessant om voor gemeenten te werken.'
Het Rijk heeft niet alleen moeite met het werven van ict'ers. Ook juristen, inkopers en financieel deskundigen blijken moeilijk te vinden, aldus de gegevens in het jaarverslag.
Zou het misschien aan het geboden salaris liggen ?
of de OV-jaarkaart?
Of hoe de manier zoals sollicitanten worden behandeld!!
Amsterdam heeft eindelijk het Engels als twee taal geaccepteerd. Een enorme doorbraak. Dit houdt in dat de universele ICT taal nu eindelijk ook gebruikt gaat worden in allerlei ontwikkelprogramma’s etc. Het werven kan zodoende eindelijk geschieden buiten de landsgrenzen.
Diegene die denkt dat wij als Nederlandstaligen alle ICT ontwikkelingen wel kunnen bijhouden, heeft het mis, denkt in een wel heel beperkte polder mentaliteit, en zal zichzelf uiteindelijk in vingers snijden.
Vasthouden aan Nederlandstalige programma’s betekent beperkte investeringen, met banenverlies als gevolg. Die projecten die wel voortgang vinden, zullen veelal gedragen worden door NL externen (ZZP & Deta), vanwege enorme technische tekorten. Een heel dure oplossing. Hierdoor amper budget voor opleidingen etc ivm kwalitatieve aansluitingen.
Dus what to do?
– Alle toekomstige ICT investeringen vanuit de overheid allen engelstalig.
– Hierdoor ruimte voor kennismigranten etc. Geen tekorten meer.
– Daardoor minder behoefte aan ZZP en overige externen
– Kostenbesparingen houden het werk hier wat goed is voor allen vanwege werkgelegenheid
– Engelstalig biedt samenwerkende partijen ook veel meer mogelijkheden.
– Hierdoor veel minder outsource & offshore. Ook goed voor de Nederlandse economie vanwege banenwinst.
– Budgetten die vrijkomen, investeren in opleidingen zodat je kwalitatieve aansluiting behoudt en ook de ICT groep 45+ op de arbeidsmarkt actief houdt. OOk goed voor de economie.
Wie binnen de overheid durft?
Wie een overheidsadvertentie ziet, ziet daar veel eisen die kennis van het betreffende organisatieonderdeel vereist. Daarmee lijkt het er op of alleen binnen het rijk geworven wordt. Het beter afstemmen van eisen op het ree?le ICT-potentieel zou daarbij al een vooruitgang zijn. Verder zijn de salarisgegevens vaak nogal onduidelijk schaal 9 is bijv. voor iemand in overheidsdienst gesneden koek, maar niet voor diegene die van buiten komt. Kom uit jullie ivoren torentjes HR-mensen en leer de taal van voorbij de ambtelijke grenzen spreken, dan spreek je ook meer mensen aan.
Probeer ook eens uit Den Haag weg te komen en mensen aan het werk zetten buiten de randstad (duik eens de provincies in!). Daar zit pas veel potentieel!
Het Noorden is toch wel erg ver weg voor randstedelingen. Omgekeerd geldt echter ook: De Randstad is erg ver weg voor Noordelingen.
Heb de afgelopen jaren op allerlei IT functies binnen de overheid, provincie en op gemeenteniveau gereageerd.
Keer op keer was de boodschap, uw past niet in onze jonge dynamische organisatie of anderszins mooie volzinnen. Ook reacties als meneer uw heeft geen gemeentelijke, politie of over anderszins bedrijfsonderdeel gerelateerde ervaring ( hoezo proctectisme)
Ben zelfs op rollen afgewezen die ik via detachering heb ingevuld, ge�mplementeerd en door ziekte heb waargenomen.
Heb wel geleerd, dat dan ineens allerlei collega’s welke door een/de reogranisaties hun carriere een andere wending moesten geven via de achteringang via inhuur / zzp ineens weer op die stoelen zaten….
Daarnaast de kreet marktconform en vrouwen hebben voorrang zijn toch wel de grootste dooddoeners…..
Volgens dit gerenomeerde blad zitten er ….tig…
ervaren ge�nteresseerde ICT’ers op de bank en lezen deze bijdrage. Een groter podium om gewaardeerd en ook ouder personeel binnen tge krijgen ligt voor het oprapen… Die 198 openstaande functies zijn dan zo vervuld.
Titel moet zijn. ‘Overheid: werfbeleid faalt’
Overigens uit respect voor mijn oudere collega die niet weg hoeft te worden gebonjoured omdat hij/zij te oud (lees te duur) is zal ik maar niet gaan solliciteren.
‘Automatiseerder vermijdt sollicitatiegesprek’
“Overheid kampt met tekort aan ICT’ers”
Alweer… of nog steeds? Ik zie geen trend vn verandering namelijk, dit bericht was er;
25, 20, 15, 10 en 5 jaar geleden ook al.
So what’s new?