Ik moet echt mijn excuses aanbieden aan de lezers van mijn column 'Open source maffia slaat toe' van een paar weken geleden over het open source contentmanagementsysteem (cms) voor ministeries. Als je open source en maffia aan elkaar koppelt kun je natuurlijk heftige reacties verwachten, ondanks dat mijn column genuanceerd en met feiten onderbouwd was. Eigenlijk ging het niet zozeer over open source als wel over de wijze van aanbesteden.
Maar goed, ik ben wel van bouwjaar 1963, en dat is ‘oude economie'! Vind je het gek dat ik ff helemaal niets begrijp van die aanbesteding voor het ene cms voor alle ministeries. Zal wel komen omdat ik in diezelfde oude economie ben opgegroeid.
Het blijft stom van me dat ik niet beter heb zitten opletten, ik merk dat ik al een dagje ouder word. In de nieuwe economie gaat echt alles heel anders en veel beter. Je kiest gewoon een merk software, bijvoorbeeld Hippo, ergens in een achterkamer in een groot ministeriegebouw in Den Haag. Vervolgens zorg je dat je met de implementatiekosten onder een aanbestedingsgrens blijft, en hopla, het is geregeld. Wat ook heel eigentijds is dat de betreffende software ook eerst twee keer mag mislukken bij het ministerie van Financiën en Buitenlandse Zaken. Dat is goed om kennis mee op te bouwen. En, geeft niets, de kosten schrijven we gewoon af.
Vervolgens stel je de projectleider aan die bij één van die mislukkingen betrokken was, laat hem zeggen dat de cms-keuze erg zorgvuldig is gegaan en als de omgeving te kritisch wordt dan breng je de Rijks-CIO in stelling. Want als die je naam negatief noemt in de wandelgangen van de Haagse ministeries kun je het helemaal wel vergeten in ict-overheidsland.
Het is van de gekke dat je tegenwoordig nog zaken doet met leveranciers die 'closed-source-cms-software verkopen; stelletje boeven! Al die jaren van kennis en ervaring die ze in hun cms'sen hebben gestopt bij dertien ministeries, belachelijk gewoon, daar ga je toch geen tarief voor betalen? Opzouten met die ervaring. Nee, dat gaan we gewoon anders doen. We beginnen opnieuw met een pakket wat al twee keer mislukt is en gebruiken de kennis die gewoon bij onze eigen ambtenaren zit en laten dat aanvullen met wat uitzendkrachten. Hoe had ik daar nu over heen kunnen kijken? De kennis zit gewoon bij de ministeries zelf. Daar heb je toch geen ervaren leveranciers bij nodig die al veel energie hebben gestopt in de klantvriendelijkheid van het product?
Tja, ik begrijp die lieden van branchevereniging ICT~Office ook niet hoor, dat die aan het ministerie van AZ zoveel lastige vragen stellen hierover. Die zijn zeker ook opgegroeid in de oude economie.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid.
Ik begrijp Van Vliet wel. Niets tegen Open Source, er zijn goede Open Source software zoals Apache, MySQL, Drupal e.d. Zolang er maar goede, rationele keuze worden gemaakten het spel eerlijk wordt gespeeld.
De implementatie van Hippo is hopeloos mislukt bij het ministerie van Financi?n en Buitenlandse Zaken, van een aantal betrokkenen heb ik me heb laten vertellen dat het nog minder kan dan Joomla. Dat Hippo toch door de selectie van de rijksportaal is heengekomen mag dan op zijn minst merkwaardig worden genoemd.
Maffia en Opensource… tja, het is maar hoe je bekijkt. Ze zullen je benen niet breken, maar in dit geval worden we voor miljoenen euro’s een oor aangenaaid.
Hoe hopeloos ? Ik word nieuwsgierig naar hoe erg het mislukt is. Van een open source projekt zou je geweldig moeten leren – of de software open is of niet.
Lobby, is juist een fantastisch instrument. In de wandelgangen doe je de meeste kennis op. Zo vernam ik recentelijk dat oorlogen voorkomen kunnen worden doordat de stategische planningsafdeling van het ministerie van Defensie der VS en Afghanistan en Nederland samen open source gaan gebruiken. Hierdoor is relevante informatie prima uitwisselbaar en last but not least verwarring, onbegrip en misverstanden worden hierdoor voorkomen.
Onze eigen belastingdienst is ook voornemens. Zoals van Vliet al aangeeft zijn alle problemen en knelpunten in een klap van tafel. En mochten zich toch ‘bugs’ voordoen dan kan de/een ‘community’ deze in de avond uurtjes oplossen EN is alles in klap transparant geworden. Persvoorlichting kan naar huis, want we hebben zelf het al ontdekt. Ik ben na deze hele implementatie een veel gelukkiger mens…denk ik.
En, jongeman van Vliet, waar is dit keer de onderbouwing?
Die was er in het vorige artikel niet en die is er nu niet. De weergave van de wereld als maffia en boeven vindt ik wel erg simpel, maar misschien kun je me vertellen wie in dit geval “de goeden” zijn.
Overigens, ik ben van 1956, dus nog veel meer senior!
Raad voor Computable, doe eens een fatsoenlijk artikel over het beslissingstrajekt, dat kon wel eens heel informatief zijn.
Hoe definieer je mislukt? Als een ministerie niet door een deur kan met de implementatie partij, zegt dit dan iets over de software?
Ik weet in iedergeval dat ze niet blij zijn met het huidige pakket. De site valt steeds om en de lanceringsdatum is zo vaak uitgesteld dat het eigenljik zonde is dat ze niet gelijk overgaan op rijksoverheid.nl. Dan praat je nog eens over voor niets gemaakt kosten.
Maar ik denk dat echt geld te verdienen is bij GOUD ipv zo’n website-tje.
Ik word altijd zo moe van die studenten die Joomla, Drupal en al die andere PHP pakketje gebruiken en dit vergelijk met Enterprise Java applicaties zoals Alfresco & Hippo.
Open source betekend niet dat gelijk alles wat je kan downloaden op het Net een organisatie in kan duwen. En ja, dan spelen zaken zoals architectuur & security soms een belangrijkere rol dan een Joomla extension.
Kees, waarom wordt je zo snel moe? Is ICT wel wat voor jou. Dit soort discussies in de ICT heb je al tientallen jaren.
Hans Bos, National Technology Officer (NTO) van Microsoft reageert op Twitter:
‘(NL) Computable “Van Vliet: Closed source-boeven” http://bit.ly/4CNWjC -> 🙂 , het moet inderdaad gaan over de transparantie van het proces’
bron: http://twitter.com/hansbos/status/3837989829
Zoals ik het begreep wilden ze bij de ministeries vooral van Ordina af. Hippo vinden ze cool (wat ook wel blijkt uit het feit dat het nu voor Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl wordt ingezet).
Ipv van 1 aanbesteding waar alles in zit (software, hosting & dienstverlener), kan juist open source software er voor zorgen dat deze onderdelen gescheiden worden. Gratis software hoef je niet aan te besteden. En je diensten & hosting regel je via een aanbesteding.
@JoG
Super bijdrage van Hans Bos, werkelijk een richting gevende en hoog intelligente reactie waarmee we alles beter kunnen maken!
Je weet hopelijk wat “to twitter” betekent . . . . .