Ik moet echt mijn excuses aanbieden aan de lezers van mijn column 'Open source maffia slaat toe' van een paar weken geleden over het open source contentmanagementsysteem (cms) voor ministeries. Als je open source en maffia aan elkaar koppelt kun je natuurlijk heftige reacties verwachten, ondanks dat mijn column genuanceerd en met feiten onderbouwd was. Eigenlijk ging het niet zozeer over open source als wel over de wijze van aanbesteden.
Maar goed, ik ben wel van bouwjaar 1963, en dat is ‘oude economie'! Vind je het gek dat ik ff helemaal niets begrijp van die aanbesteding voor het ene cms voor alle ministeries. Zal wel komen omdat ik in diezelfde oude economie ben opgegroeid.
Het blijft stom van me dat ik niet beter heb zitten opletten, ik merk dat ik al een dagje ouder word. In de nieuwe economie gaat echt alles heel anders en veel beter. Je kiest gewoon een merk software, bijvoorbeeld Hippo, ergens in een achterkamer in een groot ministeriegebouw in Den Haag. Vervolgens zorg je dat je met de implementatiekosten onder een aanbestedingsgrens blijft, en hopla, het is geregeld. Wat ook heel eigentijds is dat de betreffende software ook eerst twee keer mag mislukken bij het ministerie van Financiën en Buitenlandse Zaken. Dat is goed om kennis mee op te bouwen. En, geeft niets, de kosten schrijven we gewoon af.
Vervolgens stel je de projectleider aan die bij één van die mislukkingen betrokken was, laat hem zeggen dat de cms-keuze erg zorgvuldig is gegaan en als de omgeving te kritisch wordt dan breng je de Rijks-CIO in stelling. Want als die je naam negatief noemt in de wandelgangen van de Haagse ministeries kun je het helemaal wel vergeten in ict-overheidsland.
Het is van de gekke dat je tegenwoordig nog zaken doet met leveranciers die 'closed-source-cms-software verkopen; stelletje boeven! Al die jaren van kennis en ervaring die ze in hun cms'sen hebben gestopt bij dertien ministeries, belachelijk gewoon, daar ga je toch geen tarief voor betalen? Opzouten met die ervaring. Nee, dat gaan we gewoon anders doen. We beginnen opnieuw met een pakket wat al twee keer mislukt is en gebruiken de kennis die gewoon bij onze eigen ambtenaren zit en laten dat aanvullen met wat uitzendkrachten. Hoe had ik daar nu over heen kunnen kijken? De kennis zit gewoon bij de ministeries zelf. Daar heb je toch geen ervaren leveranciers bij nodig die al veel energie hebben gestopt in de klantvriendelijkheid van het product?
Tja, ik begrijp die lieden van branchevereniging ICT~Office ook niet hoor, dat die aan het ministerie van AZ zoveel lastige vragen stellen hierover. Die zijn zeker ook opgegroeid in de oude economie.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid.
Het gaat hier om een column, dus wordt een en ander wat sterk overtrokken.
Er zijn echter ook andere artikelen over open-source, ook met sterk overtrokken inhoud, die geen column zijn. Wellicht een idee om daar te reageren?
Wat een… bijzonder verhaal. Laat me ook een aandachtspuntje toevoegen. Als er close source software gehuurd wordt en je tijd, geld en energie in de implementatie steekt, kun dat hele circus na een paar jaar fijn weer vanaf nul opnieuw starten. Omdat je over de grens gaat die er aan ??n partij besteed mag worden. Dat is met open source ook het geval, met als verschil dat de huidige implementatie & produkten behouden blijven. Er dient alleen een nieuwe beheerpartij gezocht te worden.
Niet iets wat de closed source fanbois graag horen, wel iets dat je als aandachtspunt van een “e-adviseur” zou verwachten.
Open Source is een prima oplossing voor kleine organisaties. Grotere implementaties blijken in bijna alle gevallen vele malen duurder uit te vallen dan Closed Source!!!
Bovendien: ‘Waarom zou je een trein kopen als hem niet kan besturen?’ Ofwel; ‘Waarom op de stoel van de programmeur gaan zitten, als je niet kan programmeren?’.
Open Source is makkelijk te verkrijgen en dit is het probleem. Hoewel OPEN SOURCE goede pakketen heeft, scheelt het vaak aan de kennis van de implementatiepartij. Deze heeft immers GEEN IDEE, wie er allemaal wereldwijd aan heeft gewerkt…
@Mike: FOSS goed voor kleine organisaties: IBM, Oracle, Sun etc. Get the facts?
@Mike: Noem eens een paar voorbeelden van projecten met open source die vele malen duurder uitvielen dan een soortgelijk closed source project.
Feiten, daar gaat het om. FUD is er al genoeg.