Ict-bedrijven en overheden maken zich op grote schaal schuldig aan leeftijdsdiscriminatie. Dit blijkt uit een oriënterend onderzoek van adviesbureau Amender. Het bedrijf vroeg tweehonderd oudere werknemers uit de ict-sector naar hun sollicitatie-ervaringen. ‘Tot veertig gaat het nog wel, maar voor veertigplussers wordt solliciteren naar een ict-functie al lastiger en de situatie voor vijftigplussers is schrijnend’, zegt Nel Peijffers, oprichtster van Amender.
Uit het oriënterende onderzoek van Amender blijkt onder andere dat oudere ict'ers gemiddeld vijf maanden langer solliciteren dan hun jongere vakgenoten. Bovendien schrijven zij per maand vijf keer zo veel sollicitatiebrieven. ‘Ict-bedrijven kampen liever twee jaar lang met een personeelsprobleem dan dat zij een oudere werknemer aannemen', concludeert Peijffers.
Jong en dynamisch
Volgens haar is de leeftijdsdiscriminatie van oudere werknemers een trend. ‘Ieder bedrijf wil ‘jong en dynamisch' zijn, ook de overheid. Deze propositie wordt gebruikt als een soort marketinginstrument om mensen te interesseren voor een ict-functie, maar sluit oudere werknemers al bij voorbaat uit. Juist in de ict-sector is dit een boeiend fenomeen, omdat de vraag naar kandidaten groot is. Wanneer de bevolking verder vergrijst, komt er alleen maar meer vraag. Bedrijven moeten er aan wennen dat zij straks ouderen nodig hebben.'
Bedrijven zijn echter vaak huiverig voor het aannemen van ouder personeel. Zij hebben het idee dat ouderen niet meer gemotiveerd zijn en te veel kosten. Maar dat is volgens Peijffers perceptie. ‘Het is een kwestie van vitaliteit. Ik ken dertigers die volledig uitgeblust zijn en vijftigers die volop in het leven staan.'
Nader onderzoek
Dat oudere werknemers te duur zijn, vindt Peijffers ook onzin. ‘Vijfendertigplussers verdienen al snel tussen de drie- en zesduizend euro. Daarmee lopen oudere werknemers echt niet veel uit de pas. Bovendien blijkt uit onderzoek dat generatie Y, werknemers tot 35 jaar, gemiddeld vier jaar bij dezelfde werkgever blijven. Het steeds opnieuw inwerken van nieuwe werknemers vraagt ook om veel investeringen.'
Peijffers gaat haar bevindingen in de komende tijd aan nader onderzoek onderwerpen.
Intermediair is ook zo’n medium wat de buik vol heeft van dit soort artikelen.
Maar die hanteren zelf een leeftijdsgrens van 45 jaar! Daarboven krijg je geen Intermediair meer. En als je vraagt waarom, krijg je gewoon geen antwoord…
Redactie van Computable: wees een stoere vent/vrouw, en geef eens antwoord!
Jammer genoeg discrimineert ook Computable de oudere maar nog werkende ICT-er. Ben je 60 geworden en zit je nog volop in de ICT business dan is het toch jammer maar mag je alleen nog maar betalen voor Computable. Je voldoet dan ineens niet meer aan de gestelde eisen inzake een gratis abonnement op het blad. Mijn functie (op grond waarvan ik jaren het blad kreeg toegestuurd) is niet veranderd, ik ben alleen maar boven de 60 geraakt!
Als dat geen discriminatie is!!!!!
Zelfs dit “wonderblad” Computable, met zijn onzinnige artikels doet er aan mee……
Mijn ervaring is dat er niet eens naar de inhoud van CV of begeleidend schrijven wordt gekeken, als je ouder bent!
Vooral in de ICT is het belangrijk ervaring in te brengen, zodat projecten op een goede manier kunnen worden voltooit. Veel jonge mensen missen die ervaring en het daarbij behorende overzicht volledig en zijn daarom minder breed inzetbaar dan de oudere, ervaren ICTers.
Niet alleen Computable discrimineert op leeftijd. Neem Intermediar als voorbeeld, in hun voorwaarden staat o.m. letterlijk “je bent niet ouder dan 44 jaar”. Pardon? Ik kreeg vorig jaar van hen een proefnummer en dat beviel me goed. Ze boden een gratis abonnement aan, totdat ik de leeftijdbeperking las. Ik was toen al 53…
Alsof mensen van boven de 44 het blad niet mogen lezen. Ja, dat mogen ze wel met een betaald abonnement voor bijna 130 euro per jaar. Sorry, maar dat is me net iets te veel.
Ik hou het de komende jaren toch maar bij Computable. Moeten ze wel die leeftijdsgrens laten vallen, binnen 6 jaar.
Waarom mislukken zoveel grote complexe projecten? Juist door een gebrek aan ervaring. Dan herkent men de bekende valkuilen niet altijd.
De ‘oudere werknemer’ moet m.i. zelf het initiatief nemen om dit probleem op te lossen.
a) Door je kennis op peil te houden.
b) Door je te organiseren.
Neem bijvoorbeeld het initiatief op de site http://www.ictsenior.nl
Pieter, goede tip.
Leeftijd discriminatie heb ik (nu 55) nog nooit ondervonden. Zo’n 3 jaar geleden werd ik per week minstens een paar keer gebeld / gemaild of ik interesse had in een andere job.
Ik denk, dat het ligt aan je houding en drive die je hebt, waardoor anderen jouw referent zijn.
Je kennis blijven opbouwen is essentieel.
Ik heb het veld in LinkedIn voor een andere job maar uitgezet, om meer rust te krijgen – momenteel ben ik zeer tevreden met mijn job.
‘Tot veertig gaat het nog wel, maar voor veertigplussers wordt solliciteren naar een ict-functie al lastiger en de situatie voor vijftigplussers is schrijnend’
Das voor mij logisch, want deze generatie (Y-1) heeft nog echt ict geleerd in de praktijk en niet in de (overheids) schoolbanken. Zij zijn, met hun inzicht, ervaring en in de praktijk opgedane kennis een regelrechte bedreiging zijn voor alles binnen de corporation op ictgebied 🙂
Daarvoor moet je – als MT-team, HRM-er – echt b*llen hebben en leiding kunnen en durven geven om deze kanjers in dienst te nemen en te kunnen houden.
Oh ja.. Generatie (y-1) weet ook wat ze waard zijn en zijn dus ook een stuk duurder in het onderhoud. en ze kunnen eerder ziek worden, dus vormen ze een een ondernemers en verzekerings risico.
De andere kant de medaille:
Aan de andere kant lees ik veel van dit soort berichten en kan me niet aan de indruk onttrekken dat er hier “vreemde ondoorgrondelijk zaken” aan de gang zijn.
1. De vergrijzing was al jaaaren lang voorspelbaar via statestieken.
2. Het gebrek aan goede, ervaren ict-ers eveneens al jaren bekend.
3. Over de gehele linie het systematisch en structureel WEREN van ouderen uit de arbeidsmarkt..
4. Het OPSCHROEVEN van de aow leeftijd naar 67 jaar?!.
Denk zelf eens objectief na…,
– Wie heeft er baad bij “deze trend”?
– Wie word er beter van het weren van “ervaren mederwerkers”?
Pensioenfondsen? De Overheid? De Bedrijven zelf? Vakbonden, UWV, Verzekeringsmaatschappijen, Levensverzekeraars, Ziektekosten verzekeraars?.
Als het zo doorgaat, kan straks een groot deel van de “oudere werknemers” niet eens meer voorzien in zijn eigen inkomsten wegens structurele en GEORGANISEERDE discriminatie op de arbeidsmarkt. Zij zijn dus aan de r*tten overgeleverd qua verkrijgen van inkomsten.
Pensioenfondsen spekken??
Dit is een mooie methode om ervoor te zorgen dat structreel MINDER mensen hun pensioengerechtigde leeftijd zullen halen en dus hun opgebouwde pensioen uberhaupt UITBETAALD mogen krijgen!!.
Op deze wijze worden de noodlijdende pensioenfondsen mooi aangevuld “via natuurlijk verloop”.
Jij heb je – als oudere werknemer – je hele leven gewerkt om “te gaan leven na je pensioen”, terwijl deze leeftijd steeds verder weg komt te liggen m.b.v. de regering EN vakbonden.
Zo te zien verzorgd de verzorgings staat alleen de makers ervan, niet degene waarover vele sorten belasting worden geheven om dit werknemersuitbuitingscircus in stand te houden.
Ik zou haast gaan denken aan een Bilderberg Complot theorietje…..(ter reductie van de wereld populatie)
http://www.yayabla.nl/news/show_article.php?articleid=13556
http://xcriptuur.digizign.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=28
Of word het tijd voor kamervragen om dit soort wanpraktijken aan de kaak te stellen?.