Ict-bedrijven en overheden maken zich op grote schaal schuldig aan leeftijdsdiscriminatie. Dit blijkt uit een oriënterend onderzoek van adviesbureau Amender. Het bedrijf vroeg tweehonderd oudere werknemers uit de ict-sector naar hun sollicitatie-ervaringen. ‘Tot veertig gaat het nog wel, maar voor veertigplussers wordt solliciteren naar een ict-functie al lastiger en de situatie voor vijftigplussers is schrijnend’, zegt Nel Peijffers, oprichtster van Amender.
Uit het oriënterende onderzoek van Amender blijkt onder andere dat oudere ict'ers gemiddeld vijf maanden langer solliciteren dan hun jongere vakgenoten. Bovendien schrijven zij per maand vijf keer zo veel sollicitatiebrieven. ‘Ict-bedrijven kampen liever twee jaar lang met een personeelsprobleem dan dat zij een oudere werknemer aannemen', concludeert Peijffers.
Jong en dynamisch
Volgens haar is de leeftijdsdiscriminatie van oudere werknemers een trend. ‘Ieder bedrijf wil ‘jong en dynamisch' zijn, ook de overheid. Deze propositie wordt gebruikt als een soort marketinginstrument om mensen te interesseren voor een ict-functie, maar sluit oudere werknemers al bij voorbaat uit. Juist in de ict-sector is dit een boeiend fenomeen, omdat de vraag naar kandidaten groot is. Wanneer de bevolking verder vergrijst, komt er alleen maar meer vraag. Bedrijven moeten er aan wennen dat zij straks ouderen nodig hebben.'
Bedrijven zijn echter vaak huiverig voor het aannemen van ouder personeel. Zij hebben het idee dat ouderen niet meer gemotiveerd zijn en te veel kosten. Maar dat is volgens Peijffers perceptie. ‘Het is een kwestie van vitaliteit. Ik ken dertigers die volledig uitgeblust zijn en vijftigers die volop in het leven staan.'
Nader onderzoek
Dat oudere werknemers te duur zijn, vindt Peijffers ook onzin. ‘Vijfendertigplussers verdienen al snel tussen de drie- en zesduizend euro. Daarmee lopen oudere werknemers echt niet veel uit de pas. Bovendien blijkt uit onderzoek dat generatie Y, werknemers tot 35 jaar, gemiddeld vier jaar bij dezelfde werkgever blijven. Het steeds opnieuw inwerken van nieuwe werknemers vraagt ook om veel investeringen.'
Peijffers gaat haar bevindingen in de komende tijd aan nader onderzoek onderwerpen.
Kan het bevestigen, nav een intake bij Defensie Computer Centrum te Maasland. Ben 53, en werd mij zonder aarzelen gezegd dat ik over-gekwalificeerd was. En uitstak boven rest van team. En dat men liefst rond 35 jaar had.
Looserz!
@ Ton: Dus Computable ZELF zegt: “De maximale leeftijd is 60 jaar, tenzij “ze” beslissingsbevoegd zijn. Dan geldt de leeftijd van 65 jaar.”
En dan zelf dit artikel plaatsen!?
Amender, zoek niet verder! ;-P
Inderdaad herkenbare ervaringen; een UWV dat roept dat ze niks voor je kunnen betekenen – kijk maar in werk.nl- 400 sollicitatiebrieven later is de oogst vooral een verzameling van proza die nauwelijks verholen aangeeft dat je stok-oud en niet meer bruikbaar bent! Echter je hypotheek lasten en zorgplicht gaan gewoon door. Dus moet je wel iets anders, freelance jobs zitten vaak niet om de hoek dus een ontwrichting van je leven ligt ook gelijk op de loer. Ik ben het met velen eens dat de overheid maar eens het goede voorbeeld moet geven, is voor hun nog voordelig ook want nu moeten ze betalen voor mensen die niet actief zijn.
Bovendien staat er nog ergens in de wet dat er niet gediscrimineerd mag worden. Ik heb de neiging om te denken dat onze generatie van 50+ altijd het kind van de rekening is en blijft.
Vanochtend nog had ik dit onderwerp besproken met iemand die verantwoordelijk is voor het organiseren van vakinhoudelijke events. Het is te triest voor woorden dat men (lees de overheid en een heleboel andere instanties) het mond vol heeft van doorwerken tot 67 etc. Wie gaat er dan doorwerken tot zijn/haar 67e als je niet eens een baan hebt/krijgt? Of ben je gedoemd tot die leeftijd maar te blijven zitten waar je bent, dan wordt je wel vanzelf 67……..denkt men. Ik ben net 55 en ben per 1 juli bij een andere werkgever begonnen na 17 jaar gewerkt te hebben bij mijn vorige werkgever. Ik zie dat men hier toch best wel oudere mensen aan het werk heeft en men echt wel goeie dingen doet, niet te spreken van de ervaring, kennis en senioriteit die men dan al heeft. de Overheid en alle andere instanties moeten weten dat zij die het nu voor het zeggen hebben ook eens voor hetzelfde dilemma gesteld worden. Vroeg of laat ben je zelf de pineut……. Het is het ergste wat je kan overkomen, dat je heel graag wilt werken, 40 jaar gewerkt hebt en ineens ontslagen wordt vanwege de crisis. Je bent niet ziek, vitaal en kan nog heel wat bergen verzetten. Ga daar maar tegenaan. Te triest voor woorden.
Kleine reactie, artikel volledig gelijk, zelf meer dan 400 sollicitaties in 2 jaar en inderdaad bij de een ondergekwalificeerd en bij de ander overgekwalificeerd, niemand durft te zeggen, goh joh je bent te oud, te duur en boven de 45+ zzal er wel vaak ziekteverzuim zijn en dat met een ervaring van meer dan 30 jaar leidinggeven aan oparationele afdelingen. Helaas het zij zo.
Het liefst hebben de bedrijven een 20jarige met 15 jaar werkervaring, universitaire opleidingen en niet meer willen verdienen dan ? 5 p.u. ja liefts nog bruto.
Ik heb totaal andere ervaringen. Na gedwongen ontslag 5,5 jaar terug (was toen 45) kon ik binnen 4 weken uit 3 banen kiezen. Vorig jaar opnieuw gesolliciteerd (was toen 50). Binnen 2 weken een andere baan. Ben net weer overgestapt; deze sollicitatie was in 3 weken rond. Ik denk dat er ook veel van jezelf afhangt; je moet wel mee gaan met de ontwikkelingen in ICT land, want die gan snel.
Leeftijdsdicriminatie is niet iets van de laatste tijd. Toen ik 38 was (ben nu 54) solliciteerde ik bij een bedrijf dat me uiteindelijk niet wilde hebben, niet vanwege ontbrekende kennis en kunde, maar ik zou dan de oudste werknemer zijn, ouder dan de baas. Men kon zich niet voorstellen dat ik dan opdrachten zou aannemen van een jongere leidinggever. Ben achteraf blij dat ik daar niet aangenomen ben.
Ik heb nu een baan in de ICT. Er zijn collega’s die mij qua leeftijd overtreffen, maar ook jongeren.
Helaas is het bedrijf waar ik werk verkocht (crisis gevolg) en weet niemand wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn. Ik zie de bui wel hangen en kijk om me heen. Dus bedrijven: neem vooral ouderen aan, die hebben ervaring en kennis, met als pluspunt dat ze veel van die jongeren nog wat kunnen leren.
@Paul:
Ben ik met je eens dat het inderdaad wel kan. Zeker bij bedrijven die bepaalde kennis zoeken.
Zo ben ik ook via Monsterboard (oeps, reclame?) aan mijn huidige baan gekomen, binnen 3 weken alles rond. Leeftijd was inderdaad geen probleem. Helaas zal ik dus wellicht weer moeten pogen iets te vinden. (zie mijn vorige reactie).
Aan de ene kant wil de regering dat je zo lang mogelijk blijft doorwerken, maar aan de andere kant willen de werkgevers je niet meer als je ouder bent. Laatst sprak ik een studiegenoot (HR) , die mij vertelde dat brieven van 50-plussers niet eens in behandeling genomen worden. Dat is bedrijfspolicy. ’t Staat nergens op papier, maar ’t meegedeeld tijdens de wekelijkse meeting. En nu kan de regering nog zoveel willen, de werkgevers geven de voorkeur aan jonge, goedkope en kneedbare krachten.
Ik prijs me gelukkig om op 63 jarige leeftijd nog een leuke en gewaardeerde baan in de ICT te hebben. Ik moet er niet aan denken om te moeten solliciteren onder de huidige omstandigheden van deze leeftijdsdiscriminatie.
@Carel: Inderdaad discrimineert Computable zelf ook, ik heb een paar maanden geleden dit persoonlijk ondervonden toen ik als abonnee doodgewoon geweigerd werd. De pot verwijt de ketel 🙂
Nog een voorbeeld: Wordt nog regelmatig gebeld door headhunters. Op het moment dat je leeftijd ter sprake komt, er er plotseling geen interesse meer.