Ict-bedrijven en overheden maken zich op grote schaal schuldig aan leeftijdsdiscriminatie. Dit blijkt uit een oriënterend onderzoek van adviesbureau Amender. Het bedrijf vroeg tweehonderd oudere werknemers uit de ict-sector naar hun sollicitatie-ervaringen. ‘Tot veertig gaat het nog wel, maar voor veertigplussers wordt solliciteren naar een ict-functie al lastiger en de situatie voor vijftigplussers is schrijnend’, zegt Nel Peijffers, oprichtster van Amender.
Uit het oriënterende onderzoek van Amender blijkt onder andere dat oudere ict'ers gemiddeld vijf maanden langer solliciteren dan hun jongere vakgenoten. Bovendien schrijven zij per maand vijf keer zo veel sollicitatiebrieven. ‘Ict-bedrijven kampen liever twee jaar lang met een personeelsprobleem dan dat zij een oudere werknemer aannemen', concludeert Peijffers.
Jong en dynamisch
Volgens haar is de leeftijdsdiscriminatie van oudere werknemers een trend. ‘Ieder bedrijf wil ‘jong en dynamisch' zijn, ook de overheid. Deze propositie wordt gebruikt als een soort marketinginstrument om mensen te interesseren voor een ict-functie, maar sluit oudere werknemers al bij voorbaat uit. Juist in de ict-sector is dit een boeiend fenomeen, omdat de vraag naar kandidaten groot is. Wanneer de bevolking verder vergrijst, komt er alleen maar meer vraag. Bedrijven moeten er aan wennen dat zij straks ouderen nodig hebben.'
Bedrijven zijn echter vaak huiverig voor het aannemen van ouder personeel. Zij hebben het idee dat ouderen niet meer gemotiveerd zijn en te veel kosten. Maar dat is volgens Peijffers perceptie. ‘Het is een kwestie van vitaliteit. Ik ken dertigers die volledig uitgeblust zijn en vijftigers die volop in het leven staan.'
Nader onderzoek
Dat oudere werknemers te duur zijn, vindt Peijffers ook onzin. ‘Vijfendertigplussers verdienen al snel tussen de drie- en zesduizend euro. Daarmee lopen oudere werknemers echt niet veel uit de pas. Bovendien blijkt uit onderzoek dat generatie Y, werknemers tot 35 jaar, gemiddeld vier jaar bij dezelfde werkgever blijven. Het steeds opnieuw inwerken van nieuwe werknemers vraagt ook om veel investeringen.'
Peijffers gaat haar bevindingen in de komende tijd aan nader onderzoek onderwerpen.
Bij de grote IT-bedrijven gaat de stofkam erdoor als je 10 jaar in dienst bent. Onder de aanname dat de meesten na 10 jaar zijn afgebrand.
Ik kan alles wat hier staat uit eigen ervaring bevestigen. Het speelt overigens in elke branche. En vooral de overheid, uitzendbureaus en traineeship leveranciers kunnen er wat van.
Er zijn wel enkele 40+ die makkelijk aan een baan blijven komen maar dat lukt hen alleen zolang ze bij een bedrijf werken dat hen in de gelegenheid stelt zich te blijven ontwikkelen en zo hun marktwaarde voortdurend te vergroten. En dat wordt helaas lang niet iedereen gegund.