Ict-dienstverlener Ordina heeft zijn schulden flink verlaagd, onder meer door facturen eerder te innen. De dienstverlener verlaagde zijn schuldenlast van 151,1 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2008 naar 86,2 miljoen euro een jaar later. ‘De dagen dat rekeningen open staan is flink teruggelopen’, zegt financieel directeur Hans den Hartog. ‘Eerder was deze tijd 78 dagen, nu 56 dagen.’
Het bedrijf zegt veel last te hebben van de economische crisis. ‘De impact van de economische crisis is duidelijk af te lezen uit onze resultaten over de eerste helft van 2009, in het bijzonder de financiële sector en industrie’, staat in de toelichting op de cijfers. Volgens Den Hartog zorgt de verslechterde economie ervoor dat bedrijven rekeningen later betalen. ‘Iedereen doet zijn best om langer op het geld te blijven zitten. We hebben het goed onder controle en zelfs het aantal dagen weten te verlagen.’
Daarnaast hoefde het bedrijf flink minder investeringen te doen. Dat kwam doordat de dienstverlener de divisie Business process outsourcing (bpo) verkocht aan dienstverlener Centric. Het bedrijf investeerde de afgelopen jaren in het platform waarop de bpo-activiteiten moesten gaan draaien. Dat zorgde voor grote verliezen. Na de verkoop van de divisie vallen deze kosten weg.
Technical Automation
Verder verkocht de automatiseerder de divisie Technical Automation aan de toenmalige directie voor dertig miljoen euro. De directie verzelfstandigde de divisie samen met de investeringsmaatschappij Gilde Equity Management Benelux.
De schuld zal het komende kwartaal verder slinken. Het bedrijf liet eind juni weten dat het voor twintig miljoen euro extra aandelen uitgaf. Dit geld wordt gebruikt om de schulden verder te verlagen, zegt de financieel directeur.
De automatiseerder maakte het afgelopen halfjaar een winst van 400.000 euro. Dat is een daling van 93 procent vergeleken met een jaar eerder. Toen maakte het bedrijf nog 6 miljoen euro winst. De omzet van bedrijf bedroeg het eerste halfjaar van 2009 293,6 miljoen euro, een daling van 19 procent vergeleken met de eerste helft van 2008.