Ict'er Anja van Ginneken wist niet wat haar overkwam toen haar baas haar op straat zette. Daarom nam ze een jaar de tijd om te bedenken wat ze wilde. De afgelopen jaren heeft ze gebruikt om een massagepraktijk op te zetten. Terug naar Ordina wil ze niet meer. 'Ik werk liever met mensen dan met machines.'
Van Ginneken (38) begon haar carrière als programmeur in de ict. In 1999 startte ze bij de Limburgse ict-detacheerder ELC dat een jaar later werd overgenomen door Ordina. Tijdens de dotcomcrash in 2001 kwam Van Ginneken echter op straat te staan. Op dat moment een ramp, maar nu ziet Van Ginneken haar ontslag als een geschenk uit de hemel. Ze werkt als holistisch massagetherapeut, schrijft voor een massagevakblad en brengt in haar overige vrije uurtjes post rond.
Burnout
Net als duizenden andere ict'ers nu, had Van Ginneken in 2001 te maken met de stress van ontslagrondes. ‘Toen de ict-crisis begon, kreeg ik last van zware rsi. Ik besefte het op dat moment niet, maar ik kampte al langer met symptomen van een burnout. Ik was niet in staat een fulltime baan en het huishouden te combineren. Ik stond op het punt in te storten', vertelt ze.
Toen de internetbubble uit elkaar spatte, kwam de genadeslag. Van Ginneken raakte haar baan kwijt. In die tijd was het lastig aan een andere functie te komen. ‘Ik solliciteerde wel maar de rsi, burnout en vooral de nasmaak van de ontslagervaring maakten het erg lastig. In overleg met mijn partner heb ik daarom een jaar sabbatical genomen. Ik deed vrijwilligerswerk en ik ging de strijd aan met mezelf.'
Na dat jaar wilde Van Ginneken weer aan de slag, maar de ict was geen optie meer. ‘Fysiek was en ben ik er niet toe in staat. Ik kan niet uren achter een computer zitten. En parttime banen in de ict zijn schaars. Omdat ik al een tijdje een uitkering kreeg, kon ik via het UWV met een re-integratietraject beginnen.'
Massagetherapie
Een uitgebreide carrièretest en een aantal gesprekken later, besloot Van Ginneken een compleet andere richting te kiezen. ‘Via een chiropractor kwam ik bij het vak massagetherapie terecht. Ik heb de opleiding MBO Masseur gedaan en mijn eigen praktijk opgezet. Ik werk met mensen en dieren. Ik masseer niet alleen het lichaam maar ook de geest. Ik luister en probeer een verandering van bewustzijn te bewerkstelligen.' Dankzij de opleiding sleepte Van Ginneken bovendien een freelance opdracht binnen als redactiemedewerker bij een massagevakblad.
Hoewel haar ontslag een harde klap was, bleek het achteraf het beste dat haar kon overkomen. ‘Ik zat niet op mijn plek. Niet bij Ordina en niet in de ict', zegt Van Ginneken. ‘Ik werk liever met mensen dan met machines. Op zich jammer dat ik dat niet eerder heb ontdekt. Ook jammer voor Ordina. Want de ict is allang geen sector meer voor techneuten alleen. De meeste ict-bedrijven weten echter niet hoe ze ander talent in hun voordeel kunnen gebruiken.'
Toch heeft Van Ginneken geen spijt van haar ict-ervaring. ‘Niets gebeurt zonder reden. Uit elke negatieve situatie komt iets goeds als je maar bereid bent je ogen te openen. Mijn ervaring in de ict-sector is eigenlijk van onschatbare waarde in het vak waarin ik nu zit. Ik werk met mensen die dezelfde klachten hebben als ik had. Ik weet precies wat zij voelen.'
Perfecte combinatie
Bovendien bevalt het freelance bestaan haar prima. Naast haar werk als massagetherapeut en redacteur, brengt de voormalig programmeur sinds een jaar ook post rond. De ideale combinatie, vindt Van Ginneken. ‘Ik kreeg te horen dat ik de eerste symptomen van jicht heb. De beste remedie daartegen is bewegen. Nu heb ik de perfecte combinatie van alles. In de massage draait het om de drang tot zorgen, in het schrijven kan ik mijn creativiteit kwijt en het postbezorgen geeft mij vrijheid. Ik ben gelukkig.'
Toch blijven er wensen. ‘Ik heb een droom om een spiritueel centrum te beginnen in het zuiden van het land. Een centrum voor lezingen, cursussen en workshops waar mensen die in dezelfde negatieve spiraal zitten als waarin ik zat, terecht kunnen. Om ze te leren naar zichzelf te luisteren.'
Geschenk uit de hemel
Computable zoekt ict'ers wiens ontslag een geschenk uit de hemel blijkt. Ben jij door je baas op straat gezet, maar heb je nu een droombaan als piloot, bakker of dierenverzorger? Geef het door. Een andere baan kan natuurlijk ook.
Ontslagen programmeur…
Ik dacht dat het een beetje recent verhaal zou zijn, maar dit is al acht jaar geleden.
dotcomcrash in 2001?
Tja, in die tijd werd echt iedereen aangenomen als programmeur… met erbij leaseauto, laptop, telefoon en dik salaris. Geen kennis? Ach doe je toch een cursusje.
‘Ik werk liever met mensen dan met machines.’
Tegenwoordig communiceer je je suf met anderen, zodat je bijna niet meer aan het programmeren of iets anders toekomt.
Werken in de ICT is echt niet alleen werken met machines.
‘Want de ict is allang geen sector meer voor techneuten alleen.’
Er zijn helaas mensen die mee proberen te draaien in een ICT onderneming terwijl ze er totaal geen kaas van hebben gegeten, maar ondertussen wel een flink salaris opstrijken. Veel praten, maar ondertussen niets zinnigs doen.
Maar goed, beetje komkommer bericht dit.
Ik vind dit verhaal enorm herkenbaar, met het enige verschil dat ik op dit moment midden in de onslagfase zit. Eind 2009 sta ik op straat na 12 jaar vaste dienst vanwege een reorganisatie. Ik werk in de ICT als systeembeheerder en ben naast mijn baan al een beetje bezig met mensen ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling via magnetiseren, Reiki, familieopstellingen met de daaraan verbonden persoonlijke gesprekken. Volgende maand start ik een coachopleiding bij Passionair waar ik de intu?tieve manier van coachen oefen wat ik wil gebruiken om volledig voor mezelf te beginnen. Een enorme stap, van een vast maandelijks salaris, zonder ooit te maken hebben gehad met de werving van klanten, naar een baan die afhankelijk is van de klanten die bij mij langskomen. Het was tot op heden nooit mijn doel om er mijn inkomen mee te verkrijgen.
Het verhaal steunt me. Ik wist al dat ik niet de enige was, maar het verhaal geeft me toch weer een steuntje in de rug om dat te gaan doen waar mijn passie ligt: mensen ondersteunen.
En oh ja, de droom van een centrum in het zuiden van het land heb ik ook; samen met mijn vrouw ben ik aktief mee bezig om dat op te zetten. Niet in Limburg maar in Zeeland wel te verstaan. Daar krijg ik nu dus ook meer tijd voor.
Kortom, mijn ontslag kan zich prima ontpoppen tot een geschenk uit de hemel!
Lieve Jos B.,
jij bent precies de reden waarom heel wat mensen negatieve gevoelens hebben bij ICT.
Het verhaal begon in 2001 maar het ontslag kwam in 2003.
De RSI en burnout speelden dus al 2 jaar maar werden geheel niet serieus genomen, ook niet door de ARBO-arts.
En ja, iedereen werd aangenomen “in de ICT” tijdens de hausse van eind jaren negentig. Ik weet nog dat in mijn tweede ICT-cursus een postbode en een friteureigenaresse zaten. Maar ELC deed daaar niet aan mee ! Ik had toen al diverse ICT-crusussen gedaan en programmeerde goed. ELC zag dat talent ! En dat zonder telefoon en dik salaris !
Waarom raakt jou dat zo erg ?! Talent heb je en moet alleen ontwikkeld worden. Waarom mogen mensen die hun werk goed doen, niet (met fatsoen )beloond worden zonder zware opleidingen ? Waarom is een dikke opleiding zo belangrijk om een dikke beurs te ‘verdienen’ ?
Ik werk inderdaad liever met mensen, met emoties, met gevoel dan met machines, met logica, met redenering. Beter nog, ik heb het voor mij perfecte evenwicht gevonden tussen beiden. Als ik masseer ben ik compleet op de ander ingesteld. Als ik schrijf ben ik logisch en irritant kritisch. Dat heeft totaal niets met veel of weinig communiceren te maken. Wellicht heb jij daar nog een issue liggen waar je aan moet werken ?!
“Er zijn helaas mensen die mee proberen te draaien in een ICT onderneming terwijl ze er totaal geen kaas van hebben gegeten, maar ondertussen wel een flink salaris opstrijken.”
Mijn man zit al jaren in het vak als systeembeheerder en manager helpdesk en hij vertelt verhalen waar mijn oren van klapperen.
De ICT is helaas een sector (dat was het toen en dat is het nu nog heb ik onlangs gelezen op RTLZ.nl !) waar erg achteloos met personeel omgegaan wordt. Gaat het slecht, massaal op straat want volgend jaar staat toch weer een nieuwe lichting klaar.
Jos B., dankjewel voor je reactie. Ik hoop dat je in de toekomst meer tevredenheid kan vinden in je baan dan je nu hebt.
Coen, geweldig wat je doet. Ik weet heel goed hoe het voelt om die reuzenstap van maandelijkse loonstrook/uitkering naar zelfstandigheid te gaan. Ik heb nooit veel moeite mee gehad maar mijn man had er nachtmerries over.
Volg je passie Coen ! Ieder moet daar gaan waar het hart leidt. Voor de een is dat ICT, voor de ander mensenwerk.
Als af en toe een steuntje of praktisch advies nodig hebt, ben ik niet moeilijk te vinden op het www.
Anja Van Ginneken
Beste JosB,
Een beetje jammer dat je zo over het succes van Anja denkt. De toon van je bericht doet me een beetje denken dat je vindt dat het haar eigen schuld is geweest dat ze is ontslagen in de dotcomcrash, omdat ze kennelijk “alleen maar heeft geprobeerd mee te draaien”.
Dit is natuurlijk veel te kort door de bocht. Niet alleen bij Ordina, maar over de hele breedte van de ICT sector zijn duizenden mensen de straat op geschopt omdat ze ineens niet meer nodig waren. Niet alleen de voormalige postbodes en frituurhouders, maar ook goed personeel is destijds en masse bij het oud vuil gezet. (Personeel dat de ICT bedrijven toen het weer beter ging met hangende pootjes hebben moeten terugkopen, maar dat terzijde}
Dat er eerst een enorme vraag naar ICT-ers was, doet daar niets aan af. Die vraag is gegenereerd door het bedrijfsleven. Het is kortzichtig om te stellen dat al die ontslagen mensen dat kennelijk aan henzelf te wijten zouden hebben. Eerder het wanbeleid en paniekvoetbal van kortzichtige middlemanagers ligt daaraan ten grondslag.
Bovendien weet jij helemaal niet hoe goed Anja in haar programmeerwerk was. Ze geeft alleen maar in haar stukje aan dat ze nu haar draai gevonden heeft, en dat mede door haar negatieve ervaring uit het verleden.
Om dan af te geven op iemand die vanuit deze negatieve ervaring een nieuwe richting is ingeslagen, en dan ook nog met je laatste opmerkingen van “proberen mee te draaien”, “geen kennis hebben” en “flink salaris opstrijken” vind ik dan ook not done.
En tja, komkommerbericht? Bericht van acht jaar oud? Ik weet niet of je ook internet hebt gehad onder de steen waaronder je geleefd hebt het afgelopen jaar, maar er is nu ook zoiets aan de hand als een crisis met gevolgen voor werkgelegenheid. So much dus voor je komkommer.
Anja,
Geweldig wat je voor elkaar hebt gekregen. Voor mij ook heel herkenbaar. Weliswaar ben ik nooit ontslagen, maar na twintig jaar ict wel een vette burnout. Inmiddels ben ik uit de ict-techniek en heb ik naast mijn vaste baan een praktijk voor sport- en massagetherapie. En ja, Jos, het is veel leuker om echt met mensen te werken, dan met mensen over techniek te praten.
Waar komt die zure reactie van jou toch vandaan ?
Misschien uitgekeken op de techniek ? Denk er eens over na om het roer om te gooien.
Anja, heel veel succes !!!!!
Grappig. RSI en burnout zijn allebei van die onbewijsbare klachten die vooral ingezet worden door mensen die gewoon geen zin hebben om te werken. RSI is nu gelukkig wel zo’n beetje erkend als ‘modeziekte’.
Die ARBO-arts had gewoon gezond verstand.
Geweldig! Zelf ben ik vanaf 1 september (dus heel binnenkort) werkeloos na een ict-carriere van maar liefst 27 jaar! Al enige tijd ben ik in mijn vrije tijd sportmasseur, maar dan voor paarden. Opvallend dit zeg. Ook ik moet er even niet aan denken weer in de ICT terug te keren. Het liefst ga ik ook mensen masseren, en hier een mooie combi van maken.
Anja, Coen en Arie, top!
Het feit dat na een carrieretest blijkt dat je een totaal andere richting in gaat geeft misschien wel aan dat ICT een verkeerde keuze was indertijd. Kan me dan ook niet voorstellen dat goed functioneren in een ICT omgeving mogelijk was. In die zin kan ontslag positief uitpakken want er wordt je een spiegel voorgehouden.
De reactie van Han bewijst, als hij het echt meent, dat hij er niets van snapt. Het is bewezen dat juist bij de betrokken, hard werkende medewerkers de kans op rsi en burnout het grootst is. Overigens leidt in bijna alle gevallen een combinatie van factoren tot klachten. De oorzaak hoeft dus, niet alleen, in het werk te liggen. Ik wens hem veel gezonde jaren, zonder tegenslag.
Mari vraagt zich af of je wel goed hebt kunnen functioneren als later blijkt dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt.
Iemands denkbeelden en interesses kunnen in de loop der jaren veranderen, waardoor het lijkt dat er een verkeerde keuze gemaakt is. Waarschijnlijk was de keuze van dat moment juist.
Wanneer je betrokken en nauwgezet bent kan je, ook als je interesses veranderen, lange tijd goed blijven functioneren. Maar het kost wel energie !!!.
Een verandering van baan kan inderdaad een heel goede oplossing zijn, maar dat inzicht komt helaas vaak te laat. Ik vind dat niet verwijtbaar, Han wel, denk ik.