Ict-dienstverleners Sogeti, Getronics en Logica hebben samen met Hogeschool Utrecht een opleiding projectmanagement ontwikkeld. Volgens de opleider leren studenten hoe zij zich als manager kunnen onderscheiden in kennis, gedrag en organisatorische vaardigheden.
De masterstudie duurt twee jaar en is bedoeld voor professionals die minstens twee jaar aan het werk zijn. Om ervoor te zorgen dat de studenten naast hun opleiding kunnen blijven werken, wordt de studie in deeltijd gegeven.
De lessen die de hogeschool samen met de dienstverleners ontwikkeld heeft, zijn grotendeels bedoeld om de student praktijkkennis te geven. Zo wordt de werkomgeving van de student geregeld als case gebruikt, vertelt lector Gilbert Silvius. Daarbij werken de studenten individueel of in duo's. De keuze voor een leervorm hangt af van de werksituatie van de student.
Blinde vlek
'Projectmanagement is altijd een blinde vlek geweest', aldus Silvius. 'Je kunt het wel ergens volgen als cursus of keuzevak, maar wij starten nu een echte studie over het onderwerp.' Tijdens de studie krijgen de deelnemers een coach om het leerproces mee te bespreken. De studievoortgang wordt bewaakt door een opleidingsmanager.
Aan het eind van de opleiding schrijft de student een scriptie over een onderzoeksproject dat hij gedaan heeft. Volgens de opleider kan de afstudeerder zich zo specialiseren op een bepaald vakgebied. De student moet met de scriptie bovendien laten zien welke kennis en vaardigheden hij heeft opgedaan.
Leiderschapsambities
Professionals die aan de opleiding willen deelnemen, moeten basiskennis hebben van de projectmanagementcursussen Prince2-foundation of IPMA-D. Ook is het belangrijk dat de student in zijn werk verantwoordelijk is voor het uitvoeren van een middelgroot project of meerdere kleine projecten. Daarbij moet hij beschikken over een flinke dosis leiderschapsambities.
Naast de ict-dienstverleners werkten detacheringsbureau Yacht en adviesbureaus Expecto en Van Aetsveld mee aan de nieuwe studie.
Het bijzondere van de studie is dat deze leidt tot de academische master-graad. Het is de eerste volledig op projectmanagement gerichte masterstudie aan een Nederlandse hogeschool of universiteit. Een mijlpaal in de ontwikkeling van projectmanagement als vak!
Hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek is cruciaal voor de ontwikkeling en innovatie van projectmanagement. Met deze nieuwe masterstudie wordt hier een belangrijke stap in gemaakt.
Toen ik de kop las was mijn eerste reactie: Wow… grote it bedrijven waar grote it projecten vaak uitlopen die projectmanagers les gaan geven. Dat kan nooit goed gaan. Natuurlijk is dit gechargeerd en geeft de inhoud van het artikel (nog niet eens het lesprogramma ingezien) best hoop. Als de hoogste prioriteit maar gegeven wordt aan het de studenten bijbrengen van dat projectmanagement en de bijbehorende processen/procedures/op te leveren documentatie/… een middel zijn een geen doel.
Bijzonder dat de bij de opleiding betrokken lector niet weet dat het hier niet om een academische master of science) graad gaat maar om een hbo master (master of project management). Studenten worden door dit soort uitlatingen ten onrechte op het verkeerde been gezet. Overigens iets waar zij met succes nadien de instelling op kunnen aanspreken (zo ondervond bijv. de design academy dit jaar)
@Frank
Geen misverstand hier hoor. Een academische graad is een graad die men op grond van het behalen van een opleiding aan het hoger onderwijs mag voeren. Sinds de invoering van het Bachelor/Master systeem mogen HBO instellingen ook mastertitels uitgeven, waarbij ze aan dezelfde accreditatieeisen worden gehouden als de universiteiten.
Onze opleiding leidt op tot de Master of Project Management titel. “Master” geeft hierbij het niveau aan en “Project Management” het domein. Zoals alle studies op masterniveau geeft ook deze studie desgewenst toegang tot een wetenschappelijke promotie.
Graag ben ik bereid de titelatuur nog eens in een persoonlijk gesprek te verduidelijken.