Ict-dienstverleners Sogeti, Getronics en Logica hebben samen met Hogeschool Utrecht een opleiding projectmanagement ontwikkeld. Volgens de opleider leren studenten hoe zij zich als manager kunnen onderscheiden in kennis, gedrag en organisatorische vaardigheden.
De masterstudie duurt twee jaar en is bedoeld voor professionals die minstens twee jaar aan het werk zijn. Om ervoor te zorgen dat de studenten naast hun opleiding kunnen blijven werken, wordt de studie in deeltijd gegeven.
De lessen die de hogeschool samen met de dienstverleners ontwikkeld heeft, zijn grotendeels bedoeld om de student praktijkkennis te geven. Zo wordt de werkomgeving van de student geregeld als case gebruikt, vertelt lector Gilbert Silvius. Daarbij werken de studenten individueel of in duo’s. De keuze voor een leervorm hangt af van de werksituatie van de student.
Blinde vlek
‘Projectmanagement is altijd een blinde vlek geweest’, aldus Silvius. ‘Je kunt het wel ergens volgen als cursus of keuzevak, maar wij starten nu een echte studie over het onderwerp.’ Tijdens de studie krijgen de deelnemers een coach om het leerproces mee te bespreken. De studievoortgang wordt bewaakt door een opleidingsmanager.
Aan het eind van de opleiding schrijft de student een scriptie over een onderzoeksproject dat hij gedaan heeft. Volgens de opleider kan de afstudeerder zich zo specialiseren op een bepaald vakgebied. De student moet met de scriptie bovendien laten zien welke kennis en vaardigheden hij heeft opgedaan.
Leiderschapsambities
Professionals die aan de opleiding willen deelnemen, moeten basiskennis hebben van de projectmanagementcursussen Prince2-foundation of IPMA-D. Ook is het belangrijk dat de student in zijn werk verantwoordelijk is voor het uitvoeren van een middelgroot project of meerdere kleine projecten. Daarbij moet hij beschikken over een flinke dosis leiderschapsambities.
Naast de ict-dienstverleners werkten detacheringsbureau Yacht en adviesbureaus Expecto en Van Aetsveld mee aan de nieuwe studie.