Het Slingelandziekenhuis in Doetinchem heeft een nieuw managementinformatiesysteem in gebruik genomen. Het gaat om iVide, door business intelligence leverancier InfoReports uit Hoevelaken ontwikkelde software. Het managementinformatiesysteem is in drie en een halve maand geïmplementeerd. Door de invoering voldoet het ziekenhuis aan Zichtbare Zorg. Dat zijn nieuwe eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg die de prestaties van zorgverleners zichtbaar moeten maken.
Het managementinformatiesysteem voorziet in stuurinformatie over onder andere fysiotherapie, de operatiekamer (ok) en radiologie. In samenwerking met het ziekenhuis werd de bestaande set van negentig dashboards uitgebreid tot 130 overzichten. Het gaat ook om stuurinformatie over personeel en financiën. Volgens projectleider Steven Drevers is met het systeem dat op 15 juli 2009 is opgeleverd 95 procent van de informatiebehoefte afgedekt. De leverancier hoopt in de tweede fase van de implementatie de overige 5 procent van de managementinformatiebehoefte in te vullen.
Met de invoering van het nieuwe managementinformatiesysteem voldoet het Doetinchemse ziekenhuis aan Zichtbare Zorg. Dat is een nieuwe programma van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zorgaanbieders moeten inzicht geven in hun prestaties. Ziekenhuizen beschikken over een grote hoeveelheid aan opgeslagen informatie. Met behulp van bi-software worden die gegevens overzichtelijk gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om gegevens over veiligheid, effectiviteit en klantgerichtheid. Zo worden kwaliteitsverschillen tussen zorgverleners zichtbaar. De gegevens zijn van belang voor patiënten en verzekeraars bij het kiezen of contracteren van zorgaanbieders. De informatie moet leiden tot verbetering van de zorg.
100 miljoen euro
Het Slingeland ziekenhuis heeft 348 bedden en er zijn ongeveer 1500 medewerkers in dienst. Het aantal specialisten bedraagt ongeveer honderd. In 2008 werd een omzet van ruim 100 miljoen euro behaald. Het ziekenhuis heeft verschillende artsenopleidingen in huis en leidt verpleegkundigen, ok-assistenten en radiologisch laboranten op.
Beste business case van 2009
De redactie van Computable zoekt naar de beste business case van het jaar 2009. Een vakkundige jury buigt zich over voorgedragen cases en kiest de uiteindelijke winnaar.
Via een invulformulier kunnen bedrijven hun business case bij Computable aandragen. Uiteraard zijn business cases van afgeronde projecten welkom, maar ook de business cases van nog lopende of nog te starten projecten zijn welkom. Zolang de business case of het project maar linkt aan het jaar 2009.
Het aanmelden van business cases kan tot en met 20 januari 2010. In april 2010 worden de beste business cases van 2009 bekendgemaakt, mede in de jaargids Computable Business Cases 2010.