Door de economische crisis zoeken steeds meer bedrijven hun heil in illegale software . Dat merkt de Business Software Alliance (BSA). 'We zien sinds het begin van de zomer een enorme stijging van het aantal gevallen', zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA-comité Benelux. De eerste helft van 2009 was de schade voor Nederlandse bedrijven door het gebruik van illegale software bijna 300.000 euro. De totale schade in Europa, het Midden-Oosten en Afrika bedroeg 10,1 miljoen euro.
Nederlandse bedrijven betaalden 147.171 euro aan schadevergoeding en 152.375,- euro voor de noodzakelijke aanschaf van officiële licenties. 'Dat betekent niet dat je het totale bedrag voor het hele jaar kunt verdubbelen', zegt Brand. Van het aantal bedrijven dat de BSA controleert, gebruiken steeds meer bedrijven illegale software. 'We zien een stijging van wel 50 procent.'
Brand wijt deze stijging aan de economische crisis. 'Bedrijven hebben geen budget meer. In 2008 was dit nog niet merkbaar, want toen de economie inzakte stonden de budgetten al vast. Voor 2009 hebben bedrijven een veel lager budget.' Volgens de voorzitter kiezen steeds meer bedrijven ervoor om een nieuwe versie te gaan gebruiken van de software, terwijl ze geen onderhoudscontract hebben. Ook betalen bedrijven voor 15 licenties van de software, terwijl ze er twintig gebruiken.
Willens en wetens
De voorzitter denkt overigens dat bedrijven steeds vaker willens en wetens software illegaal gebruiken. 'We voeren steeds intensiever campagne, dus bedrijven kunnen zich steeds minder vaak beroepen op onwetenheid.'
Software voor op de desktop wordt het meest illegaal gebruikt. Brand: 'Van erp- of crm-software komen we minder vaak illegale versies tegen. Als gebruiker krijg je deze software meestal niet zonder consultancy aan de gang. Dus de kans is kleiner dat deze software illegaal gebruikt wordt.'
Een mooiere motivatie om je bestaande licentie software te gaan migreren naar open source toepassingen. Denk je eens in welke voordelen die kan hebben voor je bedrijf:
– Geen gedoe meer met licenties,
– Geen “end-of-software-lifecycles”
– Lekker alles zelf in de hand
– Geen gedwongen upgrades meer naar nieuw versies
– Geen verplichte hardware upgrade na nieuwe os versies
– Tot in lengte van dagen de vrijheid om je eigen software in eigen beheer aan te passen naar eigen wensen.
– En geen BSA meer onverwacht op je stoep
Kiezen voor licentie software is ook kiezen voor de beperkingen die een leverancier je opligt (licentie, kosten, software life cycles, versie, upgrades)
Deze economische crisis kan ook een motivatie zijn om uw eigen business case te maken, die onderzoekt hoeveel u in de komende tijd blijvend kunt besparen als u ZELF het “softwareheft” in eigen handen durft te nemen en deze kennis zelf binnen uw bedrijf gaat ontwikkelen.
Is dit niet een beetje stemmingmakerij? Ik vermoed dat ’t ‘m helemaal zit in dit stukje: “we voeren steeds intensiever campagne”. Nu dus ook via Computable..
De kop van dit artikel had ook kunnen zijn:
“Illegale software in NL beperkt”
Ik weet niet voor hoeveel geld er precies aan licenties per jaar wordt afgenomen in NL. Maar 152.375euro zal in de meeste gegevens wegvallen in de afronding.
En wat is nu de totale omzet van legale software in Nederland? Dan krijgen we een beter beeld van de verhouding tussen legaal – illegaal.
152.000 euro klinkt als wisselgeld, schaf maar eens een paar Oracle licenties aan…
Zou het bericht ook te maken kunnen hebben met dat de BSA _haar_ inkomsten ziet teruglopen? Ik neem aan dat de BSA betaald wordt door de bedrijven voor wie zij controleert. Vanwege de crisis zou een bedrijf er voor kunnen kiezen om voor het moment geen gebruik te (gaan) maken van de diensten van de BSA. Zeker gezien de bedragen die genoemd worden lijkt het mij nauwelijks wat op te leveren voor betrokken bedrijven.
En als jouw inkomsten dan teruglopen, moet je wel even laten weten dat de dienst die jij levert toch _echt_ nodig is….door met zulke kreten als ‘We zien een stijging van wel 50 procent’ te gaan gooien.
Erg doorzichtig, die BSA mensen…
PS: ik ben overigens wel voorstander van het gewoon betalen voor licenties hoor!