De Roemeense Raluca Marin-Perianu krijgt de Christiaan Huygens-wetenschapsprijs 2009 voor haar proefschrift naar draadloze sensornetwerken. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een onderzoeker die een vernieuwende bijdrage aan de wetenschap heeft geleverd. Hij of zij krijgt daarvoor tienduizend euro en een bronzen beeld. Marin-Perianu doet onderzoek aan Universiteit Twente. De onderzoekster is ook genomineerd voor de Simon Stevin Gezelprijs, een prijs voor jonge onderzoekers.
Sensornetwerken zijn kleine intelligente sensoren die draadloos met elkaar communiceren. Deze netwerken kunnen worden gebruikt voor klimaatbeheersing, bewaking of toegangscontrole. 'Zonder centrale regisseur kunnen ze zich organiseren tot een ad hoc netwerk. In de nieuwste toepassingen, bijvoorbeeld als sensoren in kleding worden gedragen, verandert het netwerk voortdurend van samenstelling. De dynamiek van deze 'wearable computing' zorgt voor grote wetenschappelijke uitdagingen', zegt de stichting Christiaan Huygensprijs in een toelichting.
De bekroonde onderzoekster ontwikkelde en testte nieuwe algoritmen op dit gebied en gaf daarmee, aldus de stichting, de mogelijkheden van sensornetwerken een belangrijke impuls.De onderzoekster deed vooral onderzoek naar mobiele sensornetwerken.
Twente
Marin-Perianu studeerde computerwetenschappen en advanced computer architctures aan de Politehnica Universiteit van Boekarest. Van 2004 tot 2008 deed zij promotieonderzoek onder promotor Pieter Hartel naar dynamische draadloze sensornetwerken in het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT) van Universiteit Twente.
Nu heeft zij een deeltijdonderzoekspositie bij de afdeling Pervasive Systems bij dezelfde universiteit onder leiding van Paul Havinga. Daarnaast richtte ze het bedrijf Inertia Technology op. Dit bedrijf is een spin-off van de universiteit. De onderzoekster werkt hier de resultaten van het onderzoek verder uit en past ze toe.
Christiaan Huygens-wetenschapsprijs
De Christiaan Huygens-wetenschapsprijs wordt sinds 1998 toegekend aan een wetenschapper op het gebied van natuurkunde, wiskunde en astronomie. De prijs wordt 7 oktober 2009 uitgereikt. Doel van de prijs is om de contacten tussen de Nederlandse universiteiten en het bedrijfsleven te bevorderen en de instroom van studenten in de bètawetenschappen positief te beïnvloeden.