Bemiddelaars tussen bedrijven en freelance ict'ers komen met nieuwe manieren om deze partijen met elkaar in contact te brengen. Ze moeten wel, want een groot deel van de ict'ers is niet blij met de tarieven en doorleenconstructies die veel arbeidsbemiddelaars nu nog hanteren. ‘De freelancer is een volwassen ondernemer.'
De ict'er heeft er genoeg van: bemiddelaars die freelancers aan elkaar uitlenen, waardoor de opdrachtgever een forse rekening moet betalen en de freelancer slechts een klein deel van het totaalbedrag ontvangt. Bovendien zouden deze zogeheten doorleenconstructies het onduidelijk maken wie nu precies welk bedrag voor welke dienst ontvangt.
Een van de lezers die reageerde op Computables eerdere berichtgeving over het onderwerp, weet uit ervaring hoe het doorlenen van freelancers in zijn werk gaat. ‘Ik heb een keer via vier schakels bij de eindklant gezeten', reageert hij onder de naam K.E. van Zanten. ‘De eindklant, de eerste en de laatste schakel en ik dachten aanvankelijk dat er twee schakels waren. Hoezo transparantie?'
Onnodig veel geld
De klachten lijken nu ook tot sommige bemiddelaars te zijn doorgedrongen. Erwin van Litsenburg, directeur van bemiddelingsbureau RulersGroup: ‘Bijna alle bedrijven en overheden huren ict-freelancers in en dat kost onnodig veel geld, blijkt nu. Slechts een deel van dat geld komt terecht bij de ict-freelancers die daadwerkelijk het werk uitvoeren.'
Volgens Van Litsenburg ontvangen bemiddelaars jaarlijks tussen de tien- en dertigduizend euro per freelancer. Om dat te voorkomen, hanteert RulersGroup een eenmalig bedrag per bemiddeling. Daarna hebben opdrachtgever en ict'er rechtstreeks contact met elkaar.
Ondoorzichtige constructies
Ook Rick Kruiswijk van bemiddelingsbureau HeadFirst merkt dat freelancers mopperen over ondoorzichtige constructies. Sinds het bedrijf vijftien jaar geleden werd opgericht, werkt het met een laag uurtarief van enkele euro's per freelancer. Kruiswijk ziet nu dat andere bemiddelaars hun werkwijze aanpassen. ‘De wereld is aan het veranderen en tarieven staan onder druk', aldus de directeur. ‘Bemiddelaars zijn zich er steeds meer van bewust dat een marge van veertig euro per uur niet meer kan. Die tijden zijn voorbij.'
Toch lijkt het moeilijk de hoge tarieven en het onderling uitlenen van ict'ers helemaal uit te roeien, doordat niet alle bemiddelaars een nieuwe weg in willen slaan. Andere bedrijven in de ‘doorleenketen' houden vast aan hun omstreden werkwijze. Volgens Kruiswijk kunnen bemiddelaars de veranderingen uiteindelijk niet stoppen. ‘Zelfstandigen krijgen een steeds beter imago', zegt hij. ‘Het zijn geen cowboys meer die van de ene naar de andere klus gaan. De freelancer wordt nu gezien als een volwassen ondernemer.'
Het zou een mooie stap voorwaarts zijn als deze constructie breed van de grond komt. Bemiddeling ok? een vergoeding daarvoor heel normaal. Maar inderdaad er zijn /komen situaties voor waar meer als de helft van het geld in de zaken van de Werving & Selectie terecht komt.
Dit heeft dan weer te maken met de kartelvorming die prefered supplier heet… Afspraken maken en vooraf bepalen wie mag leveren.
Dit betekent ook dat de betalende opdrachtgever weer wat meer moeite moet doen om goed personeel binnen te krijgen, elf verantwoordelijk voor is. Daardoor niet meer kan klagen bij W&S kantoren.
Een tip voor alle freelancers. Doe alleen zaken met de grotere spelers op deze markt. Denk aan de IT-Staffing Groep, Corso en Headfirst. Van origine Nederlandse bedrijven met een goede en gezonde mentaliteit. Deze partijen hoeven geen marges van tientallen Euro’s te pakken om bestaansrecht te hebben. Ze hebben ook geen vage/onduidelijke constructies. Gewoon Eindklant / Bemiddelaar / Freelancer. Het zijn juist de kleinere spelers die dit soort klachten veroorzaken.
Goed te lezen dat de crisis bijdraagt aan de professionalisering van de inhuur van kennis zonder relatie.
Er wordt gesproken over zzp’ers maar volgens mij gaat het over bedrijven die kennis, kunde en ervaring in willen huren van mensen (ZZP) of ondernemingen waar ze nog geen relatie mee hebben. De start van het proces is een verzoek van de opdrachtgever naar deze markt. Wij bieden dit zelf aan rond Cloud Computing en komen ook aan klantrelaties via deze markt.
AnylinQ heeft overigens positieve ervaring opgedaan met RulersGroup. Open, eerlijk en kwaliteit overwint uiteindelijk!
De overheid kan zeker ook veel besparen door het marktplaatsinitiatief breed te omarmen, des noods via een publieke non-profit organisatie. Hierdoor wordt het intermediair uitgeschakeld en kunnen freelancers direct met de opdrachtgever in onderhandeling via een veiling.
Ook de druk op detacheringsbureaus neemt toe omdat zij met freelancers moeten concurreren.
De opdrachtgever heeft in dit model ook geen last meer van accountmanagers van intermediairs noch van detacheerders. Bovendien wordt de periodieke aanbesteding ondervangen.
De freelancer wordt in dat geval maar een keer door een zeef gehaald. De eindklant weet echt welke kwaliteiten hij wil; het intermediair filtert slechts op basis van zijn interpretatie van de beperkte informatie die tot zijn beschikking staat.
Freelance SAP consultants kunnen zich aansluiten bij stichting MySapply. Een van de redenen voor het oprichten van de stichting zijn de soms absurde marges van de tussenhandel. De community biedt de freelance SAP consultant mogelijkheden direct zaken te doen met eindopdrachtgevers. De “bemiddelings” kosten bij plaatsing zijn in overleg een vaste vergoeding of een percentage van het uurtarief (5 tot 10% afhankelijk van inhuurconstructie). Daarnaast kan de consultant een abonnement nemen voor toegang tot een eigen SAP systeem, meedoen aan kennissessies en samenwerkingsverbanden, social events, etc. Aanmelding is gratis.
Het zijn de bedrijven (eindklant) zelf die een bemiddelaar of vriendje inschakelen om goed personeel te vinden. De freelancer kan meestal dan geen zaken rechtstreeks doen. Jammer.
“Een tip voor alle freelancers. Doe alleen zaken met de grotere spelers op deze markt. Deze partijen hoeven geen marges van tientallen Euro’s te pakken om bestaansrecht te hebben.”
Slechte tip, de grootste firma’s hebben vaak de grootste marges van allemaal, en zijn het minst geneigd om daarover te onderhandelen met individuele freelancers. Ik spreek uit directe ervaring.
“Het zijn juist de kleinere spelers die dit soort klachten veroorzaken.”
Het zijn juiste de grootste bedrijven die beroep doen op kleine detacheringsbedrijven om bepaalde vacatures op te vullen.
De echte oorzaak zijn veelal de grootste klanten die absurd hoge voorwaarden stellen om te mogen meedingen.
Als bemiddelaars zich (weer eens) gaan richten op wat ze naar buiten toe adverteren, namelijk BEMIDDELING (werkzoekers en werkaanbieders perfect matchen) en voor deze dienst een eenmalig bedrag rekenen, maakt deze focus het arbeidslandschap weer een stuk transparanter.
Er zou eigenlijk een “NMA Onderzoek” + “doorleen boete” in het leven geroepen worden. Want – volgens mij – is het “doorlenen” (makkelijk zonder al te veel eigen inspanning mensen inhuren en met flinke winstmarge doorverkopen) een oneerlijke vorm van concurrentie, ten opzichte van bedrijven die het gehele traject zelf doen en rechtstreeks van de bron naar de eindklant leveren.
De “doorleen boete” zou dan gegeven worden aan bedrijven die toch doorlenen. De hoogte van de doorleen boete zou dan recht evenredig zijn aan de gemaakte winst per werknemer, contract via doorleen constructies. Op deze wijze kan dit ‘doorleengedrag’ in deze markt sterk ontmoedigd worden en kan iedereen zich weer focussen op het perfectioneren van de eigen corebusiness nl. “het snel en efficient matchen, bijeenbrengen van vraag en aanbod”
Ook kan er sprake zijn van “economische machtsmisbruik” of “kartelvorming” via de zogeheten preferred suppliers constructie”.
Hierdoor krijgen werkzoekende freelancers “buiten het circuit” geen eerlijk kans om een opdracht te verwerven t.o.v. freelancers “binnen het circuit”.
Of er zou een “wetsvoorstel tot gelijkwaardige aanbesteding” voor freelance opdrachten” moeten komen
Net zoals nu al gebeurd bij via de “europesche aanbestedingsregels” van overheidsprojecten”
Tijd voor de evolutie de bemiddelaar naar koppelaar 🙂
Ik heb 1 jaar lang via een doorleencontructie bij ABN AMRO gezeten. Het verschil tussen wat AAB betaalt en ik krijg bedroeg 80 euro. Ik ben gecharmeerd van partijen als http://www.associates.nl; je betaalt een instapbedrag en ze vragen alleen 2,50 euro voor een bemniddeling. Wat jammer is dat ze een beperkt aantal klanten hebben. Wat goed is, is dat de selectie bij hen goed verloopt. Ze schakelen een screening bureau in om te kijken of je goed bent.
Ik heb geen aandelen of zo in dat soort bedrijven. Het is te gek om los te lopen dat W&S soms hoge marges hanteren.
Ik ben zelf werkzaam als Resourcer bij een softwarebedrijf, wij hebben eigen mensen in dienst en reageren vaak op dezelfde aanvragen als de Freelancer. Ik ben van mening dat grote Multinationals het fenomeen ‘hoge tarieven’ zelf in stand houden door te werken met preferred suppliers, waardoor er onnodig veel schakels tussen zitten. De kans is namelijk klein dat de preferred supplier de juiste kandidaat heeft. Vaak gaat deze dan shoppen bij andere partijen die vervolgens ook weer gaan shoppen om toch de juiste kandidaat te vinden en hier betaalt een eindklant dan ook voor. Als zij hun aanvraag gewoon open in de markt zouden zetten, komt de juiste kandidaat direct bij de klant terecht, wat hen dan een hoop geld scheelt.