Hoe lang nog blijft storage een aparte discipline? De tijd dat storage een apart eiland was is allang achter ons. Integraties met netwerk, servers en applicaties zijn steeds hechter geworden omdat er steeds meer van de omgeving wordt gevraagd. Onze storage-experts aan het woord.
Remko Westrik, business unit manager StorageWorks, HP Nederland
Het beheer van de storage-omgeving zonder medewerking van de overige delen uit de ict-infrastructuur-stack is niet optimaal. Weliswaar zijn er initiatieven zoals storagevirtualisatie waarbij de intelligentie van de storage wordt verschoven van de subsystemen (disk arrays) naar het storagenetwerk, maar dan nog blijft er een nauwe samenwerking nodig tussen de virtualisatielaag en de bovengelegen systemen. Ook is er de trend waarbij servers en storage weer worden geïntegreerd om zo optimale prestaties te leveren. Business intelligence- en data mining-applicaties lopen hierin voorop, met zeer dichte integratie van de rekencapaciteit in de server in combinatie met een supersnelle toegang tot de opgeslagen gegevens. Tevens is er toenemende intelligente tooling voor het uitrollen en aanpassen van de ict-infrastructuur-stack waarmee een optimale winst wordt behaald, omdat het zich niet beperkt tot alleen de servers. Servervirtualisatie vraagt aan alle kanten om een nauwe integratie.
Zo kunnen we nog wel even doorgaan, denk bijvoorbeeld aan de applicaties zelf die steeds meer traditionele storagefunctionaliteit zoals archief, replicatie en failover overnemen. Een paar voorbeelden uit de Microsoft-stal: Exchange 2010 met ingebouwde archieffunctionaliteit, SQL Server 2008 failover met clustering en database mirroring en Windows Distributed File System voor mirroring van gewone files. Storage als afzonderlijke discipline zal morgen nog steeds bestaan, maar op de langere termijn moeten we dat nog maar bezien…
Vincent van der Linden, datamanagement consultant, Inter Access
De ontwikkelingen aangaande storage en back-up maakt het veelal onmogelijk om als beheerder van applicaties of platformen de ultieme inrichting als performance en beschikbaarheid te realiseren en te beheren. Het klopt dat de integratie tussen de verschillende beheerders verstevigd moet worden. KA-applicaties of business intelligence- en data mining-applicaties zijn weliswaar steeds beter instaat om zelf met datamanagement om te gaan, maar kijken hierbij alleen naar zich zelf en houden dus geen rekening met andere (kritische) applicaties. Wie wordt er verantwoordelijk voor het technisch beheer van de storage-apparatuur en het netwerk? Is dit de virtualisatiebeheerder, de databasebeheerder of wordt het de servicedesk die reactief actie onderneemt? Beheer, zeker met de groei van data en een veelvoud aan applicaties en platformen, moet bij een getrainde storagebeheerder blijven die controle heeft over de inrichting en beschikbaarheid van de keten. Beheer blijft van belang en integratie met de overige beheerders moet beter.
Jochem Steman, BU-manager Infra Services, IT Solution Partners
Storage gaat niet langer meer over alleen schijven of tape drives, maar het is een belangrijk onderdeel op gebied van toegang tot informatieoplossingen. De trend in de markt is dat steeds meer storagepartijen strategische partnerships afsluiten met softwarebedrijven. Daardoor integreren storage-oplossingen steeds meer met businesskritische applicaties met als gevolg dat er een veel bredere expertise nodig is dan wanneer storage een afzonderlijke expertise is.
Frank van der Lecq, bid manager, NetApp Nederland
Het is waar dat er een trend is om de ict-kolom van applicatie tot infrastructuur te consolideren. Denk aan de overname van Sun door Oracle en de recente initiatieven van Cisco. Echter zijn er heel goede redenen om het beheer van de data los te koppelen. Vergelijk het met printers; je kunt iedere gebruiker een eigen apparaat geven, maar de kosten- en beheervoordelen van centrale printers zijn zo enorm dat het als concept niet zal verdwijnen.
Dat geldt ook voor storage; centrale systemen maken kritieke processen als replicatie en dataprotectie beter beheersbaar. Weliswaar bieden steeds meer applicaties die functionaliteit, maar dat leidt tot een complexe omgeving die rekening moet houden met de beperkingen en randvoorwaarden van iedere afzonderlijke applicatie. Aangezien beschikbaarheid en betrouwbaarheid cruciaal zijn voor goed datamanagement, ligt een ontwikkeling naar onnodig complexe infrastructuren met veel potentiële 'points of failure' niet voor de hand.
Ik voorzie wel een duidelijkere scheiding tussen goedkope commodity-opslag, in de vorm van simpele schijfsystemen met RAID-ondersteuning, en enterprise-opslag, die alle noodzakelijke datamanagementtaken kan uitvoeren in een uniforme infrastructuur en zo steeds hogere service levels mogelijk maakt. Wellicht dat grote delen van de ict-kolom uiteindelijk worden geconsolideerd in één fysiek systeem (herrijst het mainframe?), maar storage zal' net als security en networking' om genoemde redenen als discipline blijven bestaan.
Roland Sars, director marketing and business development, BackupAgent
De mate van integratie en afhankelijkheid van storage met andere disciplines bepaalt niet of deze discipline in de toekomst zijn bestaansrecht verliest. Het feit dat applicatieontwikkelaars zelf een bijdrage leveren aan de storageproblematiek wil nog niet zeggen dat ze daarmee de kennis en specialisatie van storagefabrikanten overbodig maken. Om Microsoft DFS als voorbeeld te nemen: dit is een leuke oplossing voor een mkb-bedrijf, maar zodra je meer dan enkele terabytes wil repliceren, zul je op zoek moeten gaan naar schaalbaardere oplossingen. Aangezien de totale hoeveelheid aan opgeslagen data nog altijd groeit zal storage als aparte discipline blijven bestaan om aan deze groei het hoofd te bieden.
Ties Beekhuis, manager consultancy en cto, Proact Nederland
Storage blijft een vak apart. Applicaties krijgen wel steeds meer hun eigen storagefunctionaliteiten, maar dragen daarmee niet bij aan een eenvoudig beheerbare en geïntegreerde ict-omgeving. Het blijven altijd point-oplossingen die niet onderling met elkaar kunnen werken. Storageleveranciers en integrators bieden over het algemeen wel de geïntegreerde oplossingen, bedrijfsbreed, niet alleen voor die enkele applicatie. De praktijk wijst ook uit dat de storageleveranciers nog steeds deze functionaliteiten efficiënter kunnen uitvoeren dan de op zichzelf staande applicatieleveranciers. Insteek bij de keuze voor een juiste storageoplossing is altijd de business en bijbehorende applicaties. Hierdoor zullen storagepartijen wel een steeds een bredere blik nodig hebben, maar de schoorsteen blijft nog wel roken.
Rob Christ, oprichter en directeur, Databasement
Storage als 'stove-pipe' is er wel degelijk, maar in plaats van de serverfabrikanten in de jaren '80 en '90 zijn het in de jaren 2000 de specialistische storagefabrikanten die invulling geven aan de schoorsteen. Dat applicaties meer storagefuncties overnemen is een logische golfbeweging. Daardoor zal de storage-industrie zich nog steeds uitgedaagd zien om juist nieuwe innovaties door te voeren op gebieden waarvoor eerder nog geen oplossingen bestonden.
Uiteraard is de integratie met applicaties, hypervisor en failover-mogelijkheden, helaas nog een noodzaak. Het ultieme scenario is dat deze onderdelen 'storage aware' gaan worden en vanuit de storagelaag aangestuurd kunnen worden op het moment dat een scheduled snapshot plaats gaat vinden of een failover wordt geïnitieerd. Doordat elke storagefabrikant dit op een andere manier inregelt dient er een laag boven te komen die deze aansturing voor zijn rekening gaat nemen en de vertaa slag kan maken naar de verschillende vendor storage arrays in het cloud storage-systeem.
Storage zal dus wel een discipline op zich blijven maar zal evolueren in een gevirtualiseerd cloud storage-systeem. Juist hierdoor zal de wens voor expertise op het specifieke storagevlak groter worden. Elke systeembeheerder doet momenteel het storagedeel erbij, maar een goed werkend cloud storage-systeem zal juist specifieke storagekennis vereisen. Omdat een cloud storag- systeem vendor-onafhankelijk zal zijn, dient expertise van alle onderliggende type storagesystemen aanwezig te zijn bij de storagebeheerder. Juist de gevirtualiseerde laag boven de storagesystemen zal de integratie af dienen te vangen op het gebied van consistente snapshots, replicatie monitoring en aansturing, seamless failovers, etc.
Experts gezocht
Computable is bezig om al zijn 25 topics te voorzien van een expertpanel. Voor de komende tijd zijn wij op zoek naar experts op de volgende vakgebieden:
Besturingssystemen: besturingssystemen@computable.nl
Beleid: beleid@computable.nl
Maatschappij: maatschappij@computable.nl
eHRM: ehrm@computable.nl
Internet: ict-branche@computable.nl
Ben jij expert op een van bovengenoemde vakgebieden, stuur dan een e-mail met je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar het bijbehorende e-mailadres.