Monitoring is belangrijk, maar monitoring van alleen technische componenten heeft geen enkele zin als de keten van componenten van bedrijfsprocessen niet in zijn geheel wordt bewaakt.
Stel dat een technisch component niet functioneert en via een monitoring tool wordt dat gemeld en het incident wordt vervolgens opgelost. Dan nog is het heel goed mogelijk dat het totale orderproces toch tot stilstand komt. Er kunnen namelijk andere componenten zijn die niet functioneren of het kan zijn dat het orderproces niet functioneert door andere omstandigheden die niets met technische ict-componenten van doen hebben.
Door de gehele keten van componenten en processen (waaronder technische ict-componenten, zoals servers en netwerkcomponenten, applicaties, maar ook zaken zoals telefooncentrales, betaalautomaten, etc.) te bewaken, wordt direct de businessimpact van een storing duidelijk en kan men direct ingrijpen en zorgen dat het orderproces door blijft gaan. Door juist die gehele keten te bewaken kunnen bedrijven geld verdienen en niet door servers of netwerkcomponenten te monitoren en ellenlange logs door te spitten.
Indien men de keten van processen bewaakt, kan men bovendien de SLA's van die processen real-time gaan bewaken en direct de belangrijke processen op diverse niveaus en dus ook op managementniveau bijsturen. Zodra bepaalde key performance indicators niet volgens begroting functioneren wordt men gewaarschuwd en kan er actie worden ondernomen. Vanwege het real-time karakter van deze proces bewaking en rapportage, wordt deze werkwijze dan ook wel 'real-time business intelligence' of 'business activity monitoring' genoemd.
Neem nu belangrijke commerciële websites. Er zijn talloze tools en services waarmee websites kunnen worden bewaakt op beschikbaarheid en performance. Maar daarmee ben je er nog niet. Het is heel goed mogelijk dat alle seinen van een website op groen staan, maar dat klanten niet in staat zijn om hun bestelling in te geven. Daar kun je alleen maar achter komen door met monitoring 'door te pakken' en de gehele keten van het webproces te bewaken. Pas dan ben je in staat om een mogelijk probleem, wat het gehele proces kan verstoren, vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. En zeker in bijvoorbeeld de reis-, retail- en fast moving consumer good-branche is dit cruciaal en kan men dus op deze manier geld verdienen.
Een ander mooi voorbeeld is een dienstverlener in de financiële wereld. Daar zijn de processen en dan vooral de grootte van transacties en snelheid waarmee deze transacties verwerkt moeten worden, cruciaal. Elke storing aan een proces kan een dergelijke organisatie veel geld kosten wat kan oplopen tot in de miljoenen. Derhalve heeft de bewaking van de gehele keten van processen veel meer zin dan het monitoren van een enkel ict-component. Bovendien kan men door de bewaking van de gehele keten van componenten en processen direct de businessimpact zien van één enkel incident.
Daarmee gaan we dus een stap verder. Niet alleen het monitoren van technische componenten, maar juist het monitoren van business activity, oftewel hoe functioneren wij als bedrijf ten opzichte van onze begroting en ten opzichte van onze concurrentie. En dan wordt monitoring ook voor de businesskant van een organisatie interessant. Zij kunnen namelijk hun eigen businessprocessen real-time volgen via dashboards en worden gewaarschuwd als er excessen zijn aan het proces.
Niet alleen bewaking van de totale keten van processen is van belang, ook de bewaking door zowel de ogen van de klant als door de ogen van de medewerkers van een organisatie, levert direct resultaat op. Immers, door zowel de bewaking van processen door de ogen van de klant als door de ogen van de interne organisatie te combineren, kunnen alle sterke punten van proactieve en reactieve monitoring met elkaar worden verbonden. In geval van een performance-melding, gegenereerd door middel van een processimulatie, kan met behulp van een zogenaamde Root Cause analyse direct worden ontdekt, wat nu precies het probleem veroorzaakt. Hieronder staat een schema, waarmee duidelijk wordt hoe de beide manieren van monitoren elkaar versterken.
Bedrijven die de monitoring van bedrijfsprocessen op deze wijze hebben ingericht, zijn in staat om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren zonder dat een extra inspanning voor bewaking nodig is. 24/7 is een service window die voor de meeste bedrijven een must is, maar vaak organisatorisch en financieel niet haalbaar. Wanneer de bewaking dan op de beschreven wijze wordt geautomatiseerd, kan het service window wél worden gehaald en kan nog maar eens worden herhaald dat alleen door de bewaking van de gehele keten van processen echt geld kan worden verdiend.
Dennis Wolf
Account Manager / Manager Business Continuity
PST
Ketenbewaking is niks nieuws. Wat is het volgende keer, uitleggen hoe een kaartenbak werkt?
Technische monitoring heeft wel zin voor pro-actief monitoren. Bijvoorbeeld of een disk dreigt vol te lopen. Dan kan je nog ingrijpen voordat de disk vol is en voordat er productie verstoring optreedt.
Jammer van dit stukje. Als de schrijver nu had beschreven hoe hij dat werkelijk ziet in de praktijk dan had dit stukje nut gehad. Voorbeelden van Transactie-monitoring, Queue-monitoring, applicatie monitoring en dus eigenlijk monitoring op diverse lagen, dan had ik wat meer waarde gehecht aan dit stuk. Dit is net een steen in het water gooien en zeggen dat hij niet drijft. Het publiek dat dit leest is volwassen, meneer Wolf.
@ Dennis
Helaas kan ik best wel vinden in het commentaar zoals verwoord in eerdere reacties. Het verhaal lijkt zo overgenomen uit een (slechte) product sheet voor een Business Activity Monitoring tool. Maar laat ik mij daar niet door laten afleiden.
Inhoudelijk ben ik nl. van mening dat jouw stelling pertinent onjuist is. Ja, net zoals zoveel onderwerpen verdient ook monitoring een integrale en procesmatige aanpak, die ook nog eens in lijn ligt met de strategische doelstellingen. Maar wat we juist met BI aan het leren zijn is dat we nog zo’n mooi dashboard kunnen hebben, maar uiteindelijk toch de basis in orde moet zijn (zie alle initiatieven op het gebied van data: governance, management, kwaliteit, integratie, etc.). Zo is ook BAM volstrekt nutteloos op het moment dat je de ‘storing’ niet naar concrete componenten kunt herleiden. Juist BAM zou actionable, en dus naar concrete knelpunten en oplossingen herleidbaar, moeten zijn.
Het ongelijk van jouw stelling wordt ook nog eens dagelijks bewezen. Ja, een integrale aanpak biedt voordelen, maar te allen tijde blijft het motto: think global, act local. Think solutions, act components. Zelfs de langste reis wordt meter voor meter afgelegd!
Kortom, functioneel beheer. Dat is toch niets bijzonders? Vele professionals hebben daar hun werk van gemaakt en zijn daar dagelijks mee bezig.
Een keten is zo sterk als de zwakste schakel
En aangezien hardware eerder kapot gaat dan een proces, zal het toch noodzakelijk blijven om hardware te monitoren.
Als dit betekent dat je, ik citeer “ellenlange logs moet monitoren” dan heb je je beheersomgeving niet op orde.
Het automatiseren van log-analyse is niet zo heel erg moeilijk; vaak hebben de leveranciers van de hardware hier zelfs speciale software voor (monitoring software)
Ik ben het in zoverre met je eens dat dit een einddoel is dat je wilt bereiken. Echter, voor het bereiken is het maken van alle tussenstappen noodzakelijk. En de eerste stap is veelal de technische stap. Groot voordeel is dat er voor deze technische monitoring al zoveel standaard tools zijn die het out-of-the-box doen. Geen probleem om dit in te richten, daarom is hierin bij bijna alle organisaties al voorzien.
Daarna komt de moeilijke stap en dit is altijd maatwerk. En zoals Freddy Holwerda al zegt, is dit nog eens vreselijk afhankelijk van het feit of je zaken als integratie, kwaliteit van gegevens, definities e.d. goed hebt ingericht. Dit betekent dus aandacht geven aan zaken als Master Data Management, Kwaliteitsmanagement, ketenintegratie en mogelijk Business Process Redesign.
Zo’n dashboard is heel mooi, maar het is het topje van de ijsberg. De hele basis ligt onder water en deze is onmisbaar.
Alles wat je hartje begeert op http://www.actional.com.
Automatische in kaart brenging van de hele basis die onder water ligt en meer.
Niet voor niets door Forrester als leider aangemerkt.
>> Niet voor niets door Forrester als leider aangemerkt.
En sinds wanneer is “Forrester” een argument? Schuif ze een paar centen toe en ze roepen dat je geweldig bent. Geen bijzonder geloofwaardige club, helaas.