De Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) wordt opgeheven en gaat over in een shared service center voor de politie Nederland. VtsPN ontwikkelt en beheert de ict-voorzieningen voor de politie. In het shared service center, dat nu nog de werktitel Dienst Concernstaf en Bedrijfsvoering draagt, worden ook andere taken van ondersteunende diensten voor de politie ondergebracht.
Het is nog niet duidelijk hoe de nieuwe ict-voorziening er precies komt uit te zien en wanneer deze dienst er komt. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij denkt dat het merendeel van de medewerkers van vtsPN zal overgaan naar de nieuwe ict-afdeling. 'Maar we geven geen baangaranties, omdat een fors deel van de medewerkers bestaat uit externe krachten.' vtsPN kwam vorig jaar in het nieuws, omdat zij 77 miljoen euro kwijt zijn aan de inhuur van externe medewerkers, hoofdzakelijk ict'ers.
Het nieuwe shared service center moet voor aanzienlijke efficiencywinst zorgen. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken denkt dat op het gebied van ict een besparing van 120 miljoen euro kan worden behaald.
Dienst Concernstaf en Bedrijfsvoering
De Dienst Concernstaf en Bedrijfsvoering wordt verantwoordelijk voor het personeel, informatievoorziening, organisatie, financiën, automatisering, communicatie en huisvesting bij de Nederlandse politie.
De ict-dienst van het shared service center wordt ook verantwoordelijk voor de invoering en het beheer van het nieuwe centrale ict-systeem van de politie. Gebruikers hebben veel kritiek op het systeem Basisvoorziening Handhaving. Het nieuwe systeem zou niet goed werken en niet gebruiksvriendelijk zijn, zegt 90 procent van de agenten in een enquête onder achtduizend medewerkers. Bovendien zou het de veiligheid van medewerkers in gevaar brengen.
Volgens de politie ligt de invoering op schema. Voor 2010 is het systeem bij 21 korpsen ingevoerd. De overige vijf volgen in de loop van 2010.
Jammer dat een (min of meer?) objectief blad incomplete en deels onjuiste informatie publiceert en zich daarmee -inderdaad- schuldig maakt aan stemmingmakerij. Gewoon maar eens een paar feiten. Dingen die we wel weten: (1) Bepaalde bedrijfsvoeringstaken van de politie zullen inderdaad worden gecentraliseerd in de DCB. (2) ICT is een bedrijfsvoeringstaak die daar ook onder valt en deze wordt grotendeels uitgevoerd door de vtsPN. (3) De vtsPN heeft er op veel punten de afgelopen jaren een potje van gemaakt. Een aantal dingen die we nog niet weten: (1) Welke bedrijfsvoeringstaken in welke mate onder de DCB zullen komen te vallen. (2) Wat dat precies betekent voor de ophanging van de huidige vtsPN.
Meer valt er volgens mij op dit moment niet te melden en ik zie ook niet in waarom Computable dat wel zou moeten doen en waarom juist dit moment is gekozen. Kennelijk haalt niet alleen de vtsPN soms onbegrijpelijke moves uit.
Externe IT-ers werden ingezet vanwege hun kennis en ervaring maar konden op veel functies niet vervangen worden voor vast personeel omdat, zoals ook al gezegd is, men niet de juiste mensen konden vinden voor dat salaris.
Dus wat te denken van het idee om b.v. 10% meer aan salaris uit te geven aan vast personeel… dan scheelt dat wellicht 50% op externe. 🙂
…. ik weet het, met het huidige CAO gaat dat niet.
Zegt Guusje: “H? ze zeggen dat de politie-ict niet goed functioneert. Euh, wat nou? Ik heb nl wel eens horen zeggen dat…., dus misschien werkt dat bij de politie ook wel. Even en paar externe adviseurs inhuren…En als het niet lukt. Och dan ben ik al weer vertrokken uit het kabinet naar een grote ICT onderneming. Toch niet toevallig..”
@Rian van Heur
Check de laatste zin:
“In 2010 is het systeem bij 21 korpsen ingevoerd. De overige vijf volgen in 2010.” Wat klopt hier niet ;-)?
@Gui
Dank voor je oplettendheid. Ik heb het aangepast. Hoop dat het nu duidelijker is.
gaarne dit artikel per direct te verwijderen. bovenstaande heeft niks te maken met de werkelijkheid
Het gehele VTSPN systeen is lek. Dit bedrijf heeft onder tussen ook de belangstelling en aandacht van de buitenlandse inlichtingen officieren getrokken welke in Nederland undercorver actief zijn. Alle computers van de Nederlandse politie zijn aangesloten op één en de zelfde gateway. Daarbij zijn buitenlandse inlichtingen diensten zeer nieuwsgierig welke terreur verdachten dan wel vermoedelijke terreur verdachten in Nederlandse politie computers en systemen (ook van de RIE) staan vermeld. Dit komt omdat Nederland veels te snel terreur verdachten laten lopen. Buitenlandse inlichtingen diensten hebben graag deze informatie omdat deze bruikbaar kan zijn voor hun eigen dienst, een hacken, omkoping en social enginering is hierbij hun inzet. Afzender: Online Respons team (ORT)
Red Hat is onveilig, deze software is samen met onder andere de Amerikaanse inlichtingen dienst NSA ontwikkeld. De sateliet testen kwamen vermoedelijk van de Israelisch. VTSPN zal door gebruik van Red Hat de inkijk in het Nederlandse politie systeem openen voor onbevoegde derden, met een zeer grote kans dat vertrouwelijk politie informatie weg lekt naar buitenlandse inlichtingen diensten. Afzender: Online Response Team.