Vijf ict-projecten bij de overheid zijn door lezers en bezoekers van Computable.nl genomineerd voor de Computable Award ICT-project van het jaar in de publieke sector. De verantwoordelijke organisaties lichten hieronder in het kort toe waarom zij vinden dat hun project de award moet winnen.
Welk project de Computable Award in de wacht sleept, wordt bekend op woensdag 14 oktober 2009. Tijdens een feestelijke avond in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky worden in totaal vijftien awards uitgereikt. Welke genomineerden met een onderscheiding naar huis gaan, wordt bepaald door de bezoekers van Computable.nl. Tot 25 september 2009 kunnen bezoekers online hun stem uitbrengen.
Bouw poort voor overheidstransacties (GBO.Overheid + KPN)
'De Overheidstransactiepoort maakt digitale informatie-uitwisseling tussen overheid en bedrijven mogelijk. Elk bedrijf dat is aangesloten, kan digitaal informatie uitwisselen met de overheid. Dat is handig als een bedrijf regelmatig gegevens moet verstrekken. De poort zorgt dat de informatie bij de juiste overheidsorganisatie terechtkomt en dat informatie die de overheidsorganisatie verstuurt, wordt afgeleverd bij het juiste bedrijf. De voordelen zijn: minder administratieve lasten, meer efficiëntie en een betere dienstverlening door slimme ict-oplossingen. Met de poort krijgen overheidsorganisaties alle informatie van bedrijven via één punt aangeleverd. En bedrijven kunnen met al hun elektronische post voor de overheid terecht bij één ‘postkantoor’. Zij hoeven informatie die voor verschillende overheidsinstellingen bestemd is maar één keer aan te leveren. De Overheidstransactiepoort zorgt voor de distributie. De poort maakt onderdeel uit van de infrastructuur van de e-overheid en wordt beheerd door GBO.Overheid.'
Leidschendam-Voorburg opent eerste omgevingsloket (Be Informed + O&I)
De gemeente Leidschendam-Voorburg richt haar dienstverlening zoveel mogelijk in naar de behoeften van inwoners, bedrijven en instellingen. Via de website, telefoon en balie worden inwoners snel en vriendelijk geholpen. Proefdraaien met het Omgevingsloket online past bij onze ambitie om optimale dienstverlening te bieden. Door de integratie van vergunningen kan iedereen straks volstaan met één aanvraag bij één loket: het Omgevingsloket online. Je vraagt eenvoudig, in één keer, één omgevingsvergunning aan. De omgevingsvergunning hoeft ook maar één procedure tot één besluit met één beroepsgang te doorlopen. Dit is makkelijker, sneller en efficiënter voor inwoners én voor ons. Het Omgevingsloket is een coproductie met het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu.
Samenvoegen 8 ict-afdelingen Drechtsteden (Drechtsteden)
'Baanbrekend in gemeenteland, lastig voor de deelnemers en een grote opgave voor de werknemers. Zo kan dit project worden getypeerd. De uiteindelijke prestatie mag uitstekend genoemd worden. De samenvoeging van alle (overheids) ict-afdelingen van het regio-initiatief Drechtsteden onder het jonge Servicecentrum Drechtsteden is niet alleen een prachtige operationele prestatie, maar ook een toonaangevend bestuurlijk initiatief. Bundeling van krachten levert efficiency en volop ontwikkelingsmogelijkheden. Dit alles werd succesvol dankzij het geduld en lef van de aangesloten (gemeentelijke) organisaties. Het samenvoegen van de ict-afdelingen krijgt nog een uitdagende volgende stap: het vervangen van alle infrastructuren door één nieuwe regionale infrastructuur.'
Asbestvolgsysteem Aedes, VVTB, SCA, LOM, Arbeidsinspectie EZ (ICTU)
Nog geen tekst ontvangen.
Bouw Nationale Databank Wegverkeersgegevens (CSC + NDW)
Met de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) komen verkeersgegevens sneller, actueler en completer beschikbaar. Niet alleen van de rijkswegen, zoals tot nu toe het geval was, maar ook van provinciale wegen en gemeentelijke hoofdwegen. Betere verkeersinformatie en gezamenlijk verkeersmanagement worden hierdoor mogelijk. Met als resultaat een optimale doorstroming op de wegen en daarmee een beter bereikbaar Nederland.
Komende twee jaar worden steeds meer wegen aan de databank toegevoegd. In 2012 is de databank gevuld met gegevens over minimaal 5.500 kilometer wegennet. De databank gaat ook informatie leveren over files, wegwerkzaamheden, omleidingen, evenementen, incidenten en rijstrookafsluitingen en nog meer. Al deze gegevens komen via één bron beschikbaar voor de afnemers. Dit zijn aanbieders van verkeersinformatie en wegbeheerders. De gegevens worden aangeleverd door een groot aantal toeleveranciers. De data worden door NDW volgens een Europese gegevensstandaard opgeslagen en gedistribueerd, waardoor breed gebruik mogelijk wordt. Hiermee loopt Nederland voorop in Europa.
NDW is een uniek samenwerkingsverband van overheden die vanuit een gedeelde urgentie de verkeersinformatie en het verkeersmanagement willen verbeteren. Op dit moment zijn de partners: Rijkswaterstaat, de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant, de stadsregio's Haaglanden, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Arnhem-Nijmegen en de gemeenten Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.
Beste business case 2009
De redactie van Computable zoekt naar de beste business case van het jaar 2009. Een vakkundige jury buigt zich over voorgedragen cases en kiest de uiteindelijke winnaar.
Via een invulformulier kunnen bedrijven hun business case bij Computable aandragen. Uiteraard zijn business cases van afgeronde projecten welkom, maar ook de business cases van nog lopende of nog te starten projecten zijn welkom. Zolang de business case of het project maar linkt aan het jaar 2009.
Het aanmelden van business cases kan tot en met 20 januari 2010. In april 2010 worden de beste business cases van 2009 bekendgemaakt, mede in de jaargids Computable Business Cases 2010.
Stem nu!
Welke genomineerden uiteindelijk in de prijzen vallen, wordt door u bepaald. Lezers van Computable kunnen tot 25 september 2009 online hun stem uitbrengen.
Mis ik goedkoper en duurzamer voor de belastingbetaler.
Bij voorbaat dank voor u begrip.
Men mag van mij best redelijk verdienen aan een ICT project. Echter de falende projecten lopen echt de pan uit. Dat is op de lange termijn onredabel. Dat kan rendabeler. Het geld is op andere fronten hard nodig.
Maar goed geloof dat ik las dat de Minister van Binnenlandse Zaken 160 miljoen besparen op de ICT door slimmer te werken. Complimenten.
Indien ik het nieuws mag geloven. dan heb ik het over projecten zoals c2000. Waarbij schijnbaar dus de publieke veiligheid in gevaar komt, los van die van medewerkers.
Dat project van de overheidpoort is toch gewoon herbouw van de bestaande voorziening (OTP) door KPN omdat het contract afliep? Klinkt niet erg vernieuwend.