Provincie Limburg onderhandelt met meer partijen dan alleen netwerkleverancier Reggefiber over de aanleg van een provinciaal breedbandnetwerk. In juni baarde de regio nog veel opzien doordat de verantwoordelijke gedeputeerde 100 miljoen euro wilde reserveren voor een samenwerkingsverband met dat glasvezelbedrijf. Inmiddels onderhandelen de Limburgers ook met concurrent Ziggo.
Gedeputeerde Jos Hessels zegt in het Financieele Dagblad dat de provincie altijd al verder keek dan alleen een samenwerking met Reggefiber en zijn glasvezeltechnologie. Het bedrijf 'was alleen de eerste partij die ons actief benaderde', vertelt hij nu. 'De kabelbranche reageerde erg agressief.' Hessels ontkent dat met de leverancier al overeenkomst was bereikt. 'We hebben de afgelopen weken ook gesprekken met Ziggo gehad, en die hebben dezelfde status als de onderhandelingen met Reggefiber.'
Achterstand
In juni leek het erop dat de samenwerking met Reggefiber in kannen en kruiken was. De provincie zou een minderheidsbelang nemen in een nieuw op te richten Limburgs netwerkbedrijf, waaraan ook Reggefiber deelneemt. In totaal zou de provincie honderd miljoen euro in het nieuwe bedrijf steken. Dat geld is afkomstig uit de verkoop van aandelen in het energiebedrijf Essent.
'Tot nu toe heeft Limburg een achterstand bij de aanleg van glasvezel. Met het plan wil gedeputeerde Hessels de achterstand ombuigen in een voorsprong', vertelde zijn woordvoerder Egbert Hanssen in juni aan Computable. 'Het glasvezelnet moet doordringen tot in alle haarvaten in Limburg, zelfs op afgelegen boerderijen. Als dat gebeurt, is Limburg de eerste provincie die volledig op glasvezel is aangesloten.'
Infrastructuur
Essent wordt binnenkort definitief overgenomen door zijn Duitse branchegenoot RWE. Driekwart van de opbrengst van 1,2 miljard euro gaat de provincie volgens Hanssen beleggen om de weggevallen inkomsten uit de aandelen te compenseren. Het resterende bedrag, ongeveer driehonderd miljoen euro, wordt besteed aan infrastructuur in de provincie.
Driehonderd miljoen lijkt heel wat, maar zoals dat nou eenmaal gaat bij overheden, het is maar de vraag of ze het met dat bedrag gaan redden.
@redactie:
Duik eens in het verleden en zoek eens uit wat er indertijd allemaal is gebeurd met de aanleg van de 2-weg kabel in de provincie Limburg. Dat heeft NIETS opgeleverd, afgezien van dikke nota’s van Intercai en vette declaratie van vriendjes van ex-gouverneur Sjeng Kremers die wekelijk per helicopter werden ingevlogen om een dagje op locatie te werken.
Hoe was dat verhaal van die ezel ook al weer….?
hmm heb toch liever reggefiber met glasvezel dan coax van ziggo…
Gaston: dankzij door de (lokale) overheid opgezette nutsbedrijven hebben we nu openbare wegen, riolering, waterleiding, stroom, telefoon en televsie. Pas daarna is de marktwerking gaan spelen. Was dit vanaf het begin alleen door de markt in gang gezet, dan is het maar de vraag of deze voorzieningen (waarvan niemand zal betwisten dat iedereen daartoe toegang moet hebben)onder dezelfde voorwaarden voor iedereen beschikbaar zouden zijn. Een openbaar glasvezelnetwerk kan je in deze tijd zien als een vergelijkbare nutsvoorziening en een actieve rol van de (lokale) overheid past daar bij.
Ook het meestal corrupte Limburgs bestuur moet gewoon openbaar aanbesteden, volgens de EU-procedures. Dus geen onderaards gedoe met belangenverstrengeling weer.
Ziggo’s vaste meldtekst bij de klantenservice: “op dit moment zijn de wachttijden langer dan u van ons gewend bent”. Wie zit daar nou op te wachten?
@ Truus, @ Gaston, ben het volledig met jullie eens.