Bankverzekeraar ING overweegt om binnenkort enkele ict-projecten die als gevolg van de crisis waren stilgelegd, weer op te starten. Dat gebeurt op basis van businessprioriteiten, vertelt een woordvoerder van het bedrijf. 'De kosten blijven wel een belangrijk aandachtspunt.' De afgelopen twaalf maanden werden veel projecten afgeblazen. Bovendien verloren sinds begin 2009 ongeveer duizend Nederlandse ict'ers hun baan bij de multinational.
De voorlichter geeft niet aan welke ict-projecten ING overweegt te herstarten. Een van de investeringen die begin dit jaar op een laag pitje kwamen te staan, is de invoering van het internetbankierproduct ING Direct in Japan. 'Dat doen we voorlopig niet (…) Je kunt je voorstellen dat bij online banking de ict best belangrijk is. Het is zelfs een factor waarmee je je kunt onderscheiden', vertelde de woordvoerder destijds aan Computable.
Of het reanimeren van ict-projecten ook nieuwe banen oplevert, is voorlopig nog de vraag. 'Als er een vacature ontstaat, dan wordt eerst intern gekeken op we deze kunnen opvullen', legt de voorlichter uit.
Duizend banen
Begin 2009 besloot de onderneming wereldwijd 7000 banen te schrappen, waarvan 2700 in Nederland. In Nederland werden 115 tot 240 ict-banen opgeheven. Het ging om verschillende functies. Het bedrijf hoopte zoveel mogelijk externe ict'ers te vervangen door eigen medewerkers.
De woordvoerder bevestigt dat sinds het begin van 2009 ongeveer duizend ict'ers hun werk bij ING hebben verloren. Daarvan waren achthonderd mensen extern ingehuurd. Onder andere door de ontslagronde hoopt de bankverzekeraar een miljard euro te besparen.
ING presenteerde op 12 augustus zijn tweedekwartaalcijfers. Daaruit blijkt dat het bedrijf van april tot juli een bescheiden winst van 71 miljoen boekte. Begin dit jaar telde ING wereldwijd nog 125.000 medewerkers, waarvan dertigduizend in Nederland.
Hebben ze daar dan nog wel genoeg mensen voor?
…externe genoeg!
ING ligt toch ook aan het staatsinfuus? Dan mogen er geen projectmanagers opzitten die boven de Balkenende norm zitten. En: ook veel allochten erbij.
Ach te lang besparen levert nooit voordeel op. Volgens analisten is het diepte punt bereikt dus kun je weer investeren en nieuwe projecten opzetten.
Volgens mij is het ook zaak dat er efficienter gewerkt wordt, want toen ik nog bij de ING werkte als IT specialist was alles zo bureaucraties dat alleen al daardoor duizende euro’s per dag volgens mij verspilt werden door werknemers die niet de juiste rechten hadden.