De adressen voor apparaten op het internet raken op. Van de beschikbare adressen van IPv4, het huidige internetprotocol, is nu 88% op. De voorraad strekt naar verwachting nog tot medio 2011. Het is daarom nodig om IPv6 te introduceren, waarmee extreem veel meer adressen gebruikt kunnen worden.
Er zijn rond de vier miljard IPv4 adressen, terwijl in de meeste ontwikkelde landen meer IP-adressen in gebruik zijn dan er mensen wonen. Met een wereldbevolking van meer dan zes miljard mensen komen we dus tekort.
Er zijn technieken om de adresruimte wat zuiniger te gebruiken. Het IP-adres van een computer die inbelt op het internet kan na die sessie opnieuw worden uitgedeeld. Hetzelfde geldt voor een mobiele telefoon die af en toe Internetverbinding heeft. De meeste computers zijn echter altijd online tegenwoordig, en hetzelfde mag in de toekomst verwacht worden van mobieltjes.
Een techniek als NAT (Network Address Translation) maakt het mogelijk de adresruimte een beetje op te rekken. Het maakt de adresruimte als het ware van elastiek. Maar naarmate je een elastiekje steeds verder uitrekt moet je er steeds harder aan trekken.
Je kent dat wel, je hebt een bundeltje spullen waar het elastiekje omheen moet.
En je rekt het wat verder op.
En verder.
En het past, bijna.
Pats, het elastiekje knapt en knalt tegen je vingers. Au.
Ook bij NAT komt het au-moment, en wordt het te ingewikkeld om nog nuttig te zijn. Ik zal je de technische details besparen. NAT is het dus ook niet.
Misschien vinden we in de komende anderhalf jaar nog een nieuwe manier om het leven van IPv4 te verlengen. Maar de kans dat IPv6 de beste oplossing blijft is echter vrij groot, en het is daarom verstandig beleid om nu al te starten met het een experimentele uitrol.
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (http://www.digitalinfrastructures.nl/).
Helaas is dit al oud nieuws, in feite zijn de IP4 adressen allang op en hebben we door middel van NAT dit moment nog even uit kunnen stellen.
Maar nu wordt het dan toch een keer tijd dat ook de infrastructuur van het hele internet vervangen gaat worden naar IPv6 compatibele apparaten.
Is wellicht een oplossing voor de crisis, kost ongelooflijk veel geld.
Het is inderdaad al oud nieuws, maar helaas zijn er nog te weinig organisaties met IPv6 bezig. Het is al verbazingwekkend om te zien hoe lang we IPv4 hebben weten op te rekken.
Dat het ongelofelijk veel geld kost valt nog wel mee. Het hangt er van af hoe je IPv6 invoert. Als je nu ineens al je netwerkapparatuur, management tools etc. gaat vervangen wordt het inderdaad duur. Als je nu begint (of beter nog: al begonnen bent) met rekening houden met IPv6 bij alles wat toch al vervangen of ge?pgrade moet worden dan valt het best mee.
Het belangrijkste is dan om er nu ervaring mee op te doen terwijl er nog geen grote tijdsdruk op staat.
Het leven zonder IPv6 zal waarschijnlijk aanzienlijk duurder zijn omdat er dan allerlei heksentoeren uitgehaald moeten worden om apparaten die geen eigen IP-adres hebben toch met elkaar te laten praten.
Overigens is 2011 een slechte schatting. De club die over de adressen gaat, IANA, onderdeel van ICANN, heeft nog 28 blokken van 16,8 miljoen adressen. Er wordt al jaren ongeveer een zo’n blok per maand opgebruikt, dus dat is nog ruim twee jaar. Maar de vijf regionale clubs die weer verder verdelen hebben ook nog het equivalent van 20 van die blokken in hun werkvoorraad dus daarmee komen we op vier jaar in het huidige tempo.
Als de nood het hoogste is, is de oplossing nabij.
Kijk maar eens naar de ontwikkelingen in de telefonie over een koperdraadje.
Weet je het nog – the good old days van internetten, back in the 80-90’s? 9600 bauten, 8 bits, 1 stopbit, met veel gekraak en geruis inloggen met een ander MODEM?
Kijk eens wat er nu – door technologische evolutie – aan bandbreedte over hetzelfde koperdraadje gebeurd?
Ik heb het gevoel dat er nog wel een paar “IPv4-oprek slimmigheidjes” zullen verschijnen op de markt voordat we verplicht over moeten gaan naar IPv6.
Misschien zie ik het verkeerd, maar waarom de prive-aansluitingen van ISP’s niet naar interne IP-adressen (IPv4) omzetten qua DHCP, dus allemaal interne subnets? Dan kun je een hoop ranges nog jaren gebruiken. En willen mensen een vast internet IP-adres, tja, dan iets meer betalen.
Tuurlijk moet je een keer om, m’n bijna 2 jaar oude Dell-pc had al IPv6-config in de netwerkkaart, en ik vermoed dat de pc vervangen is voor ie ooit IPv6 kan ipconfiggen…
> Ik zal je de technische details besparen.
Nou, liever niet. Leg eens uit?
NAT is geen elastiekje dat oprekt tot het knapt. Met NAT koppel je netwerken aan elkaar. Op die manier worden IP-adressen vaker gebruikt en zijn er dus veel en veel meer dan de 4 miljard mogelijkheden.
Ingewikkeld is het ook niet.
Een veelgehoorde misvatting is dat iedereen, of beter gezegd elk apparaat, een wereldwijd uniek herleidbaar nummer zou moeten hebben. Nog afgezien van de consequenties voor de privacy.
Een ‘netwerk van netwerken’, was dat niet de definitie van ‘internet’?