Wie haalt ze nog uit elkaar? WiMAX, Wi-Fi, HSPA en LTE-technologieën. Verschillende type technologieën die bepalend zullen zijn voor de gebruikerservaring van nieuwe toepassingen. De vraag waar de industrie zich mee bezighoudt is de volgende: hoe complex gaat deze transitie worden en hoe lang gaat dit duren?
Wie zal daar de 'lead' in nemen? Zullen er nieuwe consortia opstaan, en welke zijn dat dan? Hoe reageren de handsetleveranciers daarop en hoe snel? Complexe vragen die antwoorden vergen waar we nu nog beperkt inzicht in hebben, mede door de veilingen die er nog aan komen. Maar dat deze ontwikkelingen bepalend zullen zijn voor ons, de mobiele gebruiker, is evident.
Hoe sneller deze convergentie van 4G zal plaatsvinden, hoe succesvoller de adaptatie en groei van nieuwe mobiele diensten de komende jaren. De laatste paar maanden zijn er zo veel 'augmented reality' applicaties gelanceerd, dat de hoop op een doorbraak (of een continuering) in de lucht hangt. Ook de kopiën van de Apple-store worden nu bijna maandelijks gelanceerd, wat ook alleen maar voordelen voor de gebruiker zal opleveren. Meer aanbod, betere prijs en hogere toegevoegde waarde.
Complexiteit
Maar dat techniek niet alles blokkades weghaalt, werd recent nog eens benadrukt door een recente studie van Res Software. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat door de complexiteit van de mobiele oplossingen, de IT-afdeling alleen maar bezig is de technologie zo goed mogelijk in te passen in de bestaande infrastructuur. Daardoor zouden gebruikerssettings te beperkt worden om bijvoorbeeld overal en altijd toegang te hebben tot de applicaties die de werknemer zou willen gebruiken. Kortom, het nieuwe werken werkt complexiteit in de hand, in plaats van het creëeren van flexibiliteit en gemak waarvoor het bedoeld is.
Dat dit allemaal nodig is om de 'nieuwe werker' te ondersteunen is de brug die iedereen graag ziet, logisch ook. Uit onderzoek blijkt dat in de toekomst deze mobiele werker hoge eisen zal stellen aan de inzet van ICT en daar zal een drager, een enabler, als 4G cruciaal in blijven (bron: TFMM)
Kortom; de gebruiker, de gebruiker, de gebruiker…:-)