Het Agentschap Telecom heeft KPN's verzoek tot teruggave van de umts- en een gsm-licentie van dochterbedrijf Telfort ingewilligd. Per 19 september 2009 trekt de organisatie de vergunningen voor de umts- en één van de 1800MHz-frequenties definitief in. KPN gaf de licenties van haar dochter eind juli terug om onder de uitrolverplichting uit te komen. In mei 2009 kreeg het telecombedrijf een boete van 5 miljoen euro omdat het umts-netwerk van Telfort te weinig is opgetuigd.
Die boete blijf staan, vertelt een woordvoerder van het agentschap. KPN loopt echter geen risico dat de boete verder oploopt. 'De last onder dwangsom komt te vervallen nu de vergunning wordt ingetrokken.'
Het agentschap besluit in het najaar wat er gebeurt met de vrijgekomen frequenties. 'Ze zullen hoe dan ook weer worden verdeeld onder de marktpartijen', vertelt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Het Agentschap Telecom is een onderdeel van dit departement.
Verplichting
'In het najaar bepalen we hoe de frequenties aan welke partijen worden beschikbaar gesteld', vervolgt hij. Daarbij houdt het ministerie rekening met de aangekondigde veiling van de 2,6 GHz-frequentieband. Die vindt waarschijnlijk plaats in het voorjaar van 2010. Directeur Marita Schreur van het agentschap is tevreden over het feit dat de frequenties niet langer ongebruikt zullen blijven. 'Het bedrijfsleven en de consument zijn daar niet mee gediend', schrijft ze.
KPN, die Telfort halverwege 2005 overnam, is het niet eens met de uitrolverplichting die als voorwaarde in de umts-vergunning van Telfort was opgenomen. Het telecombedrijf vindt dat de bepalingen van het agentschap betekenen dat twee landelijke umts-netwerken moeten worden opgetuigd.
Ook dit agentschap is een grote dievenbende.
Er waren al veel te veel miljoenen euro’s betaald en nu ook nog een boete. Grote waanzin. Opdoeken dit soort ambtenarenclubs.
Ze voegen niets toe en kosten alleen maar geld.
Toezichthouders vanuit de overheid laten zo nu en dan zien dat ze er nog zijn. Daarmee zorgen ze ervoor niet opgeheven te worden. De maatschappij als geheel wordt daar niet altijd beter van, zoals de vreemde case rond KPN bewijst. Wie zit er nu op nog een netwerk te wachten? Dogmatisch redeneren is ambtenaren niet vreemd….
KPN had twee licenties in hun bezit na de overname van Telfort. De regels hiervoor waren duidelijk, KPN wist welke verplichtingen ze aangegaan waren. Met het niet gebruiken van een van die licenties wordt a) schaarse frequentieruimte onbenut gelaten, en b) mogelijke concurrenten buiten de deur gehouden. Volledig terecht dus dat er een boete kwam, en KPN feitelijk gedwongen is om de frequentie terug te geven.