Kenniscentrum Ecabo adviseert docenten van ict-opleidingen in het mbo over hoe zij Citrix-certificaten kunnen inpassen in het lesprogramma. Het kenniscentrum heeft de certificaten, net als die van Microsoft, Oracle en Cisco, geplaatst in de blauwdruk van Ecabo. In dit overzicht staat welke raakvlakken een bepaald beroepscertificaat heeft met de opleidingen in het mbo. De Citrix-certificaten sluiten bijvoorbeeld aan op de opleidingen voor netwerkbeheerder en ict-beheerder.
Citrix en Ecabo maakten een maand geleden afspraken over het gebruik van gratis cursusmateriaal door mbo-opleidingen. Het kenniscentrum gaf toen al aan dat zij zouden bekijken hoe scholen het gratis materiaal konden gebruiken in hun lessen. Scholen mogen zelf bepalen of zij het materiaal aanbieden.
Het kenniscentrum sloot eerder al dergelijke overeenkomsten met Microsoft, Cisco en Oracle. Momenteel peilt de organisatie de interesse in de markt om Comptia-certificaten aan te gaan bieden als lesmateriaal.
Aantrekkelijker
Joep Swagemakers, accountmanager ict bij Ecabo, denkt dat leerlingen aantrekkelijker worden voor bedrijven als zij, naast hun mbo-diploma, een beroepscertificaat op zak hebben. 'We merken dat het bedrijfsleven blijft vragen wat een mbo-diploma precies inhoudt. In de ict zijn bedrijven erg leverancier-georiënteerd.'
In het curriculum is een beroepscertificaat niet verplicht. 'In het examenprofiel, waarin staat welke kennis de leerling moet hebben als hij zijn diploma heeft behaald, is de wens opgenomen voor een extern certificaat. Dat is een wens, maar niet verplicht', zegt Swagemakers. Hij verwacht dat er over een tijdje wel een verplichting is voor een beroepscertificaat. 'Er gaan steeds meer stemmen op om het advies dwingend te maken.'
“denkt dat leerlingen aantrekkelijker worden voor bedrijven als zij, naast hun mbo-diploma, een beroepscertificaat op zak hebben”
Ik denk dat ze nog aantrekkelijker zullen zijn, als ze niet meer – door leerplichtwetten – gebonden zullen zijn aan school-opleidings-menu. Als leerlingen zelf – al vroeg in hun schoolcarriere – kunnen kiezen waar ze hun opleiding gaan volgens. Nu word de eerst 18 jaar vergooid door leerplichtwet onderwijs met dito kwaliteit.
Stel je voor dat een leerling na de basisschool al de keuzevrijheid had, om te gaan werken, leren waar zij,hij zelf wilde bij het bedrijf van zijn dromen. Intern begeleid door een senior uit datzelfde bedrijf, ervaring en scholing op de werkvloer en in het bedrijfs-opleidings centrum.. net als vroegah het geval was??
Dat levert – in mijn ogen – gemotiveerdere studenten op, en daardoor ook inhoudelijk vakkundigere personeelsleden voor ict_bedrijven. Bedrijven kunnen dan hun eigen verantwoordelijkheid nemen m.b.t. het aantrekken en opleiden van hun eigen personeel, i.p.v. te blijvenklagen over de kwaliteit van de ‘leerplichtwet” studenten en opleidingen.