Het programma Nederland Open in Verbinding (NOIV) wees een onderzoek naar hoe de Nederlandse softwaresector kan bijdragen aan het plan, af. Hoogleraar Sjaak Brinkkemper van Universiteit Utrecht bood het programmabureau vorig jaar november aan onderzoek te doen. Dat wilde hij doen in samenwerking met de Software VOC, een netwerk van productsoftwarebedrijven onder de vlag van branchevereniging ICT~Office. NOIV zegt nog in gesprek te zijn met de professor.
Brinkkemper heeft echter het idee dat de gesprekken op de lange baan zijn geschoven. Nadat hij een onderzoeksvoorstel indiende, heeft hij niets meer van het programmabureau vernomen. 'Uit de gesprekken bleek al dat zij alleen een stagebedrag willen betalen', zegt Brinkkemper. Voor het uitvoeren van het tweede deel van het onderzoek was echter ook een promovendus nodig. Ook de organisatie van werkgroepen, bijeenkomsten en onderzoek kost veel geld.
NOIV wil niet reageren op vragen van Computable. Het laat alleen bij monde van plaatsvervangend programmamanager Mike Kortekaas weten: 'Wij beschouwen onszelf nog steeds in overleg met de heer Brinkkemper over dit onderzoek. Als de heer Brinkkemper verder wil praten, zullen wij hierover nader contact met hem opnemen.'
Actiepunt elf
De professor wilde onderzoek doen naar Actiepunt 11. Dit actiepunt uit het NOIV-programma zegt dat Nederland het Europese beleid van open standaarden en open source software zal stimuleren. 'Ik heb een goed Europees netwerk', zegt Brinkkemper. Hij kwam niet zélf met de suggestie om onderzoek te doen naar Actiepunt 11, dat deed het NOIV, aldus de hoogleraar. 'Dit deel had het programmabureau nog niet opgepakt. Daarom vroegen zij dat aan mij om te doen', zegt hij.
Brinkkemper vindt het jammer dat bij het opstellen van het programma NOIV slechts beperkt contact is opgenomen met de Nederlandse softwarebedrijven. 'Als een overheid intervenieert in een markt, dan is het gebruikelijk om met de leveranciers te spreken en niet alleen met de vragende kant. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is dat jammer.'
Actiepunt 11 uit het NOIV-programma
Stimuleren beleid open standaarden en open source software in Europa
Het kabinet zal, daar waar relevant en mogelijk, zich actief inspannen om het gebruik van open standaarden en open source software in Europees verband te bevorderen. Niet alleen in de diverse comités en werkgroepen ter voorbereiding van Europees beleid, maar ook bijvoorbeeld als vereiste bij het indienen van bestek voor de eGovernment Awards van de Europese Commissie.
@Joost Schalken: Juist de samenwerking tussen universiteit en het bedrijfsleven zorgt ervoor dat studenten goed voorbereid zijn en geen ’theoretische, bedrijfsleven-vreemde’ universiteit-verlaters worden. Een debat, een gesprek of een onderzoek in samenwerking met bedrijven zijn dan ook juist de punten die voor studenten en voor de wetenschappelijke wereld interessant zijn, vooral op een nieuw gebied als ICT. Om vervolgens universiteiten/professoren partijdig en be?nvloed te noemen gaat dan ook nergens over.
Waar haal jij je wijsheid, ervaring en scherpe mening vandaan dat je hier zo zeker van bent?
@Jan van Leeuwen, u bent zelf ook prof. aan hetzelfde departement als prof. Brinkkemper? Enigsinds vreemd dag professoren elkaars eigen departement aanvallen? (http://www.cs.uu.nl/staff/jan.html)
“vergeet deze semi-wetenschapper, die wil maar een ding, duurbetaalde plaatsen voor zijn instituut.” … hetzelfde instituut waar u werkt? .. nu snap ik het niet meer..
@ Frank
er zijn meer mensen met de naam Jan van Leeuwen.
Dat professoren elkaar aanvallen is normaal, dat gebeurt overal.
Ik neem aan dat het om deze meneer gaat:
http://profile.computable.nl/profile/jleeuwen
Iemand met veel te veel tijd om de hele dag op de site van computable zijn absolute waarheid te verkondigen. Ook iemand die de afgelopen 10 jaar elke discussie heeft gemist over valorisatie van wetenschappelijke kennis en vraaggestuurd onderzoek. Kennisinstellingen worden gedwongen (mede door OC&W) om de samenwerking met het bedrijfsleven te zoeken, juist om te voorkomen dat in de ivoren toren kennis wordt ontwikkeld wat uiteindelijk op de plank blijft liggen.
Overigens ben ik van mening dat een groot onderzoek naar de softwaremarkt in nederland niet door een universiteit moet worden uitgevoerd. Dat zou het CBS moeten doen bijvoorbeeld.
@ Karel
Zoveel tijd kost dat werkelijk niet, tenzij je erg langzaam bent. Absolute waarheden verkondig ik niet i.t.t. sommige anderen . . . .
Overigens, hoe wil je vaststellen in hoeverre ik wel of niet geinformeerd ben?
Overigens deel ik je mening, het CBS is een goed idee.