Telecomconcern KPN is niet van plan zijn bod op het Amerikaanse bedrijf iBasis in te trekken of aan te passen als gevolg van een dreigende rechtszaak. De onderneming is ervan overtuigd dat het een goed bod is en dat iBasis ‘beter tot ontplooiing komt’ als onderdeel van KPN dan als apart bedrijf. Volgens een interne commissie van iBasis is het bod echter ondeugdelijk, opportunistisch en schadelijk voor de overige aandeelhouders. Het bedrijf sleepte KPN voor het Amerikaans gerecht.
KPN ziet de rechtszaak ‘met vertrouwen’ tegemoet en hoopt nog steeds volledig eigenaar van iBasis te worden. Half juli 2009 bood KPN 48,2 miljoen dollar voor de resterende 44 procent aandelen van iBasis die nog niet in zijn bezit zijn. De andere aandelen bezit het bedrijf al sinds oktober 2007. Veel aandeelhouders willen het bod onder de huidige voorwaarden niet accepteren. Enkele grote mede-eigenaren, voornamelijk investeringsmaatschappijen, hebben het bod inmiddels verworpen. Tezamen bezitten deze partijen 11 procent van de uitstaande aandelen.
‘Met het bod onderwaardeert KPN significant de huidige dienstverlening en langetermijnkansen van iBasis’, schreef de interne commissie begin augustus in zijn rapport. ‘Bovendien compenseert het de overige aandeelhouders niet voor de mogelijke toekomstige groei en de talloze initiatieven die momenteel in het bedrijf worden gestoken.’ KPN zou ook de huidige lage koers van het aandeel iBasis misbruiken, aldus de commissie.
VOiP
iBasis werd in 1996 opgericht en faciliteert onder meer lange-afstandstelefoongesprekken via internettelefonie (voip). Met ongeveer 24 miljard gespreksminuten in 2008 is de onderneming een van de grootste voip-leveranciers ter wereld. KPN is een van de grootste afnemers van het Amerikaans voip-bedrijf.
Kortgeleden rondde iBasis de integratie af van de systemen die alle internationale langeafstandsgesprekken van KPN-wholesaleklanten via iBasis laten lopen. Andere klanten zijn de KPN-dochterbedrijven E-Plus (Duitsland) en Base (België) en grote operators als Verizon, Vodafone, China Mobile en Telefónica.