Ondernemingen staan steeds meer open voor open source software, mede dankzij de financiële crisis. Dat zegt onderzoeksbureau IDC. De onderzoekers hebben om die reden hun groeiverwachtingen voor de opensourcemarkt bijgesteld. Op basis van een gemiddeld voorspeld groeipercentage van 22,4 procent, zal in het jaar 2013 over de hele wereld in totaal ruim acht miljard dollar omzet worden gemaakt met open source software. In 2008 was dat nog een krappe drie miljard dollar.
De omzet die IDC becijfert is enkel die uit de verkoop van open source software. Dat de broncode van software wordt vrijgegeven onder een opensourcelicentie hoeft namelijk niet te betekenen dat het gecompileerde product gratis is.
IDC's wereldwijde omzetvoorspelling van acht miljard is dus slechts een kleine indicatie van het totaalbedrag dat volgens IDC in 2013 zal worden omgezet aan opensourceproducten. Er zijn namelijk ook bedrijven die indirect geld verdienen met opensourceproducten, door de implementatie en ondersteuning ervan. Volgens IDC bevinden zich onder die groep steeds meer grote leveranciers. Zij nemen opensourceproducten in hun productaanbod op. Ook outsourcers maken, om beter op prijs te kunnen concurreren, steeds meer gebruik van open source software.
Volgens het marktonderzoeksbureau kan het bijna niet anders dan dat verkopers van gesloten software deze trend momenteel in hun portemonnee terug zien.
Open Source is de belangrijkste innoverende kracht in de ICT sinds het ontstaan van internet. Het zal een verschuiving te weeg brengen in de macht van leveranciers tov afnemers en andersom.
Er zijn echt meer kansen dan bedreigingen. Leveranciers van typische Close Source producten krijgen echter wel met een paradigma shift te maken.
Te vaak is open source software een zoektocht naar ontbrekende componenten. Daarmee loopt een project het risico een ander project te worden; De kreupele open source software alsnog aan de praat te krijgen.
Hoeveel uren worden verstookt aan kreupele open source software? Dan is een licentie voor closed software waarschijnlijk goedkoper.
Te vaak is closed source software een zoektocht naar onvindbare technische oplossingen voor de foutmeldingen en compatibiliteitsproblemen (vaak ’t gevolg van ’t niet hanteren van open standaarden) die er uit voort vloeien. Dit vnl. omdat de foute code niet inzichtelijk is. Daarmee loopt ’t project het risico een ander project te worden: de kreupele closed source software alsnog aan de praat zien te krijgen.
Hoeveel uren worden verstookt aan kreupele closed source? Dan is een licentie voor open source waarschijnlijk goedkoper.
Het gaat om omzet (revenue), NIET winst.
Zie het persbericht van IDC:
http://www.businesswire.com/portal/site/home/permalink/?ndmViewId=news_view&newsId=20090729005107&newsLang=en
@ikke: dank voor je scherpe opmerking. Je hebt gelijk dat het de omzet betreft en niet de winst. Over de winstgevendheid meldt IDC naar mijn weten niets. Ik heb de tekst aangepast.
Vrijwel iedereen wil het zelfde.
Voor zo’n beetje alle standaard oplossingen is daarom wel een OSS oplossing beschikbaar.
Zou daar een fout in zitten dan kun je daar wat aan doen, dat is inherent aan OSS.
Dat de moderne ‘ICT specialist’ daartoe niet in staat is , is meer een kwestie van (zelf)educatie.
Pas waneer je iets speciaals gaat doen zul je moeten zoeken, om er vervolgens achter te komen dat er geen commerciele oplossing voor je probleem is, en je dus afhankelijk bent van OSS of een eigen ontwikkeling.