De noodlijdende Canadese netwerkleverancier Nortel organiseert op 11 september 2009 een veiling van zijn Enterprise Solutions-divisie. Branchegenoot Avaya had in juni op die tak al 475 miljoen dollar geboden. De rechter heeft inmiddels bepaald dat dat slechts het openingsbod van de veiling is. Andere biedingen moeten voor 4 september zijn ontvangen.
Avaya lijkt door dit besluit hetzelfde lot beschoren als Nokia Siemens Networks. Dat bedrijf dacht in juni van dit jaar met Nortel overeenstemming te hebben over de koop van delen van zijn mobiele telefoniedivisie voor 650 miljoen dollar. In een naderhand ingelaste veiling ging uiteindelijk concurrent Ericsson er met de buit vandoor na een bod van 1,13 miljard dollar. De kans bestaat dat uiteindelijk ook voor de Enterprise Solutions-divisie de oorspronkelijke bieder Avaya het onderspit delft.
Ontmanteling
Het in surseance verkerende Nortel zoekt al enige tijd naar kopers voor al zijn bedrijfsonderdelen. Het besluit tot ontmanteling van het bedrijf is ingegeven door de slechte financiële situatie van Nortel. In 2008 boekten de Canadezen een nettoverlies van 4,6 miljard euro, een verzesvoudiging van het verlies van het jaar daarvoor. Begin 2009 werkten ongeveer 30.000 mensen bij het bedrijf.
Na de verkoop van Nortel Enterprise Solution en de cdma- en lte-activiteiten van zijn Carrier Networks-divisie bestaat de Canadese leverancier nog uit de divisies Metro Ethernet Networks, Global Services en de gsm- en umts-activiteiten van Carrier Networks. Deze onderdelen hoopt de fabrikant voor oktober 2009 ook van de hand te doen. Bovendien zijn de Canadezen voor een kleine meerderheid eigenaar van joint venture LG-Nortel. Nortel wil af van zijn aandeel in deze telecomhardwareleverancier. Al in februari 2009 verkocht Nortel zijn applicatie delivery divisie aan het Israëlische bedrijf Radware.
Bij de Chapter 11 regeling waar Nortel onder valt is het verplicht om een zogeheten ‘stalking horse’ auction te starten. Dit heeft dus niets te maken met het passeren van Avaya, maar is volgens de wetgeving verplicht. Avaya weet dit uiteraard evenals Nokia-Siemens dat wist. Het bod dat Avaya heeft uitgebracht is de ondergrens van de biedingen.
Inderdaad. Het verbaast mij ook hoe weinig men weet.
journalisten lezen dus niet. Als ze al lezen dan begrijpen ze het niet.
Triest he. let wel het kan fout gaan maar dat is zeker niet de intentie van Nortel. De intentie is de organisatorische struktuur wijzigen van een matrix geheel naar een vertikaal geheel. Je ziet nu dat de cijfers van Q 2 van nnl dan ook geheel anders zijn bedrijfsonderdelen migreren van de ene entiteit naar de andere. Tja dat kan niet anders dan via een chapter 11 procedure. De balansen zijn zo onwerkelijk. Dat wat men kwijt wil heeft al tijden geen echte waarde meer. Slechts een bijhouden was nodig. Nou nogmaals het is eng. Het heeft veel risico maar je kunt maanden lezen. De studie opzich en het werk wat verzet wordt is wel heel interessant.