De nieuwe generatie systeembeheerders dreigt door gebrek aan kennis en relevante ervaring niet aan de bak te komen. Dat de arbeidsmarktperspectieven voor systeembeheerder van alle ict-beroepen het minst goed zijn, blijkt onder andere uit de conclusies van de monitor arbeidsmarkt en beroepsonderwijs van kenniscentrum Ecabo. Ook ict-dienstverlener Isential signaleert dat een groeiende groep startende mbo ict’ers door de kredietcrisis moeite heeft met het vinden van een baan.
Omdat deze starters minder interessant zijn op de arbeidsmarkt start het bedrijf in samenwerking met hogeschool Windesheim Zwolle een leer- werktraject voor net-afgestudeerde mbo ict'ers en starters zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen.
Binnen het zogenoemde high potential team werken en leren de studenten drie jaar lang aan hun theorie- en praktijkkennis. Zij combineren vier dagen werk in de praktijk met één dag school. Aan het einde van het traject hebben zij, als alles goed gaat, een hbo-diploma op zak. Ook voor starters die net werkzaam zijn in de ict start Isential een high potential programma.
Dreigende jeugdwerkloosheid
‘Dit initiatief is volgens ons nodig als reactie op de dreigende jeugdwerkloosheid', vertelt woordvoerder Daniel Hoogland. ‘Dat de jeugd te lijden heeft onder de crisis blijkt bijvoorbeeld uit rapporten, zoals het actieplan jeugdwerkloosheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.' In dit actieplan roept het kabinet onder andere werkgevers op om banen, leerwerkplaatsen en stages aan te blijven bieden. Hoogland: ‘Daarnaast willen wij met het programma het kennisniveau in de ict-markt verhogen. Wij merken dat opdrachtgevers daar om vragen.'
Het high potential programma is een initiatief van de onderwijstak van Isential. De eerste mbo'ers starten in september met het programma. Inschrijvingen lopen via Hogeschool Windesheim.
In dit geval kan ik drie adviezen geven :
– Jonge ICT’ers steek de hoofden bij elkaar en zet
een eigen bedrijfje (computerwinkel,
Detacheringsbureau of Software ontwikkeling)Nu heb je
nog geen kosten.
– Studeer door en specialiseer
– Kies een andere richting gerelateerd of aanvullend
aan ICT.
Zijn wij destijds en nu allen niet vechtend voor een baan de arbeidsmarkt binnen getreden?
Wim,
Erg makkelijk om dit te roepen, maar een computerwinkel heeft wat mij betreft erg weinig met ICT te maken.
Een thuis pc in elkaar schroeven en bij iemand thuis dumpen geeft je wel enig inzicht in een desktop OS, maar ICT is echt veel breder en het dekt de lading niet.
Tevens moet je voor een computer winkel ook naar de bank voor geld. Een pand kost geld en je moet het inrichten, beveiligen en je hebt klanten nodig.
Met de bizarre aanbieden van sommige supermarkt ketens, mediamarkten, bcc’s en de vele honderdren webshops is de concurrentie moordend en is winstmaken moeilijk. Veelal zit de inkoopprijs al boven de prijs waarop een mediamarkt of een mycom zooi verkoopt en wordt je dus gedwongen om je marges laag te houden en moet je veel omzetten wil je recht van bestaan hebben. Om veel om te zetten heb je veel klanten nodig of een unieke formule, maar daar is de concurrentie te groot voor en het product te veelzijdig.
Een Detacheringsbureau opzetten met alleen onervaren schoolverlaters is ook geen slimme actie.
Ik zou zelf gaan zoeken naar een (laag betaalde) stage plaats binnen verschillende bedrijven van 3 tot 6 maanden. Je verdiend dan een jaar weinig tot nagenoeg niets, maar je doet veel ervaring op en vaak biedt men een stagair een baan aan, omdat men inziet wat iemand kan of in zich heeft. De wettelijke proeftijd.
Een bijkomend probleem is dat het MBO te algemeen is en de arbeidsmarkt vraag om specialisten. De tijd van dozen schuiven is echt voorbij.
Maar ja, bekijk het eens vanuit de MBO-student. Hij is een vak aan het leren en heeft echt geen idee wat zijn toekomstige specialisatie moet gaan worden, daarvoor zal hij eerst wat ervaring moeten op doen…
Ik geloof er sterk in dat er over 5 tot 10 jaar veel minder vraag naar systeembeheerders zal zijn door
” cloud computing “. Van mail, back-up tot collabartion en alles wat later nog komt.
Met name kleine bedrijven zijn goedkoper en het belangrijkste is dat ze veel flexibeler zijn. En door minder diensten aan te nemen drukken ze de kosten.
Of je moet bij een middelgrote organisatie zitten met een behoorlijke IT infrastructuur.
Moreel van het verhaal: denk goed na wat je wil en ik zou zeggen probeer je ergens in te specialiseren.
Jammer genoeg ontbreekt bij dit – toch al niet zo vrolijk makende artikel over de ict sector – enige vorm van bronvermelding, cijfermatige onderbouwing en achtergrond informatie.
Voor jonge systeembeheerders zou ik willen zeggen.
– Ga NETWERKEN! met reeds gestellede systeembeheerders
Das een mooie manier om in kontakt te komen met de mensen die reeds en het vak zitten en werk hebben. Via de achterdeur kom je nu eenmaal sneller een bedrifj binnen dan via de “sollicitatie-voordeur”
– Kijk ook naar je ANDERE (menselijke ) kwaliteiten
Staar je niet blind op systeembeheer alleen. Ict is een heel breed vak en de “systeembeheer vaardigheden” zijn ook toepasbaar op andere disciplines in de ict.
– “Think Global, Act Local”
Dat er in holland weinig werk is (alhoewel de onderbouwing binnen dit artikel te wensen overlaat).. Kijk eens over de grenzen heen (als je dat leuk vindt). ICT is a global business en overal waar computers en netwerken draaien, is dus “systeem, netwerk, applicaie beheer werk” te vinden, by default.
– Doorleren kan ook geen kwaad. (als je dat wilt)
Kijk alleen wel uit WELKE RICHTING je jezelf verder gaat ontwikkelen. De ict gaat zo snel, dat je specialisme al weer opgelost, vervangen kan zijn tegen de tijd dat je van je (hbo) – vervolg opleiding afkomt.
– Of kijk naar een parttime baan ernaast
Zo kun je toch geld gaan verdienen en in de tussentijd zelf je kans creeeren op het systeembeheer front.
Good luck op de ict (of andere) arbeidsmarkt Sysadmins!
De opleidingen moet eens les geven over de “volwassen” systemen. Ik heb net een duale hbo opleiding gehad. Het ging bijna alleen maar over windows en softskills. Er zijn maar 1 of 2 lesjes over linux geweest.
Er is een groeiend te kort aan jonge mainframebeheerders, maar ook de unixbeheerders beginnen te vergrijzen (met mijn 33 jaar ben ik hier de jongste).
@Arjan: Het gehele basis en voortgezet onderwijs is reeds ge-win-hoosd. “Zolang je maar gebruik maakt van het spul uit redmond kun je computeren” is het motto.
Het is dan ook kompleet logisch dat ze “op school” geen verstand hebben van echte systemen 🙂 Dat leer je pas in de praktijk, van mensen met inhoudelijke ervaring, die het vak zelf hebben uitgevoerd.
Het is net een soort onderwijscomplot.
Zorg in de eerste 18 jaar van iemands leven dat hij,zij alleen maar “gewindows” word via de pc-tjes thuis. Voorzie het voortgezet onderwijs met genoeg “windows software” zodat studenten compleet op windows hebben leren werken. Het bedrijfsleven is grotendeeld afhankelijk gemaakt van windows voor hun functioneren.
Dan is het een kwestie van wachten, voordat er geen mensen meer bestaat, of opnieuw opgeleid worden naar andere platformen. Daarna ontwikkel je als microsoft allerhande produkten die bijv mainframes kunnen porten naar het windows platform, en je blijft eeuwig de baas over alle ict investeringen ter wereld die je gevangen hebt binnen je “windows concept”.
background links:
http://mainframemigration.org/
http://www.microsoft.com/windowsserver/mainframe/migration.mspx