Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een overeenkomst gesloten met Siemens IT Solutions and Services voor de levering van een kaartmanagementsysteem voor de Rijkspas. Dit systeem Andis4rijkspas is gebaseerd op software van Bell ID. Met de Rijkspas krijgen rijksambtenaren toegang tot gebouwen van de overheid. Het systeem kan bij andere departementen worden geïnstalleerd, hoewel zij zelf nog een systeem moeten selecteren. De waarde van de overeenkomst is niet bekendgemaakt.
Met het systeem kan het ministerie de levenscyclus van de Rijkspas beheren. Dat kan gaan om de uitgifte en inname van de passen. Daarnaast kan het systeem ook worden gebruikt voor het veilig aanmelden op een pc, de zogenaamde logische toegang. Het is nog niet bekend of het ministerie ook gebruik gaat maken van deze functionaliteit. 'De daadwerkelijke toepassingen worden bepaald door het Rijksprogramma en de verschillende departementen', zegt een woordvoerder van Siemens.
Volgens Siemens is het kaartmanagementsysteem generiek opgezet. 'Het systeem kan dus zonder veel wijzigingen ook andere passen en bijbehorende chiptypes ondersteunen', aldus de voorlichter.
Vertraging
De Rijkspas wordt vanaf 1 april 2009 ingevoerd bij de overheid. Oorspronkelijk had de introductie van de nieuwe rijkspas in 2008 moeten starten, maar minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken liet in september 2008 weten dat de invoering van de Rijkspas vertraging op had gelopen.
Een nieuwe pas is nodig omdat de gekraakte Mifare Classic-chip het hart vormt van de huidige toegangspas voor rijksambtenaren. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken voldoet de nieuwe pas en de bijbehorende infrastructuur aan de hoogste veiligheidseisen. Daarnaast zal de betrouwbaarheid en veiligheid van het toegangscontrolesysteem per departement worden getest. Bovendien zou de pas de toegang tot verschillende overheidsgebouwen vergemakkelijken en daardoor lange wachttijden voor ambtenaren bij de ingang van een gebouw voorkomen.