Browserapplicaties gaan ervoor zorgen dat het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV) over een paar jaar overbodig is. Dat is één van de conclusies uit een discussie tussen Afas-directeur Bas van der Veldt en Arjen Kamphuis, initiatiefnemer van de motie-Vendrik. Kamphuis: 'Ik heb jullie op de long list gehad voor een klant van mij. Maar die klant was al bezig om naar open desktops te gaan. Daarom zijn jullie afgevallen. Waarom kan ik Afas Online niet gebruiken met Firefox?'
Van der Veldt: Mensen denken dat closed source leveranciers geen open standaarden ondersteunen. Dat is dus niet waar. Je mag onze software alleen niet zelf aanpassen. Je kunt prima gesloten software maken die ODF ondersteunt, en open source software die dat niet doet.
Kamphuis: Dat is waar, alhoewel dat laatste bijna nooit voorkomt.
Van der Veldt: Afas heeft elfduizend klanten en met wie ik ook praat, er is geen bedrijf dat ERP-software heeft draaien op Linux. De universiteit is de enige plek waar ik zelf ooit met Linux in aanraking ben gekomen. Alleen zat iedereen in het Windowshok, omdat ze wisten: ik kom straks bij bedrijven te werken waar met Windows wordt gewerkt.
Kamphuis: Dat is het probleem en dat is de aanleiding geweest voor de motie-Vendrik. Microsoft was het meest structurele voorbeeld van leveranciersafhankelijkheid. Die ligt vooral op het gebied van desktopautomatisering, het besturingssysteem en de browser.
Van der Veldt: Maar heel veel mensen zijn heel blij met die afhankelijkheid. Microsoft heeft er wel voor gezorgd dat wij documenten met elkaar kunnen uitwisselen. Het is heel prettig dat ik weet dat al mijn elfduizend klanten allemaal dezelfde basis hebben.
Kamphuis: Jij noemt het een standaard, maar ik noem het een monopolie. Ik ben heel erg voor standaarden. Maar ik ben niet voor een standaard die privaat bezit is van een bedrijf, die daardoor kan bepalen hoeveel geld ik daarvoor moet betalen. Dat was de aanleiding voor de motie-Vendrik en het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV). Ik spreek niet namens het ministerie van Economische Zaken of NOiV, maar doel nummer één van dat plan is interoperabiliteit. Dat is waarom we open standaarden belangrijk vinden. Nummer twee is leveranciersonafhankelijkheid, dus de vrijheid om te kunnen kiezen voor een andere leverancier. En verder zijn er applicaties die van dusdanig belang zijn voor het functioneren van de overheid, dat je de broncode wilt kunnen inspecteren en dus zou moeten kiezen voor open source software.
Van der Veldt: Waarom zijn er geen closed source software leveranciers geraadpleegd voor die motie-Vendrik?
Kamphuis: Ik ben als burger al sinds 2002 aan het praten met de overheid. Waar was ICT~Office al die tijd?
Van der Veldt: Ik spreek niet namens ICT~Office in deze discussie, maar in het begin dachten de softwareproducenten binnen ICT~Office: dit gaat nergens over, er is geen klant die om open source vraagt, dus wij gaan gewoon lekker door. Maar ondertussen wordt er zoveel over geschreven en geroepen, en zo ondoordacht, dat we nu zeggen: dat moet stoppen.
Kamphuis: ICT~Office protesteert nu ineens, nu de overheid voor Hippo kiest. Maar ze hebben totaal geen geloofwaardigheid. We hebben jarenlang de meeste gruwelijke inkoopprocessen gehad bij de Nederlandse overheid. Ik heb ICT~Office daar nog nooit over gehoord.
Van der Veldt: In de NOiV-documentatie worden open standaarden en open source software op één hoop gegooid. Ambtenaren onthouden daardoor alleen: closed source is evil, en closed source is geen open standaarden. En dus denken ze: ik kan maar beter kiezen voor open source software.
Kamphuis: Ik heb jullie op de long list gehad voor een klant van mij. En jullie hadden een heel goede oplossing, functioneel de beste. Maar die klant was al bezig om naar open desktops te gaan. Daarom zijn jullie afgevallen. Want dan hadden ze terug gemoeten naar allemaal Windowsdeskops, op nieuwe hardware. Waarom kan ik Afas Online niet gebruiken met Firefox?
Van der Veldt: Daar werken we aan, want Internet Explorer is marktaandeel aan het verliezen. Iedereen is bezig met browserapplicaties voor de cloud. Over een jaar of vijf of tien is deze discussie voor wat betreft besturingsssystemen weg.
Kamphuis: Problem solved.
Van der Veldt: Ik hoor bij jou helemaal geen voorkeur voor open source.
Kamphuis: Het NOiV vraagt ook niet om open source. Alleen bij gelijke geschiktheid. Maar als je een superieur product hebt, dan kiest de overheid voor jou.
Van der Veldt: Zo duidelijk is het helemaal niet voor softwareleveranciers. Die denken allemaal: wordt er van ons dan verwacht dat we straks onze code vrijgeven onder een open source licentie? Jij zegt nu dat het vooral gaat om open standaarden en om keuzevrijheid in de stack, maar daar hoor ik verder helemaal niemand over.
Kamphuis: Het NOiV moet helderder uitleggen waarom het beleid is zoals het is. Wat de doelstellingen en de middelen zijn, en die twee duidelijk uit elkaar trekken. Het algemene doel is keuzevrijheid, leveranciersonafhankelijkheid, bewegingsvrijheid. En de middelen zijn: daar waar geen normale marktwerking is, een interventie doen. Dat is soms even vervelend voor leveranciers die in een bestaande status quo een warm nestje gevonden hebben. Maar als die partijen gewoon meebewegen, dan is er niks aan de hand.
Van der Veldt: Dus de woorden open en gesloten kunnen dat hele plan uit?
Kamphuis: Voor een groot deel wel ja. Open source blijft natuurlijk van belang voor gebieden waar momenteel geen goede marktwerking bestaat, maar de bestaande leveranciersafhankelijkheid ligt vooral op het gebied van desktopautomatisering, het besturingssysteem en de browser. Daar vallen de producten van Afas voor het grootste deel niet onder.
Bas van der Veldt
Bas van der Veldt (1976) studeerde Bedrijfskunde en Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1996 was hij productontwikkelaar, tester en programmeur bij Afas, het softwarebedrijf dat zijn vader Ton van der Veldt in 1995 oprichtte samen met Piet Mars. In 2000 werd hij product manager binnen dit bedrijf en later directeur productontwikkeling. Vanaf 1 januari 2009 is hij algemeen directeur van Afas.
Samen met twee andere leden van ICT~Office's Software VOC, de directeuren van Unit4Agresso en Exact, publiceerde Van der Veldt een ingezonden brief in het Financieele Dagblad. Zij schreven daarin dat het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) 'een sfeer veroorzaakt, waarin leveranciers die hun producten onder licentie verkopen, zo ongeveer in de categorie 'criminele organisatie' worden gemanoeuvreerd.'
Arjen Kamphuis
Arjen studeerde (1972) natuurwetenschappen aan de universiteit van Utrecht en werkte voor IBM en Twynstra Gudde als IT-architect, trainer en IT-strategie adviseur. Hij is gecertificeerd IT-auditor en informatiebeveiligings expert (CISA, CISM). Sinds 2002 werkt Arjen zelfstandig en helpt hij managers, bestuurders en organisaties met het nadenken over de consequenties van technologische innovaties. Sinds 2002 is hij ook betrokken bij het nationale IT-beleid op het gebied van open standaarden en open source in het publieke domein.
Concrete resultaten haalde hij in 2002 met de unaniem aangenomen kamermotie Vendrik en het op 12 december 2007 aangenomen nationale IT-beleid voor de publieke sector. Arjen adviseert directies van publieke instellingen, Kamerleden, het kabinet en de EU over de kansen die open standaarden en open source software bieden voor de Nederlandse en Europese kenniseconomie. Sinds 2006 is Arjen Chief Technology Officer van Gendo. In deze rol helpt hij klanten als IT-strategie adviseur en IT-architect om hun informatievoorziening te baseren op open standaarden en zo veel mogelijk onafhankelijk te maken van specifieke producten of leveranciers.
Ik mis de samenhang tussen de titel en de inhoud van dit artikel. Jammer! Afgezien touwens van het staement ‘….afhankelijkheid opgelost…’ In mijn beleving wordt je bij webbased (cloud?) oplossingen nog veel meer leveranciersafhankelijkheid. Of gaan we beleven, dat Microsft en Google eendrachtig en gestandaardiseerd office applicaties aanbieden? Nog niet gesproken over de risico’s van gegevnsopslag op het web zonder daar eigen veiligstelling tegenover te hebben staan. Ik weet het veel in een reeactie, maar toch…
@Jan: Cloud kan je ook afhankelijk maken maar applicaties in de browser op servers waar je zelf de baas over bent kunnen heel bevrijdend werken. Zoals altijd moet je dus bewust implementeren en goed je IT-strategische doelen voor ogen houden. Ik heb op de opiniepagina nog een blogpost aan toegevoegd:
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/open_source/3013593/1277105/uitleggen-en-luisteren.html
“Ambtenaren onthouden daardoor alleen: closed source is evil, en closed source is geen open standaarden. En dus denken ze: ik kan maar beter kiezen voor open source software.”
Fijn dat meneer Van der Veldt mij voor zo’n simpelmans houdt. Dat houdt de zaken lekker eenvoudig.
Ik zou zeggen dat zo’n kapitalistsche onderdrukker die zichzelf het liefst vergelijkt met een zestiende eeuwse roofridder er bij mij niet inkomt.
Tja, als u het simpel wilt hebben….
Dus als je maar een “cloud” gebruikt, die je ook aangeboden word door een “cloudleverancier”, ben je ineens (cloud) leveranciers ON afhankelijk geworden?
Wat een onzin.
Open source en open standaarden zijn behoorlijk verschillende begrippen.
Waar het NOiV zich meer en explicieter op zou moeten richten, zijn open standaarden en niet open source.
Je hoeft geen Ubuntu te installeren om open standaarden te gebruiken. Open standaarden werken ook onder Ubuntu.
Je hoeft geen Firefox te installeren, open standaarden werken ook onder Firefox.
Ik heb ooit een kleine bijdrage geleverd aan een open source project. Erg leuk, maar daar verdien ik mijn brood niet mee. Dat verdien ik met gesloten software die werkt op alle platformen, in alle browsers en met alle office-pakketten.
Deze discussie is wederom een voorbeeld van een discussie die over beide assen wordt gevoerd: Open Source en Open Standaarden. Naar mijn mening zouden we met z’n allen echt vooruit komen door deze twee nu eens los te koppelen. Zie: https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/2847696/1277202/vertraging-noiv-door-discussie-over-open.html
Aanvullend probeer ik ook te begrijpen wat de relatie is tussen leveranciersafhankelijkheid en cloud. Misschien ook goed om cloud eens helder neer te zetten in relatie tot de overheid…
Wonderbaarlijke stelling dat de cloud het leveranciersafhankelijkheidsprobleem gaat oplossen. Ook in de cloud zijn er partijen waar je je data makkelijk weg kunt halen, en partijen waar je data vast zit.
Wanneer je kiest voor een cloud oplossing is het daarom m.i. belangrijk om te letten op de mogelijkheid van export van je gegevens in een open standaard, zodat je desgewenst kan wisselen van leverancier.
Zoals eerder gezegd, een cloud die je onafhankelijk maakt van een leverancier omdat zo bezoekers er makkelijk met een browser naar toe kunnen. Dan geldt dat ook voor applicaties die draaien op een web server, en voor bijvoorbeeld portals. De cloud is juist een hele zware koppeling, nog even en we zeggen dat je onafhankelijk bent als je een database kiest want daar zijn open standaarden voor en meerdere clients.