Virtualisatie is de volgende grote slag die ict in 2009 gaat tegen komen. Met de komst van Hyper-V is de concurentieslag begonnen met VMware. Alleen al hierom kun je op je vingers natellen dat hier een slag wordt geslagen en de virtualisatie-oorlog is begonnen.
VMware is tot nu toe nog marktleider in dit gebied:
– van VMware is 44 procent (ESX en Server) en Microsoft 23 procent (Hyper-V en Virtual Server, bron virtualization.info).
– Maar volgens Gartner ligt de verhouding nog 89 procent VMware en 7 procent Microsoft (bron Gartner en earlybert).
– Citrix is nog een noemenswaardige als het gaat om desktopvirtualisatie en Xen Server.
– De overigen, Oracle, Sun en VirtualIron, zijn nog geen speler in dit segment
Los van de werkelijke waarde kun je zien dat Microsoft aan een enorm offensief begonnen is hierin terrein terug te winnen. Dat is logisch want virtualisatie is de toekomst. Hier valt de komende tijd heel veel geld te verdienen en het verliezen van deze markt is onacceptabel voor je positie als softwareleverancier.
Virtualisatie, waar hebben we het eigelijk over?
Virtualisatie is voor de niet-kenners het scheiden van hardware en software. De tegenhanger is fysiek. Dat kennen we allemaal. Je hebt een server en hierop installeer je het OS (Microsoft Vista, XP, Server of Linux, Unix of Mac). Virtualisatie wil zeggen dat de software niet op één fysieke machine wordt geïnstalleerd, maar als een datafile van de ene machine naar de andere machine kan worden verplaatst. Het is dus een datafile geworden, met het voordeel van portabiliteit maar ook met het nadeel van security. Er zijn verschillende soorten virtualisatie hier wat definities.
Servervirtualisatie:
Het virtualiseren van de serveromgeving het is het loskoppelen van de fysieke hardware van de logische server. Een fysieke server met een aantal virtuele servers er op. De fysieke server zie je niet.
Presentationvirtualisatie:
Dit is een vorm waar de applicatiepresentatie wordt losgekoppeld van de verwerking. De applicatie draait volledig op de server alleen het beeld wordt naar de clients gestuurd.
Applicatievirtualisatie:
Bij deze vorm wordt de applicatie op de client beschikbaar gesteld maar niet geïnstalleerd. Je hebt dus alleen bijvoorbeeld een icoon van Word op je desktop. Als je er op klikt wordt de applicatie 'gedownload' en draait als zijnde een locale applicatie. Als je de applicatie sluit is er niets over, alleen het ikoontje.
Desktopvirtualisatie:
Dit is gewoon je desktop via een thin client of een normale pc remote uitvoeren. Een van de krachtigste manieren om beheer te doen. Ze draaien niet meer lokaal maar op de server. Hier vinden nog grote ontwikkelingen plaats met Citrix XenDesktop en VMware Virtual Desktop.
Virtualisatie waar staan we?
Je ziet in onderstaande plaatje dat presentationvirtualisatie al gemeengoed is en dat de innovatie ligt bij de applicatie- en desktopvirtualisatie.
VMware heeft nu nog het grootste marktaandeel op het gebied van server- en presentatievirtualisatie. Dekstopvirtualisatie wordt nu nog vaak uitgevoerd in een combinatie van VMware en Citrix XenDesktop. Microsoft heeft gezien dat hier een grote slag te slaan is en komt razend snel met Hyper-V. Een goedkopere oplossing, maar nog lang niet de functionaliteit biedt die VMware biedt.
Ik verwacht dat binnen nu en twee jaar Microsoft hier met een volledige propositie komt, ook nog in combinatie met het cloud computing. Traditioneel loopt Microsoft achter, maar koopt op strategische momenten de kennis in die ze ontberen, 'vermicrosoften' het en zetten het goedkoper in de markt. Ook daarom probeert VMware zijn contracten nu een langere looptijd te geven. Zij snappen dit ook en hopen zo het groeiende marktaandeel van Microsoft nog een tijdje te weren.
Het wordt oorlog in deze business, waar wij als afnemers alleen maar van kunnen profiteren. Virtualisatie wordt goedkoper en de functionaliteit en mogelijkheden nemen enorm toe.
Uitgangspositie van Microsoft is goed
Waarom denk ik dat Microsoft hier enorm in kan groeien? Nu heb je voor een goede virtualisatie-oplossing nog minimaal twee maar vaak nog drie of vier verschillende leveranciers en producten nodig. Microsoft heeft een totaalplatform en kunnen dus veel beter totaaloplossingen bieden voor server-, applicatie-, desktop- en presentatievirtualisatie. Per definitie heeft Microsoft een gebruiksvriendelijke interface en zet hier vaak de standaard. Ze komen later in de markt en zien dus waar de investeringen het meest opbrengen. Dit betekent dat je de innovatorskosten niet hebt en sneller marktaandeel kunt winnen.
VMware is nog koploper
Met producten als LabManager is VMware voorlopig nog koploper. Netwerkconfiguraties klonen en dupliceren is met dit product al mogelijk. Microsoft heeft deze functionaliteit nog niet in zijn huidige versie van Hyper-V en ook niet in de eerst volgende versie die op stapel staat. Curieus is dat de productgroepen binnen Microsoft voorlopen op het product Hyper-V. In Visual Studio Team System 2010 zit deze functionaliteit al wel ingebouwd. Hiermee kun je bij het opsporen van bugs een totale snapshot van de omgeving nemen en deze testen en naspelen bij het zoeken naar fouten.
Softwarevirtualisatie
Microsoft zou moeten snappen dat virtualisatie in alle producten key zou moeten zijn. Het kopiëren van een SQL Server en het dupliceren van een configuratie is nog niet mogelijk. Een netwerk accepteert geen twee dezelfde database-instanties. Met Azure (cloud OS/cloud datacenters) kan Microsoft een enorme stap maken richting cloud virtualisatie. Met Windows 7 heeft Microsoft de compatibiliteit eerdere operating systemen met een 'interne OS-virtualisatie' opgelost. Je kunt applicaties die een ouder operating systeem vereisen, gewoon in Windows 7 uitvoeren, onder water wordt de applicatie in een virtuele instantie een oud operating systeem (bijvoorbeeld XP) gehost. Als gebruiker merk je daar niets van.
Met deze blog hoop ik een eerste blik geworpen te hebben in de enorme ontwikkeling op dit gebied. En? Deel je mijn mening dat virtualisatie volgende big battle wordt?
Hans ten Berge
Principle Consultant
Atos Origin
Interessante links:
Ruzie IDC en Gartner over marktaandeel:
http://earlybert.com/2008/10/30/gartner-en-idc-stichting-verwarring-rond-marktaandelen/
http://www.virtualization.info/2008/10/microsoft-already-took-23-of.html
Computable over virtualisatie:
https://www.computable.nl/overzicht/ict_topics/virtualisatie/2503649/opinie.html
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/ictbranche/2718024/2379258/green-it-en-virtualisatie-fact-of-fiction.html
Computable VMware moet zich zorgen gaan maken:
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/virtualisatie/2750191/2333390/idc-vmware-moet-zich-zorgen-maken.html
Windows Azure:
http://www.microsoft.com/azure/default.mspx
Windows Hyper-V:
http://www.microsoft.com/windowsserver2008/en/us/hyperv-main.aspx
Leuk verhaal, maar eigenlijk oude wijn in nieuwe zakken
Het good old IBM mainframe was eigenlijk niet veel anders. Weliswaar waren de meeste terminals tekst-only (er waren wel grafische terminals, maar die waren destijds behoorlijk prijzig).
Verder draaide alles centraal op het mainframe, en had je de dunst mogelijke client die je kunt bedenken.
Een reliabilty om U tegen te zeggen, en beveiliging die centraal was geregeld.
Aan het concept is dus niets nieuws, maar de uitvoering ervan ziet er wat leuker uit
Ja het lijkt veel op de oude good old mainframes. Alleen deze virtualisatie slag kent veel meer belangen en is veel gevarieerder.
Netwerk virtualisatie is iets wat er destijds niet bij was. Bovendien levert deze oplossing heel veel flexibiliteit. Daar kon je “vroeger” niet echt over spreken. IBM Mainframes waren niet flexibel. Nu kun je meerdere os’sen en oplossingen op een groot data center kwijt.
Het vormt een basis voor cloud computing:
http://adi.atosoriginblog.nl/2009/07/29/cloud-computing-undressed/
of
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/saas/3011807/2333364/cloud-computing-undressed.html
@ PaVaKe, virtualisatie is vanuit IBM gezien oude wijn in nieuwe zakken, maar waarom zijn zij alles behalve de virtualisatie marktleider? Te veel op het mainframe gericht wellicht?
@Hans
In mijn ogen is er een balans tussen flexibiliteit-stabiliteit en beveiliging. Het mainframe heeft altijd de focus gehad op stabiliteit, op de voet gevolgd door beveiliging. Dit is ten koste gegaan van de flexibiliteit.
Hetzelfde geldt voor netwerkvisualisatie. De oude SNA netwerken waren vaak dedicated, maar daardoor ongelofelijk betrouwbaar en een goede performance.
Mainframes “praten” ondertussen ook al lang TCP/IP, en kunnen in principe in een cloud gehangen worden. Maar ook daar moet de balans gezocht worden tussen beveiliging, betrouwbaarheid en stabiliteit.
De hedendaagse PC’s zijn zo flexibel als wat, maar hoeveel problemen hebben we al niet gezien op gebied van beveiliging en stabiliteit omdat iedereen alles lokaal mag installeren en configureren op zijn PC….
It’s all about choices
Ik ken overigens niet de huidige mogelijkheden van de mainframes (ben al weer een jaar of tien uit de mainframe wereld) maar 10 jaar geleden was het al mogelijk linux te draaien op mainframe, dus er is wel e.e.a. mogelijk in die hoek.
@Jacob: interessante vraag, waarop ik geen antwoord heb. Ik vermoed dat de visionairs dit niet aan hebben zien komen.
Virtualisatie is vast een van de komende big battles omdat het volwassen is geworden en aan andere aandachtspunten zoals energiebeparing, SaaS, Cloud te koppelen is.
Virtualisatie is vanuit IBM gezien oude wijn in nieuwe zakken, maar waarom zijn zij alles behalve de virtualisatie marktleider? Te veel op het mainframe gericht?
@Jacob, PaVeKa,
Mainframes zijn traditioneel de grotere machines. Dat betekende dat een klein bedrijf of een kleine applicatie makkelijker op een kleine machine (lees PC) kon draaien dan dat daar een groot mainframe voor moest worden aangeschaft. Met de nieuwe z10 zijn er wel kleinere machines gekomen maar zolang de manager een mainframe nog steeds op prijs vergelijkt met zijn desktop van 1000 euro is het lastig concurreren.
Daarnaast heeft men naar mijn mening te lang ingezet op uitsluitend SNA. Begrijpelijk gezien de stabiliteit en veiligheid hiervan maar daardoor is er wel een grote markt blijven liggen die door andere spelers zijn ingenomen.
En natuurlijk is de opkomst van windows niet in het voordeel van mainframes geweest. Immers, een leuk plaatje is veel belangrijker dan een stabiele omgeving met weinig overhead. Het image van uitsluitend een groen scherm is blijven hangen en is zelfs nu nog een vooroordeel war maar moeilijk van af te komen is.
Flexibel heeft nog een ander groot nadeel. Kijk eens naar de stabiliteit (of liever het gebrek eraan) van de ontelbare drivers die je nodig hebt voor weer een nieuw stukje hardware. Het mainframe geeft je dan misschien niet zoveel keus in hardware maar daar staat een veel stabieler systeem tegenover. Naar mijn mening hebben servers maar een paar dingen nodig: CPU, geheugen, disken en netwerk. Alle overige, zoals grafisch scherm en geluid zijn leuk op de desktop maar hebben niets te zoeken in een datacenter.
Als wij een nieuw mainframe binnenrijden dan kunnen we onze hele omgeving vrijwel zonder aanpassingen overzetten naar de nieuwe server. En zelfs uitwijk scenario’s draaien we op onderling verschillende machines zonder dat dit aanpassing van de software nodig heeft. Dus in dat opzicht zijn mainframes weer veel flexibeler dan andere omgevingen.
De huidige status. Voor wat betreft virtualisatie is er z/VM. Guests daaronder zijn, behalve de traditionele IBM OS-sen, linux (in meerdere recente mainstream smaken) en open solaris. Linux kan ook native draaien, al valt dat dan weer gedeeltelijk buiten dit topic.
@jacob
In de jaren 80 kreeg de sales & marketingafdeling van IBM in de gaten dat VM de hardwareverkopen zou kannibaliseren en toen is voor de hardware-omzet-groei gekozen. VM werd ontmoedigd en licentieplichtig gemaakt (was Open Source avant la lettre).
Men heeft destijds dus andere businessprioriteiten gesteld.
Dat geldt ook voor de andere producten van IBM. VM370R6 was de laatste vrije versie van VM, MVS3.8J was de laatste vrije MVS (wat nu zOS is) en DOS34 is de laatste vrije versie van wat nu zVSE is. En ook OSVS en TSS waren ooit open source producten.
IBM heeft gekozen voor het sluiten van de software. Helaas, want er werden vanuit de gebruikersorganisaties heel veel aanvullingen en goodies gemaakt die ook nu nog terug te vinden zijn in de diverse producten.
IBM heeft toen dus besloten om het bussiness model te kiezen dat bij andere leveranciers ook al gold. Jammer, misschien had het heel anders gelopen als deze software wel open source was gebleven.