Deze week is bekend geworden dat de Europese ministerraad goedkeuring heeft gegeven aan het gebruik van umts-technologie op de 900 MHz gsm-banden. Dit zou het mogelijk maken dat hoge snelheid mobiel internet binnenshuis eenvoudiger te realiseren valt. Er zijn veel veel gebruikers die hiermee problemen hebben, dus een oplossing klinkt heel interessant.
Dat laatste lijkt mij wel wat. In de wijk waar wij wonen staat een umts-zendmast van KPN, waardoor 3G-dekking op de benedenverdieping prima werkt. Voor 3G-dekking van Vodafone moeten we helaas een verdieping hoger zijn. Op de zolder (waar ik nu aan het werk ben) is de 3G-dekking volgens mijn toestel maximaal. Leuk om die grote verschillen te zien.
Door het toepassen van 3G-technologie, WCDMA om preciezer te zijn, op lagere frequenties, is het in principe eenvoudiger om dekking binnenshuis en buitenshuis te realiseren. T-Mobile, Telfort en Orange hebben vanaf het begin hier in Nederland ook mee te maken gehad, want landelijk dekkend op 1800 MHz is moeilijker dan op 900 MHz. Bij een verdubbeling van de frequentie is in principe een verdubbeling van zendvermogen nodig om hetzelfde bereik te realiseren. Zendvermogen is helaas gemaximaliseerd, dus wordt het bereik kleiner. Bij gsm is op 900 MHz het theoretisch bereik 35 km, voor 1800 MHz is dit ongeveer 18 km. In stedelijke gebieden is dit veel lager. Vanwege capaciteit staan in de grote steden de zenders maximaal een paar honderd meter uit elkaar, waardoor bereik niet het grote probleem is. Het probleem is helaas wel dat hogere frequenties veel moeilijker gebouwen binnenkomen.
En over gebouwen binnenkomen, ons kantoor kan daarover meepraten. KPN-gsm werkt nagenoeg niet, om over 3G nog maar te zwijgen. Vodafone heeft redelijk bereik voor gsm, maar ook 3G is niet mogelijk. Aangezien wij als bedrijf actief 3G-diensten ontwikkelen, hebben we een tijd geleden twee umts-repeaters aangeschaft. Dit werkte heel redelijk. Het signaal werd buiten met een richtantenne opgevangen en binnen uitgezonden, andersom natuurlijk ook. Deze apparatuur is niet heel kostbaar en dankzij een electronicafirma is de eerste geleverd. De tweede is rechtstreeks bij de fabrikant gekocht (de helft goedkoper) en daar zijn ze nog steeds te krijgen. Shyam Telecom levert deze breedbandige versterkers.
Een paar weken geleden werden we onaangenaam verrast door een brief van Agentschap Telecom. Dankzij de electronicafirma is men aan ons adres gekomen. We werden gesommeerd om deze repeaters direct buiten werking te stellen, anders zouden we een hoge boete kunnen krijgen. Navraag leerde mij dat we mazzel hebben gehad, als ze de repeaters hadden gemeten en in beslag genomen dan hadden we een hoge boete gehad. Verder vroeg men mij welke operator-frequenties deze repeater doorgaf. Dat vond ik een rare vraag. Hoezo, de umts-band wordt doorgegeven, alle operators dus, dat is toch wel zo handig voor testen. Waarschijnlijk hebben onze repeaters dus voor alle operators storingen veroorzaakt. Ik vond het overigens wel opvallend, dat sinds de repeaters uitstaan ik wel in de parkeergarage kan bellen.
Vanaf deze plek mijn welgemeende excuses voor de overlast op de umts-netwerken in onze omgeving. De repeaters liggen nu in opslag. Het testen is weer wat moeilijker geworden, want de dekking is nog steeds niet goed. Misschien dat de 900 MHz-band de oplossing gaat zijn. In Finland en Belgie wordt umts 900 al actief gebruikt en volgens de GSA, de Global mobile Suppliers Association, zijn er al 155 toestellen en usb-dongles beschikbaar die dit aan kunnen. Dit zijn toestellen als de Nokia N96, de Samsung i7500 en de HTC Touch 3G. De iPhone 3GS helaas nog niet.
Gsm 900 wordt op dit moment nog druk gebruikt door KPN en Vodafone. Volgens de zaken die ik vroeger heb geleerd moet een operator 28 gsm-frequenties vrijschakelen om één umts-frequentie toe te passen. Dit komt neer op ongeveer de helft van de gsm 900-capaciteit van een operator. Dat vergt nogal wat radioplanning om dit goed te realiseren. Tevens moeten operators de umts-zenders hardwarematig aanpassen om deze frequentie aan te bieden. De meeste mensen moeten waarschijnlijk ook een nieuw toestel kopen om dit straks te kunnen. Al met al is dit dus niet een oplossing die volgende maand beschikbaar komt.
Er wordt ook druk gewerkt aan 'femtocellen' als oplossing voor dekking en capaciteit binnenshuis. Vodafone geeft aan klanten sinds 1 juli in Engeland de mogelijkheid om je privé umts-basisstation aan te schaffen, de zogenaamde 'Access Gateway' . Voor slechts 160 pond kun je deze aan de bestaande adslhangen en worden tot vier toestellen via het internet aan het umts-netwerk gehangen. Het bereik is vergelijkbaar met dect. Eigenlijk kun je hierdoor korting krijgen op de gesprekskosten, maar daar wordt nog niet over gesproken. Het is nog niet bekend wanneer dit in Nederland leverbaar wordt.
Wij hebben de oplossing al gevonden. Tijdens zonnige dagen werkt dit overigens prima. We doen onze ramen open of we gaan buiten staan om te bellen.
Ps. wil iemand nog een umts-repeater voor een zacht prijsje overnemen? De specs staan hier.
Met stomheid dit artikel zitten lezen…
Ik ben ook heel benieuwd welke WETTELIJKE argumenten en LEGALE grondslagen het agentschap telecom heeft gebruikt om jou van je repeaters te beroven?? Deze handelwijze doet bij mij het gevoel opkomen alsof je behandeld bent geworden als een ouderwetse radio-piraat!
Zijn er ook BEWIJZEN overlegd waaruit blijkt dat jullie repeaters duidelijk aan/bewijsbare storingen hebben veroorzaakt bij welke “operators”.
Verder lijkt het me niet dat operators “hun zenders” aan moeten passen, om UMTS door te geven.
Volgens mij is de umts(en andere frequentiebanden doorgeef)-hardware allang geinstalleerd, en is het een kwestie van softwarematige instellingen omzetten, en-voila, je zendmast vergiftigd nu ook op de UMTS frequentie band zijn omgeving.
volgens mij geldt dit ook voor mobieltjes.. Weet jij precies hoe zo’n ding hardware en software matig in elkaar zit? Ik vermoed dat er veel meer technology in zit dan dat men wil dat jij te weten komt
Een hint ter lering en vermaak:
Waarom zijn mobieltjes tegenwoordig IN STAAT om gezichten op foto’s te herkennen?…
Welke partij hebben er baat bij dit feature???
@ RV, de feature is speciaal voor Bodysnatchers gemaakt
@Gast: Thanks!
Vandaar dat dat mobieltje af en toe in mijn broekzak begint te jeuken, dan heeft ie honger 🙂
Er ontbreekt wel wat aan kennis in het bovenstaande artikel.Wij hebben de oplossing voor elke indoor dekkings probleem voor zowel spraak als data.
Ik ben benieuwd naar jouw indoor dekkingsoplossing Paul. Ik kamp met hetzelfde probleem…….
kijk maar eens op http://www.gsmrepeater.nl
Ook passieve oplossingen, prima om daar dekking te krijgen voor bv. testdoeleinde.