Het Agentschap Telecom besluit in het najaar wat er gebeurt met de frequenties die zijn vrijgekomen doordat telecomreus KPN alle umts-vergunningen van dochterbedrijf Telfort teruggeeft aan de overheid. Directeur Marita Schreur van het agentschap is tevreden over het feit dat de frequenties niet langer ongebruikt zullen blijven. ‘Het bedrijfsleven en de consument zijn daar niet mee gediend’, schrijft ze.
Het is nog onduidelijk wat met de vrijgekomen frequenties gebeurt. ‘Ze zullen uiteindelijk hoe dan ook weer worden verdeeld onder de marktpartijen’, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Het Agentschap Telecom is een onderdeel van dit departement. ‘In het najaar bepalen we hoe de frequenties aan welke partijen worden beschikbaar gesteld.’ Daarbij houdt het ministerie rekening met de aangekondigde veiling van de 2,6 GHz-frequentieband. Die vindt waarschijnlijk plaats in het voorjaar van 2010.
Dwangsom
KPN heeft besloten de vergunningen van haar dochterbedrijf Telfort voor het exploiteren van de umts- en 1800 MHz-frequenties terug te geven aan de overheid. Het telecomconcern doet dat nadat het Agentschap Telecom de aanbieder in mei 2009 een dwangsom van vijf miljoen euro oplegde. KPN, die Telfort halverwege 2005 overnam, zou niet voldoen aan de uitrolverplichting die als voorwaarde in de vergunning is opgenomen. Het telecombedrijf is het daar niet mee eens en vindt dat de bepalingen van het agentschap betekenen dat twee landelijke umts-netwerken moeten worden opgetuigd.
Zowel Telfort, KPN, als de toenmalige concurrenten Orange en T-Mobile (gezamenlijk) en Vodafone verkregen in 2000 een vergunning voor het ontwikkelen van een landelijk dekkend umts-netwerk.