Netwerkdienstverlener Telindus is niet in hoger beroep gegaan in de rechtszaak die het had aangespannen tegen het ministerie van Defensie. Aanleiding was de uitsluiting van Telindus in de aanbesteding voor het optimaliseren van het wide area network (wan) bij de krijgsmacht. Telindus spande dit voorjaar een kort geding aan, maar de rechter oordeelde dat Defensie niet onrechtmatig had gehandeld.
Het aanbestedingsproces voor de wan-optimalisatie is nog steeds niet afgerond. Het ministerie heeft geen reactie gegeven op de vraag wat de huidige stand van zaken is. Een eerdere aanbesteding voor nieuwe opslagapparatuur werd na kritiek van inschrijvende ict-bedrijven wel afgeblazen.
Telindus laat weten niet in hoger beroep te zijn gegaan nadat de rechter de vordering afgelopen maart had afgewezen om de opdracht aan geen enkele andere partij te gunnen en Telindus weer toe te laten tot het selectieproces. De aanbesteding voor het project startte al in mei 2008. Doel ervan is het optimaliseren van het ip-dataverkeer dat over de wide area network-infrastructuur van Defensie gaat. Daardoor wordt de bandbreedte efficiënter gebruikt en kunnen de prestaties van de applicaties worden verbeterd. Uiteindelijk moet dit ook tot kostenverlagingen leiden.
Veranderd
In eerste instantie leek Telindus met zijn inschrijving de beste papieren te hebben. Defensie meldde de netwerkdienstverlener in november 2008 dat het bedrijf met zijn inschrijving aan alle eisen had voldaan en zelfs de hoogste score had behaald. In de daaropvolgende testfase liep het mis. De testomgeving die Telindus had ingericht, bleek volgens het ministerie toch niet aan alle eisen te voldoen.
Telindus had de geoffreerde performance-apparatuur (Riverbed Steelhead 6020 en 5520) vervangen door de Steelhead 6050 en 5050, waardoor de offerte wezenlijk was veranderd. Bovendien, zo oordeelde Defensie, was de gewijzigde apparatuur niet geschikt voor 48 volt (dat de krijgsmacht gebruikt naast 230 volt), onderlinge synchronisatie en het onderliggende beheersysteem voor ip-adressen.
Volgens Telindus had het deze kritiek van Defensie makkelijk kunnen weerleggen, maar was het bedrijf door het ministerie te laat ingelicht om zich te kunnen verweren. Dat Defensie Telindus eind december uitsloot van verdere deelname, vond de netwerkleverancier dan ook onterecht. Het bedrijf stapte daarop naar de voorzieningenrechter in Den Haag. De rechtbank stelde Defensie echter in het gelijk.
Averij
Bij Defensie lopen aanbestedingen regelmatig averij op. Een bekend voorbeeld is de gang naar de rechter van (SSA) Baan omdat het bedrijf het niet eens was met de gunning van een groot materieel-logistiek project aan SAP, dat beter bekend is als het project Speer. Uiteindelijk is de zaak in de minne geschikt en heeft Infor, de huidige eigenaar van Baan, een schadevergoeding gekregen.
In het kader van Speer spande PriceWaterhouseCoopers (PWC) afgelopen mei nog een kort geding aan tegen Defensie. Het adviesbureau vond dat zijn offerte voor het perceel veranderingsmanagement in verband met Speer niet goed was beoordeeld. De organisatie eiste dat de overeenkomst die Defensie is aangegaan met concurrent PA zou worden verboden. De Haagse rechtbank stelde PWC in het ongelijk.
Eerder dit jaar zette het ministerie een miljoenenaanbesteding voor opslagapparatuur stop. Het aantal biedingen bleek te beperkt. Leveranciers zagen niets in de voorwaarde van Defensie om pas tot aanschaf over te gaan nadat de apparatuur aantoonbaar een jaar succesvol zou draaien. Naar verluidt werkt Defensie aan een nieuwe tender.
Telindus kan de aangerichtte schade niet meer herstellen en kiest eieren voor haar geld. De rechter heeft volkomen terecht de juiste beslissing genomen. Niet voldoen aan “Knock-out” criteria en andere apparatuur dan aangeboden in de offerte inzetten voor de POC mag nu eenmaal niet in de regelgeving.
Wie het laatst lacht……graaft geen gat voor zichzelf.
@
Verstandige beslissing. Laten ze zich concentreren op terreinen waar ze wel goed in zijn…
Op meer dan 20 punten “non-compliant” terwijl alle knock-out criteria met “compliant” zijn aangegeven noemen ze ook wel “de kluit belazeren”.
Ze zouden een boete moeten geven voor dergelijk gedrag en drie jaar uitsluiting van deelname aan overheidsopdrachten.
In aanbestedingen worden er aan de aanbestedende dienst veel eisen gesteld.
De Inschrijvers/Gegadigden weten dat zeer goed, maar blijken zelf erg opportunistisch te zijn met hun Inschrijvingen. Een 100% score te hebben bij de beoordeling, maar bij controle en testen van de gegevens door de mand vallen bij een aanbesteding zou inderdaad meer gevolgen moeten hebben voor de Inschrijver/ Gegadigde.
De rechter heeft een duidelijk oordeel gegeven. Het feit dat Telindus het laat ‘rusten'(Zie kop van het artikel) is dan ook wat aanmatigend. Er is recht gesproken; Telindus voldoet niet met haar Inschrijving